avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 897 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Care este procedura legala de creditare a unei ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Care este procedura legala de creditare a unei societati de catre administratorul societatii?

Buna ziua,

Vreau sa incep activitatea cu firma mea si pentru acest lucru trebuie sa creditez firma cu o anumita suma de bani pentru a putea sustine cateva cheltuieli de inceput .
Ma puteti ajuta cu cateva sfaturi?
Care este procedura legala prin care eu ca administrator si unic asociat al societatii pot sa creditez firma?
Trebuie justificata provenienta sumei?
Se poate recupera suma ulterior, dupa ce firma va avea profit?
Exista o procedura standard legala in acest sens?
Ce trebuie sa fac din punct de vedere contabil?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: liviacodru , utilizator 15:48, 9 Octombrie 2009
Contract de imprumut sau mai simplu- Dispozitie de incasare -de la dvs. la SC.
La peste 15.000 euro depusi in contul firmei prin banca dati explicatii.
Sa inteleg ca nu exista vreo lege care sa reglementeze aceasta procedura?
Nu e nici o procedura speciala aici! E un contract de imprumut care se incheie ...ca orice contract de imprumut. Il incheiati intre dvs. in calitate de imprumutator si societatea (reprezentata de dvs.) in calitate de imprumutat.
Viceversa nu e legal. Adica societatea nu va poate credita pe dvs.
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Octombrie 2009
romascanu, moderator
Buna ziua. Sunt interesata de acest subiect, deoarece si noua ca actionari, ni s-a propus ca, managerul societatii, care nu stie cum sa cumpere cat m. multe actiuni, sa ne imprumute cu o suma de bani, considerand ca astfel societatea nu va intra in somaj. Suntem o societate pe actiuni infiintata in 1998, si ca nr. de actiuni, managerul detine aprox. 30%.
Multumesc!
Puteti sa primiti si dobanda daca nu vreti sa faceti un aport creditor , dar dobanda maxima nu poate depasi dobanda de reterinta a bancii nationale , si trebuie sa declarati la fisc ca aveti venituri din dobanzi .

Daca nu depasiti 15 000 de euro si nu rulati banii prin banca nu trebuie sa dati explicatii , pentru ca oricum atunci cand depuneti banii la banca trebuie sa declarati provenienta banilor .

De regula Oficiul pentru combaterea spalarii banilor se deranjeaza daca va toarna cineva , si daca aportul dumneavoastra creditor este mai mare de 15 000 euro pe luna , sau chiar 100 000 euro pe an .

In cazul dumneavoastra cred ca este vorba despre o creditare simpla a societatii , adica vreti sa faceti un simplu aport creditor sau (si) vreti sa incasati dobanda pentru acesti bani .

Ar fi foarte util daca ati veni cu amanunte de genul : " Am o firma infiintata in ...... ( anul ) si doresc sa imprumut societatea cu suma de ........ ( cat vreti sa imprumutati ) . Cum sa fac ca sa imi recuperez banii sau (si ) sa iau dobanda pentru acesti bani ? " .

Contabil nu aveti ?

Firma va poate restitui banii daca are disponibilitati banesti , nu trebuie sa aveti profit !

Alte discuții în legătură

Aport firma PUFACONT PUFACONT Multumesc mult pentru raspuns. La o societate patronul crediteaza firma co o suma sa zicem aproape lunar cu 20.000 sau 30.000 lei in functie de necesitate ... (vezi toată discuția)
Recuperare imprumut de la srl addrianno addrianno Buna ziua, Am si eu o intrebare.In urma cu 3 ani am imprumutat firma mea cu aprox 35000 eur.In toti acesti ani am amortizat din suma aprox 14000 de eur deci ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli deductibile xeonet xeonet As dori sa stiu daca in cazul unei societati comerciale, benzina consumata de masina administratorului unic, se considera cheltuiala deductibila sau se retine ... (vezi toată discuția)