avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Recurs - Revizuire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Recurs - Revizuire


Daca o Curte de Apel a dat o solutie intr-o cauza , poate o alta CA sa dea alta solutie intr-o cauza identica (bineinteles cu alte parti) ?
Se poate cere Revizuirea daca se da o alta solutie ?

Art. 322
Revizuirea unei hotarari ramase definitiva in instanta de apel sau prin neapelare, precum si a unei hotarari data de o instanta de recurs atunci cand evoca fondul, se poate cere in urmatoarele cazuri:
..............................
7. daca exista hotarari definitive potrivnice date de instante de acelasi grad sau de grade deosebite, in una sau aceeasi pricina, intre aceleasi persoane, avand aceeasi calitate. Aceste dispozitii se aplica si in cazul cand hotararile potrivnice sunt date de instante de recurs. In cazul cand una dintre instante este Curtea Suprema de justitie, cererea de revizuire se va judeca de aceasta instanta;
Cel mai recent răspuns: Marian Senchiu , Avocat 08:15, 20 Martie 2011
Nu se poate admite o astfel de cerere de revizuire. Punctul 7 este destul de clar: hotarari potrivnice cu privire la aceeasi pricina, intre aceleasi parti. Dumneavoastra vreti sa motivati o cerere de revizuire facand trimitere la o hotarare data de o alta Curte de Apel intr-o cauza similara, insa cu alte parti. Nu va incadrati in motivul de revizuire descris.
Revizuirea pe acest motiv îşi are suportul în respectarea puterii lucrului judecat şi presupune îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii:
- să existe două hotărâri definitive potrivnice.
- hotărârile contradictorii să fie pronunţate în aceeaşi pricină, adică să existe triplă identitate de părţi, obiect şi cauză .
- hotărârile potrivnice să fie pronunţate în dosare diferite ;
- în al doilea proces să nu se fi invocat excepţia puterii de lucru judecat sau, dacă a fost invocată, să nu se fi discutat ;
- să se solicite anularea celei de-a doua hotărâri, care s-a dat cu nerespectarea puterii lucrului judecat .

In speta, revizuirea este inadmisibilă intrucat contrarietatea există între hotarari pronuntate de doua instante si intre parti diferite.
Am inteles partea cu revizuirea .

A doua intrebare ce raspuns ar avea ?

Daca o Curte de Apel a dat o solutie intr-o cauza , poate o alta CA sa dea alta solutie intr-o cauza identica (bineinteles cu alte parti) ?
lungu1on a scris:

......
A doua intrebare ce raspuns ar avea ?

Daca o Curte de Apel a dat o solutie intr-o cauza , poate o alta CA sa dea alta solutie intr-o cauza identica (bineinteles cu alte parti) ?



Da, poate da o alta hotarare ... practica judiciara nu constituie izvor de drept in sistemul dreptului romanesc.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bineinteles ca poate da o alta hotarare. In dreptul romanesc precedentul judiciar nu este obligatoriu pentru judecatori. Acest lucru este posibil in dreptul de inspiratie anglo-saxon (S.U.A., Germania, etc). La noi fiecare judecator poate interpreta alt fel o speta similara, atributele independentei si inamovibilitatii functionand si asupra procesului de formare a convingerii intime. Dreptul nostru face parte din ramura dreptului latin, care este putin diferit de dreptul anglo-saxon.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Autoritatea lucrului judecat Mihai Pop Mihai Pop Buna ziua, O decizie de eliberare din functie anulata prin hotarare judecatoreasca devenita irevocabila prin nerecurare se bucura de lucru judecat( potrivit ... (vezi toată discuția)
Curtea de apel Mihaill Mihaill Cum pot ataca o sentinta potrivnica ,a Curtii de Apel[,dupa ce la instanta de fond am cistigat un proces in legatura cu drepturile banesti ale colegilor mei ... (vezi toată discuția)
Recursul admis , modifica decizia recurata în sensul respingerii apelului si a pastrat sentinta apelata, evoca fondul_? dadural dadural S-a formulat cerere de revizuire împotriva unei decizii civile dată de Curtea de Apel prin care ne-a fost admis recursul, soluţia fiind modificarea deciziei ... (vezi toată discuția)