avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 714 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie de invaliditate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie de invaliditate

Bună ziua,
Cât la % reprezintă pensia de invaliditate gradul II din pensia pentru limită de vârstă?
Având în vedere că am o vechime de 41 ani şi 7 luni la data pensionarii pe caz de boală. Astept raspunsul dumneavoastra. Va multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: florisiris , utilizator 15:15, 18 Iunie 2010
Buna ziua,

Potrivit dispozitiilor art. 76, din Legea nr. 19/2000, privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cuantumul pensiei se determina prin inmultirea punctajului mediu anual realizat de asigurat in perioada de cotizare cu valoarea unui punct de pensie.

Potrivit art. 77, din legea mai sus enuntata, punctajul mediu anual realizat in perioada de cotizare se determina prin impartirea numarului de puncte rezultat din insumarea punctajelor anuale realizate de asigurat in perioada de cotizare la numarul de ani corespunzator stagiului complet de cotizare.

In conformitate cu prevederile art. 59, din Legea19/2000, la stabilirea pensiei de invaliditate, asiguratilor li se acorda un stagiu potential, determinat ca diferenta intre stagiul complet de cotizare si stagiul de cotizare realizat efectiv pana la data incadrarii intr-un grad de invaliditate.

In speta dumneavoastra, desi nu ne-ati impartasit daca sunteti barbat sau femei si data nasterii, incerc sa ofer un raspuns pe inteles.

Deci, indiferent de faptul ca sunteti barbat sau femeie, din ceea ce ati postat rezulta ca ati realizat pana la data ivirii invaliditatii stagiul complet cerut de lege. Prin urmare la stabilirea drepturilor de pensie nu a fost sau nu va fi necesar acordarea stagiului potential in conformitate cu dispozitiile art. 59 si art. 78, alin.6, din lege.

Drepturile dumneavoastra de pensie au fost stabilite, astfel:
- s-a determinat punctajul mediu anual, prin insumarea punctajelor anuale rezultate pentru perioada de cotizare de 41 ani si 7 luni si impartirea la stagiul complet de cotizare prevazut de anexa 3 la Legea nr. 19/2000.
- punctajul mediu anual obtinut s-a inmultit cu valoarea punctului de pensie de la data acordarii drepturilor, obtinandu-se cuantumul pensiei de invaliditate.

Practic este acelasi procedeu ca la pensia pentru limita de varsta!
Singura diferenta era stagiul potential si punctajul acordat conform art. 78, alin.6, dar asa cum am aratat anterior, dumneavoastra nu ati avut nevoie.
Ultima modificare: Vineri, 18 Iunie 2010
florisiris, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul pensie loredanaelena loredanaelena Va rog sa-mi spuneti cum se calculeaza valoarea pensiei unui barbat nascut la data de 13.12.1945 cu stagiu de cotizare de 40 de ani si 15 zile si grupa a II-a ... (vezi toată discuția)
Calcul pensie Corina Chilom Corina Chilom buna ziua! as vrea si eu, daca are cineva, modul de calcul al pensiei. pentru pensia anticipata si pentru cea pe caz de boala. mi-a zis cineva ca pensia ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas pentru copii nicoleta63 nicoleta63 sotul meu decedat era profesor cu un salariu 16 mil lei pe luna(in mana),cauza decesului cancer cerebral copiii sunt studenti anul 3 la zi,la stat vreau sa ... (vezi toată discuția)