avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 324 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Platitor de TVA intracomunitar, neplatitor de TVA in ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Platitor de TVA intracomunitar, neplatitor de TVA in Romania

Buna ziua,

As vrea sa va vorbesc despre o situatie despre care nimeni nu imi poate da amanunte pentru ca este foarte rara.
Firma mea de vanzari online face achizitii intracomunitare si vinde en Romania persoanelor fizice.
Pentru a putea cumpara in UE, mi se cerea numar de TVA. Si in plus, achizitiile mele depaseau 10 000 de euro. Dupa noua lege din ianuarie, sunt obligata sa ma declar platitoare de TVA intracomunitar.
Cand am mers la Directia financiara pentru a cere numarul acesta de TVA, am fost intrebata ce CA am. Cum sunt abia la inceput, nu am deloc CA. Si am fost sfatuita sa ma declar platitoare de TVA intracomunitar si neplatitoare de TVA national, explicandu-mi-se ca acest lucru este in avantajul meu: pot sa cumpar linistita cu numarul de TVA alocat si sa vand fara sa nu adaug cei 19% pentru TVA pana cand nu ajung la 35 000 de euro CA, deci preturi mai mici si atragatoare.
Dupa ce am facut achizitiile, contabila mea a facut declaratiile necesare. Aceasta situatie fiind absolut noua, a vrut sa faca declaratiile ca si cum sunt platitoare de TVA si intracomunitar si national, ceea ce insemna ca nu am nimic de plata pentru TVA. Dar a fost obligata sa completeze un formular (301, am impresia) referitor la achizitii intracomunitare, care cere plata TVA. Nu a vrut sa completeze aceasta declaratie pana cand sefa Directiei financiare nu a dat scris ca aceasta declaratie are caractetr pur informativ pentru ca declaratiile sa poata fi inregistrate in sistem.
Acum o saptamana am primit o somatie de plata pentru ca in 15 zile sa platesc 115 mil, suma corespunzatoare TVAului pentru achizitiile facute!
Problema mea este urmatoarea.
1.Nimeni de la directia financiara nu mi-a spus ca voi plati TVAul in avans, altfel nu as fi ales niciodata aceasta optiune, din contra, mi s-a spus ca ma avantajeaza. Eu inca nu am vanzari dar le dau lor 115 milioane. Tare as vrea sa stiu si eu ce firma poate fi avantajata de situatia asta.
2. Incepand cu 1 iulie, pentru a evita o a doua plata ca asta, ma voi declara platitoare de TVA national, pentru ca o sa mai am achizitii de facut. Dupa cum mi-a explicat contabila mea (imi cer scuze daca numarul declaratiilor nu este cel care trebuie), eu cumpar fara TVA, ca si pana acum, ea face declaratia aceea 390 parca in care TVA este calculat si apoi dedus, deci e ZERO si eu nu am nimic de platit sau de recuperat. Vanzarile mele oricum incep abia in iulie. In acest caz, cum mai reucuperez eu banii astia de TVA? Ar trebui sa pun toate preturile mele sunt cu 19% mai mari ca sa il recuperez? Ca in cazul asta, e ca si cum am aruncat 115mil pe fereastra.
Stiu ca povestea e cam lunga, dar e tare complicat, nimeni nu a mai intalnit situatia asta si nu gasesc pe nimeni sa descurce itele.
Va multumesc mult pentru ajutor
Cel mai recent răspuns: edx , utilizator 18:47, 22 Noiembrie 2012
art. 126 Cod Fiscal
(4) Prin derogare de la prevederile alin. (3) lit. a), nu sunt considerate operaţiuni impozabile în România achiziţiile intracomunitare de bunuri care îndeplinesc următoarele condiţii:
b) valoarea totală a acestor achiziţii intracomunitare nu depăşeşte pe parcursul anului calendaristic curent sau nu a depăşit pe parcursul anului calendaristic anterior plafonul de 10.000 euro, al cărui echivalent în lei este stabilit prin norme.

art. 153^1
(1) Are obligaţia să solicite înregistrarea în scopuri de TVA, conform prezentului articol:
a) persoana impozabilă care are sediul activităţii economice în România şi persoana juridică neimpozabilă stabilită în România, neînregistrate şi care nu au obligaţia să se înregistreze conform art. 153 şi care nu sunt deja înregistrate conform lit. b) sau c) sau alin. (2), care efectuează o achiziţie intracomunitară taxabilă în România, înainte de efectuarea achiziţiei intracomunitare, dacă valoarea achiziţiei intracomunitare respective depăşeşte plafonul pentru achiziţii intracomunitare în anul calendaristic în care are loc achiziţia intracomunitară;

deoarece cifra dvs de afaceri nu depaseste pragul de 35.000 de euro, nu sunteti obligata sa va inregistrati in scopuri de tva in romania.
intrucat valoarea achizitiilor intracomunitare a depasit pragul de 10.000 euro si nu sunteti platitor de tva in romania, aveti obligatia de a va inregistra in scopuri tva numai pentru achizitii intracomunitare.

art. 156^3 Cod fiscal
1) Decontul special de taxă se depune la organele fiscale competente de către persoanele care nu sunt înregistrate şi care nu trebuie să se înregistreze conform art. 153, astfel:
a) pentru achiziţii intracomunitare de bunuri taxabile, altele decât cele prevăzute la lit. b) şi c), de către persoanele impozabile înregistrate conform art. 153^1;
2) Decontul special de taxă trebuie întocmit potrivit modelului stabilit prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi se depune până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care ia naştere exigibilitatea operaţiunilor menţionate la alin. (1).

art. 157
(1) Orice persoană trebuie să achite taxa de plată organelor fiscale până la data la care are obligaţia depunerii unuia dintre deconturile sau declaraţiile prevăzute la art. 156^2 şi 156^3.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), persoana impozabilă înregistrată conform art. 153 va evidenţia în decontul prevăzut la art. 156^2, atât ca taxă colectată, cât şi ca taxă deductibilă, în limitele şi în condiţiile stabilite la art. 145 - 147^1, taxa aferentă achiziţiilor intracomunitare, bunurilor şi serviciilor achiziţionate în beneficiul său, pentru care respectiva persoană este obligată la plata taxei, în condiţiile art. 150 alin. (2) - (6).

conform prevederilor legale susmentionate dvs. aveati obligatia declararii si platii taxei pe valoare adaugata aferenta achizitiilor intracomunitare efectuate.

daca ati fi fost platitor de tva in romania, taxa nu trebuia afectiv achitatat, efectuandu-se taxare inversa, 4426 = 4427

dupa inregistrarea in scopuri tva in romania, cf art. 153, veti avea si dvs. posibilitatea inregistrarii taxarii inverse si nu veti mai fi nevoita sa platiti tva in avans, ci doar la livrarea produselor catre clientii dvs. din tara, cand veti fi obligata sa colectati si sa virati tva lunar.

atentie! decl. 390 se depune inclusiv de catre persoanele neplatitoare de tva in romania dar inregistrate in scopuri tva pentru achizitii intracomunitare.

parerea mea este ca v-ati lasat pacalita prea usor de cei din jurul dvs., iar acum aveti de plata o suma importanta.
incepand cu 1 iulie 2010, pe langa majorarile de intarziere care se diminueaza la 0,05% pentru fiecare zi de intarziere, se datoreaza si penalitati de intarziere, 5% din suma pentru mai mult de 30 de zile intarziere sau 15% din suma pentru mai mult de 60 de zile de intarziere.

mult succes!
Va multumesc mult pentru raspuns.
Da, am acceptat un sfat despre o problema despre care insa nimeni altcineva nu a stiut sa ma informeze si nu am avut timp sa intreb aici daca este o idee buna sa procedez asa.
M-a costat cam mult asta, sper sa remediez cat mai repede

Numai bine
Am si eu o situatie asemanatoare, in senscul ca societatea este neplatitoare de Tva dar cu cod de TVA inregistrata pt.achizitii intracomunitare.Concret,facem importuri de marfa din Grecia si am doua situatii:
1- platim TVA-ul in Grecia (luam facturi cu TVA din Grecia)
2- nu platim TVA in Grecia
Intrebarea mea este urmatoarea: in primul caz, mai declar in 390 sau altundeva? iar in al doilea fac 390 si 301 special si platesc TVA-ul in Romania, pana ajung la 10.000 de euro?
Cum calculez cei 10.000 de euro, impreuna si cu facturile la care am platit TVA in Grecia?
daca v-ati inregistrat in scopuri de tva pentru achizitii intracomunitare de ce mai primiti facturi cu tva?
din moment ce v-ati exprimat optiunea aceasta va trebui sa platiti tva pentru toate achizitiile intracomunitare.

plafonul este constituit din valoarea totala, exclusiv tva achitata in grecia.
Am luat facturi cu TVA pana cand am primit codul de TVA pentru achizitii.Cum tratez din punct de vedere contabil facturile la care am platit TVA-ul in statul comunitar?

Alte discuții în legătură

Declaratii fiscale Marya STANCU Marya STANCU buna seara amdeschis o i.i .neplatitor de tva si vreau sa aflu ce declaratie trebuie depusa in cazul cind depasesc in vinzari suma de 10 ... (vezi toată discuția)
Srl nou neplatitor de tva a achizitionat din spania produse de 14 300 euro , devine platitor de tva in urma acestei achizitii? hilo hilo un srl infiintat in luna noiembrie 2010 ca fiind neplatitoare de tva a achizitionat dintr-un stat membru ue adica spania confectii in valoare de 14 300 ... (vezi toată discuția)
Depasire plafon antispam antispam Buna ziua tuturor. Din cate am inteles, in cazul unui PFA care presteaza servicii intracomunitare, in momentul in care se depaseste plafonul de incasari de ... (vezi toată discuția)