avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... autoritatea lucrului judecat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

autoritatea lucrului judecat

Buna ziua,
O decizie de eliberare din functie anulata prin hotarare judecatoreasca devenita irevocabila prin nerecurare se bucura de lucru judecat( potrivit art. 1201 Cod civil) chiar daca nu a rezolvat in fond procesul dintre parti?
Va multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:04, 16 Mai 2011
Decizia de eliberare din functie nu este irevocabila, numai hotararile judecatoresti sunt irevocabile.
O astfel de hotarare , chiar daca nu a solutionat fondul, se bucura de autoritatea de lucru judecat.
Cum vi se pare motivarea instantei:
Revizuirea pentru contrarietate de hotarari, asa cum este in cauza de fata, isi are suportul logic in respectarea puterii lucrului judecat si care conduce in final la anularea ultimei hotarari pronuntate cu incalcarea acestui principiu.
Pentru aceste considerente, in cazul cererilor de revizuire care isi au temeiul in art. 322 pct. 7 Cod procedura civila trebuie analizat daca sunt indeplinite conditiile prevazute de art. 1201 Cod civil pentru a se invoca autoritatea lucrului judecat celei de a doua hotarari.
Este lucru judecat, potrivit art. 1201 Cod civil, cand a doua cerere de chemare in judecata are acelasi obiect, este intemeiata pe aceeasi cauza si este intre aceleasi parti, facute de ele si in contra lor in aceeasi calitate. Identitatea cu privire la aceste elemente incontestabil exista in cauza. Este insa necesar ca prima hotarare ramasa definitiva si irevocabila sa fi rezolvat in fond procesul dintre parti.
In consecinta, cererea de revizuire pentru contrarietate de hotarari neindeplinind conditiile art. 322 pct. 7 din Codul de procedura civila, urmeaza a fi respinsa
Este in regula?
Revizuirea pe acest motiv îşi are suportul în respectarea puterii lucrului
judecat şi presupune îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii:
- să existe două hotărâri definitive potrivnice.
Întrucât legiuitorul nu distinge, condiţia este îndeplinită chiar dacă prin hotărârile contradictorii nu s-a rezolvat fondul cauzei .
- hotărârile contradictorii să fie pronunţate în aceeaşi pricină, adică să existe triplă identitate de părţi, obiect şi cauză .
- hotărârile potrivnice să fie pronunţate în dosare diferite ;
- în al doilea proces să nu se fi invocat excepţia puterii de lucru judecat sau, dacă a fost invocată, să nu se fi discutat ;
- să se solicite anularea celei de-a doua hotărâri, care s-a dat cu nerespectarea puterii lucrului judecat .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recursul admis , modifica decizia recurata în sensul respingerii apelului si a pastrat sentinta apelata, evoca fondul_? dadural dadural S-a formulat cerere de revizuire împotriva unei decizii civile dată de Curtea de Apel prin care ne-a fost admis recursul, soluţia fiind modificarea deciziei ... (vezi toată discuția)
Model cerere de revizuire recurs Mihai Pop Mihai Pop Buna ziua, Va rog frumos sa ma ajutati cu un model de cerere de revizuire recurs in baza art 322 p 7 c.p.c. Multumesc (vezi toată discuția)
Recurs - revizuire lungu1on lungu1on Daca o Curte de Apel a dat o solutie intr-o cauza , poate o alta CA sa dea alta solutie intr-o cauza identica (bineinteles cu alte parti) ? Se poate cere ... (vezi toată discuția)