Buna ziua,
In urma reintegrarii pe vechiul loc de munca un salariat a beneficiat de acordarea drepturilor banesti.
Dar in perioada concedierii -reintegrarii societatea a acordat si tichete de masa salariatilor societatii, mai mult anterior concedierii salariatul respectiv a beneficiat de acordarea acestor tichete de masa.]
Este indreptatit salariatul reintegrat sa solicite si sa primeasca contravaloarea tichetelor de masa de care a fost lipsit pe perioada concedierii anulata avand in vedere ca instanta a obligat societatea la acordarea drepturilor banesti de care a fost lipsit si a celorlalte drepturi?
Care a fost solutia data de catre instanta ? ... pentru ca salariatul respectiv este indreptatit sa primeasca tichetele de masa pentru perioada resopectiva, numai daca a solicitat acest lucru in instanta.
Instanta a dispus obligarea angajatorul la plata unei despagubiri egale cu salariile
indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat
salariatul.
Multumesc freeelis pentru raspuns.
Citesc cu atenti raspunsurile dvs.
pentru o mai buna rezolvare a discutiei initiata de mine voi da mai jos si o justificare a acordarii acelor tichete de masa in urma reintegrarii, justificare cu care sunt de acord, tocmai in scopul ajutari si unor alte persoane in situatii asemanatoare
" In cazul in care decizia de concediere a fost anulata, angajatorul are obligatia de a acorda salariatului in mod retroactiv, atat drepturile de natura salariala cat si celelalte drepturi de care ar fi beneficiat in intervalul curs de la data concedierii si pana la data reintegerarii in munca a salariatului. In acest context, ar rezulta faptul ca, angajatorul trebuie sa acorde salariatului tichete de masa pentru toata aceasta perioada, in conditiile in care salariatul a beneficiat anterior de tichete de masa.
Cu toate acestea, acordarea retroactiva de tichete de masa nu rezulta ca fiind posibila in conditiile Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa. Art. 5 alin. 2 din acest act normativ stabileste ca angajatorul poate acorda salariatului un numar de tichete de masa corespunzator numarului de zile lucratoare din luna in care se face distribuirea, iar art. 6 stabileste ca salariatul poate utiliza lunar un numar de tichete de masa cel mult egal cu numarul de zile in care este prezent la lucru in unitate, dar nu mai mult de doua tichete de masa intr-o zi.
Avand in vedere aceste dispozitii, va recomandam sa respectati dispozitiile art. 78 din Codul muncii in ce priveste acele tichete de masa cuvenite salariatului in intervalul scurs intre concedierea abuziva si sentinta civila de reintegrare, prin acordarea unei compensatii banesti echivalenta cu valoarea numarului de tichete de masa cuvenite respectivului salariat in acest interval."
Dintr-un punct de vedere acordarea acestor tichete de masa este un drept castigat de catre salariatul reintegrat, astfel ca in situatia reintegrarii este indreptatit la recuperarea lui.
Unii angajatori se prevaleaza de faptul ca nu existata o obligatie directa prin CIM-ul celui concediat pentru acordarea de tichete de masa, astfel dupa reintegrare cel interesat daca nu promoveaza o actiune de executare silita pentru obtinerea drepturilor conform dispozitivului instantei, angajatorul de buna voie nu o va face.