avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 492 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Retinere garantie de gestiune
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Retinere garantie de gestiune

Lucrez la RATB din anul 2003 si timp de 3 ani am fost controlor de bilete.Cand m-am angajat, cam timp de un an mi s-a oprit din salariu o suma ca garantie de gestiune reprezentand ceva mai mult de un salariu. Deasemenea de cate ori se marea putin salariul, in urmatoarea luna se mai oprea din nou garantie pentru a ajunge la suma de peste un salariu. Dupa 3 ani am dat concurs si mi-am schimbat functia in casier toneta. Din nou in primul an mi s-a oprit din salariu ca garantie de gestiune un salariu si jumatate. Cealalta garantie de la controlori nu mi s-a restituit intreprinderea folosindu-se de banii mei. Mi se vor restitui doar in caz ca parasesc intreprinderea. Acum as dori sa schimb din nou functia in casier abonamente. La fel mi se va opri din salariu timp de un an suma de 130 de lei lunar sa se faca cam 2 salarii garantie de gestiune. Ceilalti bani fiind iar pusi deoparte. Nu am creat niciodata probleme, nu am avut lipsuri si vreau sa stiu daca este legal ca intreprinderea sa se foloseasca de aceste garantii de gestiune pe care nu le cumuleaza si nici nu le restituie. Daca nu este legal va rog sfatuiti-ma cum sa procedez pentru a recupera acesti bani. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:45, 25 August 2013
Potrivit Legii nr.22/1969 :
Art. 16. - Garantia in numerar si dobinda aferenta pot fi ridicate de catre gestionarul titular al carnetului de consemnare la incetarea contractului sau de munca sau la trecerea intr-o functie pentru care nu se cere garantie, in situatia in care nu a cauzat o paguba sau cind paguba a fost acoperita in intregime. Organizatia socialista este obligata, in aceste cazuri, sa elibereze gestionarului, in termen de cel mult 10 zile, carnetul de consemnare impreuna cu o comunicare catre Casa de Economii si Consemnatiuni in care sa se arate ca titularul are dreptul sa ridice garantia.

In cazul transferarii gestionarului intr-o alta functie pentru care de asemenea se cere garantie, carnetul de consemnare in care au fost inscrise sumele depuse drept garantie va fi trecut la noul loc de munca, procedindu-se atunci cind este cazul, potrivit articolului 20.

Cind gestionarul a cauzat o paguba in gestiune la locul sau de munca si aceasta nu se acopera integral in termen de o luna de la obtinerea titlului executoriu definitiv, organizatia socialista se va despagubi din garantia in numerar constituita in favoarea sa.

In situatia in care sumele depuse drept garantie au fost ridicate, in intregime sau in parte, de organizatia socialista pentru a se despagubi, gestionarul este obligat sa reintregeasca garantia in numerar in rate lunare de 1/3 din salariul tarifar sau din cistigul mediu lunar, dispozitiile articolului 13 aplicindu-se in mod corespunzator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Restituire garantie nick200 nick200 Buna ziua. sunt angajata la o societate de un an si jumatate si in tot acest timp societatea mi-a oprit in fiecare luna o garantie baneasca ,acum directorii ... (vezi toată discuția)
Garantie terezbarbu terezbarbu In cat timp trebuie angajatorul sa restituie garantia retinuta in cazul incetarii CIM daca nu s-ai inregistrat prejudicii ? (vezi toată discuția)
Angajator dificil ionutbudur ionutbudur Buna ziua,sotia mea este in CCC, angajatorul o pune sa semneze fisa de lichidare ea fiind angajata pe postul de gestionar si sia cerut garantiile lunare ce le ... (vezi toată discuția)