avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 463 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale URGENT!!! nelamurire referitoare la contractul de ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

URGENT!!! nelamurire referitoare la contractul de imprumut "darling"

multumesc anticipat tuturor celor ce ma vor ajuta sa rezolv urmatoarea problema:

Sunt asociat si administrator la un SRL. Mai am 3 asociati, CETATENI STRAINI.
Am deschis un cont bancar pe firma.
Intrebare intrebatoare: Cum trebuie sa procedez astfel incat totul sa fie okay
atunci cand depun o suma de 40.000 de euro in banca? Intrebarea pare simpla, DAR, cel care va depune suma in banca e unul dintre cei 3 asociati straini, cu acordul tuturor celorlalti bine-inteles. Banii sunt pentru cumpararea de marfa. Nelamurirea mea consta in faptul ca nu stiu care este procedura prin care acest asociat(sau orice alt asociat) poate depune banii in banca. Trebuie justificata provenienta banilor sau ceva? Cei de la banca mi-ai zis ca trebuie intocmit un contract de imprumut (darling)sau ceva... N-am prea inteles.
Problema e ca ei nu pot veni in Romania curand, iar marfa trebuie cumparata urgent. Deci care este procedura recomandata in acest caz?
Orice sugestie, opinie, sfat este bine-venit
Multumesc mult
Cel mai recent răspuns: Anixx , utilizator 12:25, 31 Mai 2007
up
Da, au dreptate cei de la banca. Personal, nu am intocmit asa ceva. Trebuie sa apelati la un jurist, eventual un contabil specializat in astfel de operatiuni.
Orice asociat poate sa-si imprumute, fara dobanda sau cu, propria firma. Daca insa banii provin din exterior, difera unele clauze contractuale. In primul rand, trebuie declarat la BNR daca suma depaseste... nu mai retin cat, oricum mai putin de 40 000 de euro. Parca era 10 000?...

Nu va recomand sa procedati altfel. Si suntei culmea: evident ca trebuie justificata prezenta banilor, altfel se poate considera spalare de bani... Orice suma trebuie, in principiu, justificata in comercial... Indiferent ca intre sau ca iese din firma, trebuie sa faca asta cu acte justificative...
Mai bine va angajati un administrator sau, oricum, consilieri pe probleme financiare si juridice, puteti intra usor in necazuri daca nu cunoasteti domeniul.
multumesc mult pentru lamurire.
am luat legatura cu un contabil, care mi-a zis ca nu e chiar asa mare problema atata vreme cat asociatul meu are dubla cetatenie romana si germana. Mia-zis ca tot ce trebuie sa faca este sa mentioneze in momentul transferului ca banii sunt "imprumutati" firmei. Abia ulterior, data fiind suma, organele competente pot cere justificari referitoare la provenienta banilor.
cum, nu stiu daca are dreptate sau greseste, iar in privinta unui contabil specializat in astfel de operatiuni, din pacate nu am la cine apela.
Daca stii cumva pe cineva care ma poate ajuta, daca ai un nr de tel sau adr de mail, ti-as fi recunoscator.
Multumesc mult
Este nevoie de un contract de creditare firma incheiat intre firma respectiva, prin reprezentantul sau legal, adica administratorul societatii, cu asociatul/asociatii care crediteaza firma. fiind vorba de cetateni straini, ar putea fi vorba si de o autentificare la notariat, mai ales ca este un contract incheiat intre o persoana fizica si una juridica. iar daca persoana respectiva nu este in tara, cum depuneti banii cash?... pentru ca, in mod normal, in baza contractului de creditare persoana poate vira banii direct in cont din strainatate, iar la banca veti depune copia contractului, pentru a justifica provenienta banilor.
Da, ulterior vi se pot cere dovezi, dar vi se cer sa fi existat la momentul transferului!!! Si ce faceti, le produceti atunci?
Este destul de greu sa acoperi ceva ce nu ai facut legal de la inceput! Si costa mai mult. Si nu e tocmai k. Eu va dau sfaturi ca sa dormiti bine noaptea...

Cu privire la asociatul cu dubla cetatenie, nu ati precizat ca are si cetatenie romana, ati spus ca sunt straini si-atat.

Nu inteleg de ce este necesara forma autentica?...
Ultima modificare: Joi, 31 Mai 2007
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat

Alte discuții în legătură

Care este procedura legala de creditare a unei societati de catre administratorul societatii? dan.andrei81 dan.andrei81 Buna ziua, Vreau sa incep activitatea cu firma mea si pentru acest lucru trebuie sa creditez firma cu o anumita suma de bani pentru a putea sustine cateva ... (vezi toată discuția)
Aport firma PUFACONT PUFACONT Multumesc mult pentru raspuns. La o societate patronul crediteaza firma co o suma sa zicem aproape lunar cu 20.000 sau 30.000 lei in functie de necesitate ... (vezi toată discuția)
Chitanta sau dispozitie de incasare. niko 94 niko 94 Pt creditare societate de catre asociati se elibereaza chitanta sau dispozitie de plata? (vezi toată discuția)