avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 872 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Refuz eliberare acte inscriere somaj!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Refuz eliberare acte inscriere somaj!


Buna ziua,

Va solicit un sfat despre cum ar trebui sa actionaz in situatia in care ma aflu care e destul de complexa.

Totul a plecat de la faptul ca angajatotul voia sa imi schimbe contractul individual de munca din unul cu perioada nedeterminata in unul ca perioada determinata de teama ca voi ramane insarcinata.
Mi-a dat de ales intre a intra in somaj si schimbarea contractului.Eu am ales varianta somajului stiind ca voi beneficia si de salariu compensatoriu in cazul desfiintarii inchiderii contractului cu articolul 65 din Codul Muncii.
Acum ca si-a dat seama si angajatorul ca am acest beneficiu a spus ca nu imi plateste contributiile sociale si astfel nu putea da actele care imi sunt necesare pentru depunerea dosarului la somaj daca nu semnaz ca am luat acel salariu compensatoriu si astel voi pierde continuitatea si in cazul in care voi ramane insarcinata sa nu beneficiez de indemnizatia de crestere a copilului.
Angajatorul refuza sa imi elibereze actele pentru a ma inscrie la somaj.
Ce acte imi trebiue pentru a ma duce in Instanta si a- mi obtine drepturile care mi se cuvin prin lege?


Va mutumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:13, 18 Iunie 2010
1. Din Legea 76/2002:
Art. 113. - Constituie contravenţie următoarele fapte:
j) neeliberarea de către angajator, persoanelor cărora le încetează raporturile de muncă sau de serviciu, a documentelor prevăzute de legislaţia în vigoare, necesare pentru certificarea stagiului de cotizare realizat în sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stabilirea dreptului la indemnizaţie de şomaj.
Art. 114. - (1) Contravenţiile prevăzute la art. 113 se sancţionează după cum urmează:
a) cele prevăzute la lit. a), b), f), h) şi j), cu amendă de la 3.000 lei la 5.000 lei;
Art. 116. - (1) Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor prevăzute la art. 113 se realizează de organele de control ale Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, Inspecţiei Muncii, Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi de către alte organe care, potrivit legii, au dreptul să efectueze control.

2. Mergeti la AJOFM si la ITM, asa cum scrie mai sus, sa va ajute sa intrati in posesia actelor necesare.
3. S-ar putea sa fiti refuzata asa ca luati si textul legii cu dvs. sa le aratati ca sunteti informata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Problema somajului ramasa nerezolvata.... ContSters249730 ContSters249730 Buna seara.Multumesc celor care m-au sfatuit insa problema mea cu dosarul de somaj nu s-a rezolvat inca.Patronul la care am lucrat un an si m-ia desfacut ... (vezi toată discuția)
Angajatorul nu imi da actele pentru somaj ildike74 ildike74 buna ziua . in data de 14.04.2014 mi sa desfacut contractul de munca. de atunci astept actele necesare pentru somaj. dar nici pana la aceasta ora nu le am ... (vezi toată discuția)
Luare in evidenta la somaj roiban roiban - persoana angajata ca asistent personal la adult cu handicap (bunica ) cu contract de munca eliberat de primarie - adult cu handicap (bunica ) a decedat pe ... (vezi toată discuția)