avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 947 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii spor pentru lucru peste program normal
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

spor pentru lucru peste program normal

Buna ziua, trebuie sa eliberez o adeverinta pentru spor pt lucru efectuat peste orele de program normal, aceasta adeverinta serveste la dosarul de pensie.
Intrebarea mea este cum trebuie sa calculez aceste sporuri, care sunt d efapt orele suplimentare nu?
Multumesc, cristina
Cel mai recent răspuns: cristin28 , utilizator 16:52, 20 Iunie 2010
In prezent, Contractul colectiv de munca la nivel national pe anii 2007-2010 nr. 2895/21 din 29 decembrie 2006 cuprinde urmatoarele prevederi referitoare la sporuri:
„Art. 40 alin. (4) salariul de baza minim brut negociat pentru un program complet de lucru de 170 de ore, in medie, este de 440 lei, adica 2,59 lei/ora, incepănd cu 1 ianuarie 2007.
Art. 41
(1) Partile contractante sunt de acord ca in perioada urmatoare sa actioneze pentru includerea unor sporuri in salariul de baza, care sa reprezinte retributia pentru munca prestata si conditiile de la locul de munca, astfel incăt salariul de baza sa aiba pondere majoritara in salariu.
(2) Sporurile se acorda numai la locurile de munca unde acestea nu sunt cuprinse in salariul de baza.
(3) Sporurile minime ce se acorda in conditiile prezentului contract sunt:
a) pentru conditii deosebite de munca, grele, periculoase sau penibile, 10% din salariul de baza;
b) pentru conditii nocive de munca, 10% din salariul minim negociat la nivel de unitate;
c) pentru orele suplimentare si pentru orele lucrate in zilele libere si in zilele de sarbatori legale ce nu au fost compensate corespunzator cu ore libere platite se acorda un spor de 100% din salariul de baza - fata de prevederile din Codul Muncii: „sporul pentru munca suplimentara nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza" - art. 120, alin. (2) - si acordarea unui spor ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza pentru salariatii unitatilor sanitare si cele de alimentatie publica pentru care Guvernul a stabilit prin hotarare programe de lucru pentru zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sau cei care lucreaza in locuri de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita procesului de productie sau specificului activitatii (art. 137).
d) pentru vechime in munca, minimum 5% pentru 3 ani vechime si maximum 25% la o vechime de peste 20 de ani, din salariul de baza;
e) pentru lucrul in timpul noptii, 25% din salariul de baza (fata de prevederile art. 123 din Codul Muncii, potrivit carora salariatii de noapte beneficiaza „fie de program redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza, fie de un spor la salariu de minimum 15% din salariul de baza pentru fiecare ora de munca de noapte prestata");
f) pentru exercitarea si a unei alte functii se poate acorda un spor de păna la 50% din salariul de baza al functiei inlocuite; cazurile in care se aplica aceasta prevedere si cuantumul se vor stabili prin negocieri la contractele colective de munca la nivel de ramura, grupuri de unitati sau unitati.
(4) Sporurile prevazute la alin. 3 lit. a) si b) nu se includ in salariul de baza si nu se mai acorda dupa normalizarea conditiilor de munca in conformitate cu dispozitiile art. 25 din prezentul contract.
(5) Prin contractul colectiv de munca la nivel de ramura, grupuri de unitati si unitati pot fi negociate si alte categorii de sporuri (spor de izolare, spor pentru folosirea unei limbi straine, daca aceasta nu este cuprinsa in obligatiile postului etc.)."
Codul Muncii mai prevede, in plus fata de sporurile prevazute in Contractul colectiv de munca unic la nivel national, urmatoarele sporuri:
a) „un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca" pentru cazul in care repausul saptamanal se acorda in alte zile decat sambata si duminica - art. 132 alin. (3)
b) dublul sporului prevazut la lit. a) pentru situatiile de exceptie cand zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice - art. 132 alin. (5)
c) dublul sporului prevazut la
lit. a) pentru situatiile in care repausul saptamanal a fost suspendat pentru executarea unor lucrari urgente potrivit art. 133 alin. (1) - art. 133 alin. (2).

in care din aceste cazuri s-a incadrat salariatul si in ce perioada i s-a acordat?
in luna x a anului 2000 am avut salariul de incadrare(R.T.I) de 3.500.000, am avut 22 zile lucrate si 197 ore deci am efectuat 21 de ore peste program
22 zilex8h/zi=176 ore+21ore=197 ore.
intrebarea mea este cat este sporul peste program?

eu mi-am calculat in felul urmator:

3.500.000/176=19886,36lei/ora x 21ore = 417.613,63

dar pe fluturas imi scrie asa: R.T.I 3.500.00 si realizari 4.309.375

deci sporul peste program mi-ar iesi 4.309.375 - 3.500.00 = 809.375

Care din cele doua calcule este bine????

dar pe statul de plata nu este trecut nici un spor pt orele suplimentare.
cum este corect sa il calculez? aceste sporuri peste program trebuiesc la dosarul de pensie.
Multumesc mult
ultima data editat de cristin28 pe data de Sambata, 19 Iunie 2010, 14:43
aceasta adeverinta serveste la dosarul de pensie.

Se regaseste in CIM ca spor? Este un spor cu caracter permanent? Cred ca nu a fost evidentiat in CIM ca spor, cred s-a facut plata evectiva a orelor suplimentare efectuate ocazional. Daca nu s-a platit contributie pentru aceste sporuri, adeverinta nu va fi luata in calcul.
www.avocatnet.ro/content/for...
contributie s-a platit pentru aceste sporuri, deci trebuie sa eliberez adeverinta de sporuri pentru orele suplimentare lucrate peste program. aceste sporuri ma intereseaza cum sa le calculez sau unde sa le caut, in statele de plata asai? sau de pe fluturasi?. corect ma gandesc ca de pe statele de plata

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Spor ore de noapte, repaus saptamanal lav1 lav1 1. Pentru salariatii de noapte, sporul de noapte de 25% se calculeaza ca si suma fixa din salariul de incadrare (670 RON x 25% = 168 RON) sau spor de 25% ... (vezi toată discuția)
Repaus saptamanal - calculare spor persfiz persfiz In contextul prevederilor art.137 alin (1) - (3) C.Muncii, (1)Repausul săptămânal este de 48 de ore consecutive, de regulă sâmbăta şi ... (vezi toată discuția)
Program de lucru 11 ore. sporuri. va rog un sfat. didi67 didi67 Am o intrebare referitoare la relatiile de munca, respectiv durata timpului de lucru (si salarizarea) in cazul unei repartizari inegale a timpului de lucru. As ... (vezi toată discuția)