avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 116 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas pentru copii
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas pentru copii

sotul meu decedat era profesor cu un salariu 16 mil lei pe luna(in mana),cauza decesului cancer cerebral
copiii sunt studenti anul 3 la zi,la stat
vreau sa stiu care este cuantumul pensiei de urmas ptr fiecare copil
copiii au virste pina in 26 de ani
multumesc
Cel mai recent răspuns: florisiris , utilizator 10:16, 30 Iunie 2010
Cuantumul pensiei este de 75% pentru doi copii si 100% pentru 3 sau mai multi copii
Potrivit art. 71, din Legea nr. 19/2000, privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu completările şi modificările ulterioare:
" (1) Pensia de urmas se calculeaza, dupa caz, din:
a) pensia pentru limita de varsta aflata in plata sau la care ar fi avut dreptul, in conditiile legii, sustinatorul decedat;
b) pensia de invaliditate gradul I, in cazul in care decesul sustinatorului a survenit inaintea indeplinirii conditiilor pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta si era in plata cu pensie de invaliditate de orice grad, pensie anticipata, pensie anticipata partiala sau ar fi avut dreptul, in conditiile legii, la una dintre aceste categorii de pensie;
c) pensia de serviciu aflata in plata sau la care ar fi avut dreptul in conditiile legii sustinatorul decedat, daca aceasta este mai avantajoasa decat pensia pentru limita de varsta.
(2) Cuantumul pensiei de urmas se stabileste in conditiile art. 76, prin aplicarea unui procent asupra punctajului mediu anual realizat de sustinator, aferent pensiei prevazute la alin. (1) lit. a) si b), in functie de numarul urmasilor indreptatiti, astfel:
a) pentru un singur urmas - 50%;
b) pentru 2 urmasi - 75%;
c) pentru 3 sau mai multi urmasi - 100%

Prin urmare, având în vedere faptul că la data decesului, soţul dumneavoastră nu era pensionar, se calculează cât s-ar fi cuvenit dacă ar fi beneficiat de o pensie de invaliditate gradul I şi apoi se aplică procentul de 75% (având în vedere faptul că este vorba de 2 urmaşi), asupra cuantumului rezultat.

Cuantumul pensiei se determină prin înmulţirea punctajului mediu anual realizat de asigurat în perioada de cotizare cu valoarea unui punct de pensie.

Punctajul mediu anual realizat de asigurat în perioada de cotizare se determină prin împărţirea numarului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale realizate de asigurat în perioada de cotizare la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare.

Punctajul anual al asiguratului se determina prin impartirea la 12 a punctajului rezultat in anul respectiv din insumarea numarului de puncte realizat in fiecare luna. Numarul de puncte realizat in fiecare luna se calculeaza prin raportarea salariului brut lunar individual, inclusiv sporurile si adaosurile, sau, dupa caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contributiei individuale de asigurari sociale, la salariul mediu brut lunar din luna respectiva, comunicat de Institutul National de Statistica si Studii Economice.

La stabilirea pensiei de invaliditate asiguratilor li se acorda un stagiu potential, determinat ca diferenta intre stagiul complet de cotizare si stagiul de cotizare realizat efectiv pana la data incadrarii intr-un grad de invaliditate.

Pentru stagiul potential, acordat asiguratilor in drept sa obtina o pensie de invaliditate, punctajul anual al asiguratului este de:
a) 0,75 puncte pentru gradul I de invaliditate, respectiv pentru cei cu handicap grav.

Cam aceştia sunt paşii, pentru determinarea cuantumului pensiei de urmaş.
Multă sănătate vă doresc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul pensie Corina Chilom Corina Chilom buna ziua! as vrea si eu, daca are cineva, modul de calcul al pensiei. pentru pensia anticipata si pentru cea pe caz de boala. mi-a zis cineva ca pensia ... (vezi toată discuția)
Calcul pensie de invaliditate nesica nesica Buna ziua, As dori sa aflu cum se calculeaza pensia de invaliditate gradul II avand in vedere ca sunt nascut in septembrie 1954 si lucrez din octombrie ... (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate Punk_Kitty Punk_Kitty Bună ziua, Cât la % reprezintă pensia de invaliditate gradul II din pensia pentru limită de vârstă? Având în vedere că am o vechime de 41 ani şi 7 ... (vezi toată discuția)