avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 476 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Litigiu de munca, cu drept de recurs - notificare de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Litigiu de munca, cu drept de recurs - notificare de plata?

Buna ziua,

Am avut un proces la TNB: litigiu de munca. Instanta a solutionat procesul astfel:

Admite contestatia Anuleaza decizia de concediere nr. ...Dispune reintegrarea contestazorului pe postul detinut anterior emiterii deciziei . Obliga intimata la plata tuturor drepturilor salariale de la data concedierii si pana la data reintegrarii efective. Obliga intimata la virarea creantelor bugetare aferente drepturilor salariale la care a fost obligata intimata. Obliga intgimata la efectuarea mentiunilor corespunzaâtoare in carnettul de munca al contestatoarei. Obliga intimata la X lei cheltuieli de judecata fata de contestatoare. Cu drept de recurs in 10 zile de la comunicare.

Va rog sa imi spuneti in cat timp trebuie sa vireze firma drepturile salariale in contul meu, avand in vedere ca a primit notificarea de plata de 6 zile? Si daca refuzul platii constituie infractiune in acest moment sau trebuie sa astept solutia Curtii de apel pana la primirea banilor?

Va multumesc frumos,
Ina
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:07, 15 Octombrie 2010
Neexecutarea unei hotărâri judecătoreşti definitive privind plata salariilor în termen de 15 zile de la data cererii de executare adresate angajatorului de către partea interesată constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 6 luni sau cu amendă.
Dvs. sunteti indreptatita conform art.277 din CM sa faceti o cerere de executare catre angajator si acesta are un termen de 15 zile sa o puna in executare chiar daca are si calea de recurs, dar mai este o cale de atac a angajatorului de a nu pune in aplicare sentinta de fond si anume face cerere instantei de recurs sa suspende executarea hotararii de fond pana la judecarea recursului si daca se admite dvs. nu mai puteti beneficia de dispozitivul instantei de fond.Am un exemplu recent in sensul ca un angajat a castigat reintegrarea, drepturile salariale si o suma considerabila cu titlu de daune morale(procesul a durat 8 luni de zile) angajatorul a facut cerere de suspendare a sentintei pana la judecarea recursului realizat intr-o singura infatisare in camera de consiliu a instantei si s-a admis fara sa faca o dovada, a platit o cautiune de 500 lei, iar angajatul desi a castigat la fond nu se poate folosi de sentinta asteptand finalizarea recursului.Concluzie:
S-a judecat 8 luni pentru ca intr-o singura zi sa se suspende executarea sentintei.
Florin 72 a scris:

Dvs. sunteti indreptatita conform art.277 din CM sa faceti o cerere de executare catre angajator si acesta are un termen de 15 zile sa o puna in executare chiar daca are si calea de recurs, dar mai este o cale de atac a angajatorului de a nu pune in aplicare sentinta de fond si anume face cerere instantei de recurs sa suspende executarea hotararii de fond pana la judecarea recursului si daca se admite dvs. nu mai puteti beneficia de dispozitivul instantei de fond.Am un exemplu recent in sensul ca un angajat a castigat reintegrarea, drepturile salariale si o suma considerabila cu titlu de daune morale(procesul a durat 8 luni de zile) angajatorul a facut cerere de suspendare a sentintei pana la judecarea recursului realizat intr-o singura infatisare in camera de consiliu a instantei si s-a admis fara sa faca o dovada, a platit o cautiune de 500 lei, iar angajatul desi a castigat la fond nu se poate folosi de sentinta asteptand finalizarea recursului.Concluzie:
S-a judecat 8 luni pentru ca intr-o singura zi sa se suspende executarea sentintei.

Multumesc frumos!
Si la mine procesul a durat 1 an si jumatate.
Inteleg ca voi primi banii abia dupa ce castig si recursul.

Yna121 a scris:

freeelis a scris:

Neexecutarea unei hotărâri judecătoreşti definitive privind plata salariilor în termen de 15 zile de la data cererii de executare adresate angajatorului de către partea interesată constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 6 luni sau cu amendă.

Multumesc pentru raspuns!
Avand in vedere ca hotararea TNB nu este definitiva, ci cu drept de recurs.....mai este vorba de infractiune?

Nu am apelat inca la executor judecatoresc. Avocatul meu a trimis notoficarea de plata angajatorului.
Hotararea primei instante este executorie de drept ... prin urmare, dupa trecerea celor 15 zile de la data primirii notificarii daca nu vi s-au platit sumele de bani, atunci se poate formula palnegere penala.

De asemenea, este dreptul oricarei parti din proces de a ataca hotararea primei instante prin intermediul cailor de atac ordinare sau extraordinare si de a solicita suspendarea executarii unei hotarari pana la solutionarea caii de atac respective.

Alte discuții în legătură

Recurs - revizuire lungu1on lungu1on Daca o Curte de Apel a dat o solutie intr-o cauza , poate o alta CA sa dea alta solutie intr-o cauza identica (bineinteles cu alte parti) ? Se poate cere ... (vezi toată discuția)
Calea de atac împotriva unei decizii pronunțate în recurs; punerea în acord a unor decizii contradictorii vasilchia vasilchia Instanta respinge acordarea primei de vacanta pe anul 2010 functionarilor publici pe motiv ca nu au fost bani in buget. Aceiasi motivare a fost data si pentru ... (vezi toată discuția)
Am pierdut plangerea contraventionala, ce cai de atac am impotriva hotararii judecatoresti? liazugravu liazugravu Buna ziua. Agitatie si aglomeratie in oras , vine Boc si Udrea. Dupa ce am parcat ,am fost oprita (agresiv verbal) pe trotuar de un agent de circulatie la 10m ... (vezi toată discuția)