avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 785 soluții astăzi

Marți, 18 februarie, are loc evenimentul: Procedura de negociere colectivă de la A la Z. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... e corect sa se retina???
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

e corect sa se retina???

toate angajatele din gestiune sunt obligate la angajare sa semneze un contract de garantie prin care este de acord sa i se retina din salariu 5% pe luna in vederea acoperirii pagubelor pe care ulterior le va provoca.
acesti bani consituie un fond cu care nu stiu ce face angajatorul cert e ca salariatele cotizeaza lunar dar bani inapoi nu mai vad.
eu zic ca nu-i legal.

ce propuneti pentru a garanta intr-un fel respectiva salariata?????

de asemeni alta clauza zice ca : daca sumele depuse cu titlu de garantie de salariata au fost ridicate de societate pentru a se despagubi - atunci cand gestionara a produs pagube, respectiva salariata se obliga sa reintregeasca garantia in rate din salariu mediu tarifar.= deci cotizeaza in continuare cei 5 % + rata de ????% nu se specifica nimic.
Cel mai recent răspuns: ddodoneatza , utilizator 14:21, 19 Noiembrie 2007

Legea 22/1969, privind angajarea gestionarilor, prevede obligatia de a constitui o garantie in numerar, de min. 1 salariu si maxim 3 salarii, prin retinere lunara de 10% din salariu ( art.12 , 13). Aceste sume se depun intr-un cont , iar la lichidare (daca nu sunt pagube, sau daca pagubele au fost acoperite in intregime) se restituie gestionarului, cu dobanda aferenta.
In cazul in care o paguba nu a fost acoperita in decurs de o luna, societatea se poate despagubi din garantie, in favoarea sa, iar gestionarul are obligatia de a reintregi garantia prin retinere de 1/3 din salariu ( art.16).
Deci e corect :)

pai daca legea zice ca garantia care se constituie sa fie de minim un salariu si maxim 3 salarii , insemna ca prin retinerea care se face in cazul de fata adica cate 5 % pe luna, in momentul in care garantia retinuta dupa o perioada de X luni, revin cand garantia ajunge la valoarea de 3 salarii atunci nu ar trebui sa-i mai retina nimic, nu .

se presupune ca pana ajunge la valoarea a 3 salarii nu s-a produs nicio paguba.
deci cum e ?

Cand se ajunge la suma stabilita sa constituie garantia ( max.3 salarii) nu se mai retine nimic, fireste. Dar de restituit se restituie doar la lichidare (sau in cazul in care persoana este numita intr-o functie care nu necesita garantie). Vezi Legea 22/1969 .
Ultima modificare: Vineri, 1 Iunie 2007
tana, utilizator
ART. 17
Casa de Economii si Consemnatiuni are obligatia sa elibereze sumele depuse drept garantie, dupa caz:
a) titularului carnetului de consemnare, pe baza comunicarii facute de organizatia socialista si a prezentarii carnetului;
b) organizatiei socialiste, pe baza cererii acesteia si a unei copii certificate de pe titlul executoriu definitiv obtinut impotriva gestionarului

Ce inseamna titlu executoriu definitiv obtinut impotriva gestionarului?Ca eu SC X nu sunt despagubit decat dupa un proces lung in urma caruia obtin acel titlu executoriu?
Nu exista o alta alternativa de a fi despagubit mai repede?Daca gestionarul recunoaste in scris si achita la casieria societatii contravaloarea pagubei?
Multam

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Restituire garantie nick200 nick200 Buna ziua. sunt angajata la o societate de un an si jumatate si in tot acest timp societatea mi-a oprit in fiecare luna o garantie baneasca ,acum directorii ... (vezi toată discuția)
Retinere garantie de gestiune nicol-dd nicol-dd Lucrez la RATB din anul 2003 si timp de 3 ani am fost controlor de bilete.Cand m-am angajat, cam timp de un an mi s-a oprit din salariu o suma ca garantie de ... (vezi toată discuția)
Restituire garantie ContSters377538 ContSters377538 pe data de 2 martie a incetat cim ! tot atunci am depus cererea de restituire a garantiei catre directorul firmei! in cat timp trebuie sa restituie ... (vezi toată discuția)