avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 905 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concedierea disciplinara pe motiv de nesemnare a fisei ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concedierea disciplinara pe motiv de nesemnare a fisei postului

buna ziua o singura intrebare as avea si eu se poate concedia indisciplinar pe motiv ca nu am semnat noua fisa a postului?pe vechea am semnato in 2008 odata cu cim dar acum s-au modificat salariile in functie de anumite targeturi care erau trecute si in noua fisa dar in vechiul contract nu.in data de 10 am avut convocarea.normal ar trebui ca preavizul sa ni-l dea in 30 zile dupa convocare? va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:30, 17 Iunie 2010
Buna ziua !
Anterior concedierii disciplinare angajatorul este obligat să efectueze cercetarea prealabilă, convocand în scris salariatul cu precizarea orei, datei , motivului si locului întrevederii. Cu această ocazie salariatul are dreptul să formuleze şi să susţină toate apărările în favoarea sa şi să ofere persoanei împuternicite să realizeze cercetarea toate probele şi motivaţiile pe care le consideră necesare, având dreptul să fie asistat de un reprezentant al sindicatului din care face partesau chiar de un avocat .
Dacă salariatul nu se prezintă la cercetare, se prezintă dar refuză să motiveze abaterile săvârşite sau apărările, probele şi justificările prezentate nu sunt de natură să-l dezincrimineze, angajatorul poate recurge la desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
Decizia de concediere disciplinară va fi emisă în formă scrisă în termen de 30 de zile calendaristice de la data la care persoana care poate aplica sancţiunea disciplinară a luat la cunoştinţă despre săvârşirea abaterii fără a depăşi 6 luni de la producerea faptei. Decizia se comunică salariatului personal, cu semnătură de primire, ori în caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandată la domiciliul acestuia, în termen de 5 zile calendaristice de la emitere.
Decizia de concediere trebuie să cuprindă în mod obligatoriu descrierea faptei care constituie abatere disciplinară, precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern sau contractul colectiv de muncă aplicabil, care au fost încălcate, motivele pentru care au fost înlăturate apărările formulate de salariat în timpul cercetării disciplinare prealabile, temeiul de drept în baza căruia sancţiunea disciplinară se aplică (art. 264 alin. 1 lit. f din Codul muncii) şi temeiul de drept în baza căruia se desface contractul individual de muncă (art. 61 lit. a din Codul muncii), termenul în care sancţiunea poate fi contestată (30 zile calendaristice de la comunicare) şi instanţa competentă (tribunalul din judeţul în care salariatul îşi are domiciliul).
In cazul nerespectarii prevederilor legale enumerate mai sus actionati in instanta angajatorul .
Bafta !
va multumesc pentru raspuns.as dori sa stiu daca ma poate lamuri cineva in legatura cu faptul ca in data de 10.06.2010 am fost la convocare tot5 in aceasta data de 10 am facut 2 procese verbale pentru lider de sindicat si reprezentant salarial.mi au semnat cu o persoana mai mult decat jumatate in ambele procese verbale.acum trebuie sa merg la judecatorie pentru a solicita statutul de lider.intrebarea mea era daca ma afecteaza cu ceva ca am decis acest lucru dupa acea convocare.va multumesc
Potrivit legii, pe toată durata exercitării mandatului, precum şi pe o perioadă de 2 ani de la încetarea acestuia reprezentanţii aleşi în organele de conducere ale sindicatelor nu pot fi concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana salariatului, pentru necorespundere profesională sau pentru motive ce ţin de îndeplinirea mandatului pe care l-au primit de la salariaţii din unitate.

Este posibila concedierea disciplinara a acestor reprezentanti alesi în organele de conducere ale sindicatelor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desfacere disciplinara mariusbordei mariusbordei Am un angajat care de cateva zile nu s-a mai prezentat la serviciu, primind un mesaj din partea lui ca deja este plecat in Italia.Prin urmare trebuie sa ii ... (vezi toată discuția)
Cercetare dispciplinara ! habibi habibi Buna ziua ! Pt absente nemotivate am convocat salariatii respectivi, acestia nu s-au prezentat , ma gandesc acum ... intocmesc procesul verbal si apoi decizia ... (vezi toată discuția)
Desfacerea contractului individual de munca pt absente nemotivate carmen64 carmen64 am mai multi angajati care lipsesc nemotivat de mai mult de o luna de zile ce pot sa fac in cazul lor? cum pot sa le desfac contractul ? (vezi toată discuția)