avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1239 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... garantia pt.altul
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

garantia pt.altul

Societatea comerciala A isi divide patrimoniul si constituie o alta societate comerciala B ce detine in capitalul social un imobil rezultat in urma divizarii societatii A. La randul ei societatea B isi cesioneaza in totalitate actiunile catre societatea comerciala C , insa documentele cesiunii nu sunt inca depuse la ORC. De mentionat ca societatea A inca mai figureaza in cartea funciara ca proprietara a imobilului respectiv cu toate ca exista intre A si B un protocol de predare- primire a imobilului ( era necesar in proiectul de divizare).
Societatea C pt.a achita catre B pretul ct.de cesiune, trebuie sa apeleze la un credit bancar dar nu are cu ce garanta. Atunci apeleaza la A care e inca proprietara imobilului conform C.F. pentru ca aceasta sa aduca acest teren drept gajrantie ipotecara in vederea obtinerii acelui credit.
Intrebare: ce risca A in situatia in care accepta sa constituie ipoteca pe acel teren pe care inca il detine in proprietate conform C.F. dar pe care l-a predat societatii B la divizare,conform protocolului de predare- primire?Poate proceda asa?
Ce clauza speciala ar fi necesar sa fie stipulata in ct.de ipoteca sau intr-un alt document , probabil autentic, pt.a avea garantia ca societatea A nu ia "teapa" la toata afacerea aceasta?
Cum s-ar putea introduce societatea B in toata aceasta ecuatie ?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 14:22, 8 Iunie 2007
risca foarte mult, incepand de la fals in declaratii. pana la inselaciune#-o
Unde e falsul in declaratii si unde e inselaciunea?
Societatea B are aceeasi actionari care sunt si in societatea A( am aratat ca B a rezultat in urma divizarii lui A). Se doreste ca ipoteca sa fie preluata de catre societatea C care a luat creditul pt.a-si achita c/val actiunilor cumparate catre actionarii din B(aceeasi cu cei dinA).Nu stiu daca am fost suficient de clara. Ideea e ca atata timp cat actionarii- cedenti isi obtin banii de la societatea C, nu-i mai intereseaza ce se intampla cu imobilul ipotecat; interesul este al societatii C sa-si ramburseze creditul pt.ca altfel va pierde cladirea , pe care a platit-o cu banii obtinuti prin acel credit .
Problema este cum poate fi obligata societatea C sa plateasca c/val actiunilor din creditul obtinut prin ipotecarea cladirii de catre A? Si mai ales daca A poate garanta creditul atata timp cat a semnat protocolul de predare- primire catre B.Desigur B este de acord cu ipoteca.
In acest moment terenul este proprietatea lui B. Prin umare nu vad cum, almiteri decat prin declaratii false, sa sustina A ca ii apartine (altfel spus, va induce in eroare banca folosindu-se de o mentiune din CF care nu mai este confoma realitatii).
Pe de alta parte B, o fi ea de acord cu constituirea garantiei, dar nu poate sa constituie garantii in vederea dobandirii propriilor sale actiuni de catre un tert C (scrie undeva prin Legea societatilor, dar e duminica seara si mi-e lene sa citez exact).
Pe scurt, cam imbarligata traba, si cum o dai, iese nelegala.
B ar trebui sa inscrie in CF dreptul sau de propietate asupra terenului respectiv.
Apoi contract de v-c intre B si C. Asa cred ca ar merge, dar e mult de studiat, sa vedem ce acte etc. Si B trebuie intai sa scoata din capitalul soc terenul daca este acolo... E treaba de vreo luna de zile de munca, putin probabil sa aflati o solutie aplicabila in intregime pe un sait. Oricat de buni profesionisti apeleaza la acest sait, nu cred sa stea cineva cateva zile bune cu legislatia in fata sa gaseasca toate chichitele...
Dar aveti un teren asa de valoros, ca pare ca face ceva banuti, si v-ati dus la banca fara un jurist care sa cunoasca domeniul? :O Cred ca faceti o greseala... Luati pe cineva in drept societar, pe cineva in contracte... sau o singura persoana care stie ambele domenii...
Din punctul meu de vedere vad asa: ori v-c teren intre B si C cu ipoteca teren, ori cesiune actiuni/ parti sociale ale lui B catre C cu gaj. Oricum, intai intabulare teren pe numele lui B.
Speta era pur teoretica. Poate prea elaborata pentru a primi o rezolvare aici, asa cum a remarcat AVLIL. Doream sa cunosc de fapt punctul de vedere si al altor juristi referitor la stabilirea din punct de vedere legal a momentului transmiterii dreptului de proprietate in cazul unui imobil. Mai putem considera in acceptiunea Legii.nr.7/1996 ca acest moment este acela al inscrierii in C.F. asa cum prevedea in mod expres Decretul-Lege nr.115/1938? Parerea mea este ca inscrierea in C.F. nu mai este translativa de proprietate conform actualei legi a cadastrului si ca aceasta inscriere creeaza in principal opozabilitatea fata de terti, insa momentul transmiterii dreptului de proprietate este cel stipulat in actul autentic care sta la baza inscrierii ulterior a imobilului in C.F. Pe de alta parte Decretul Lege 115/1938 putem spune cu certitudine ca e abrogat prin Legea nr.7/1996 atata timp cat formularea e ceva de genul: se abroga la data incheierii actiunii de cadastru in intreaga tara?!!

Alte discuții în legătură

Dreptul de prorietate ContSters48919 ContSters48919 In conditiile in care proprietarul nu se intereseaza de proprietatea sa timp de peste 20 de ani, nelocuind la adresa mentionata, neplatind impozite, nevizitand ... (vezi toată discuția)
Legaea 18 alex197908 alex197908 buna am gasit acte de propietate pe terenuri nu le am cerut pe legea 18 , ce pot sa fac ? #- (vezi toată discuția)
Notarea posesiei AlbertCaf AlbertCaf Buna ziua! Imi puteti spune, va rog, daca o persoana care in afara de un certificat de la Arhivele Statului nu detine alte acte pe un teren ... (vezi toată discuția)