avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1128 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... nelamurire plata sulta dupa partaj
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

nelamurire plata sulta dupa partaj

Buna seara.Am o nelamurire in legatura cu plata sultei.Dupa un proces de partaj,in care s-au impartit bunuri mobile si un bun imobil, a ramas hotararea definitiva si irevocabila in aprilie 2008.Paratului i s-a atribuit imobilul in totalitate cu obligatia platii sultei reclamantului.Nu s-a dat nici un termen pentru plata sultei.In martie 2009 reclamantul deschide actiune de executare silita insa renunta la aceasta in termen de 15 zile de la trimiterea somatiei.In acest caz sulta se supune prescrierii?Dupa 3 ani se prescrie sulta?Influenteaza in vreun fel ''inceperea'' executarii silite in 2009?Va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns.Care ar fi data la care ar putea fi considerata prescrisa sulta (daca creditorul nu mai deschide nici o actiune) si daca se prescrie sulta atunci reclamantul poate proceda la inscrierea dreptului de proprietate in cartea funciara sau la radierea sultei? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 14:29, 19 Iunie 2010
Dreptul la executare silita se prescrie in aprilie 2011.

Cum sa intabuleze reclamantul? nu ati spus ca paratul a ramas cu imobilul?

vedeti ca incurcati partile, pana la urma dvs. ce calitate aveti? daca sunteti reclamantul trebuie sa initiati procedura executarii silite. Nu aveti interesul sa se prescrie, ca ramaneti fara sulta.
Daca sunteti paratul sperati ca se implineste termenul de prescriptie. Aveti interesul sa se prescrie, ca sa nu platiti sulta.
Greseala mea (din neatentie),la parat ma refeream cu intabularea imobilului.Eu sunt paratul si vroiam sa stiu daca aceea executare inceputa schimba oarecum datele problemei.Multumesc de raspuns.Voi astepta si voi spera pana in aprilie 2011.As mai avea o intrebare.Daca reclamantul va mai deschide o actiune de executare silita pana in 2011,dar va renunta si la aceea atunci se va intrerupe prescriptia sau tot in aprilie 2011 se implineste termenul de prescriptie?
Termenul de prescriptie a fost intrerupt prin cererea de executare silita.Ceea ce a curs pana la acel moment se va sterge practic si un nou termen de prescriptie va curge de la data renuntarii la cererea de executare silita., deci inca 3 ani de la data respectiva art.1865- 1867 c.civ.;)
Termenul de prescriptie este intrerupt chiar daca s-a renuntat la executare in 15 zile de la primirea somatiei?
Da, nu are relevanta acest aspect pentru ca a fost efectuat un act de executare silita iar termenul a fost intrerupt de la momentul actului de execuatre silita si pana la momentul renuntarii la acel act, dupa care a inceput sa curga un altul de 3 ani.
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Iunie 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

Alte discuții în legătură

Prescriptie executare silita george10 george10 Va multumesc!! Totul a inceput de la o factura connex neplatita in jurul a 5 milioane,care intr-un final a ajuns la 200 milioane,(penalitati,etc),a urmat ... (vezi toată discuția)
Nelamurire in legatura cu sulta tatiana28 tatiana28 Buna seara.Printr-o hotarare definitiva si irevocabila din 2008 s-a atribuit bunul imobil cu obligatia de a plati sulta.In 2009 creditorul deschide actiune de ... (vezi toată discuția)
Prescriptie ContSters152027 ContSters152027 am intrerupt ori nu prescriptia prin cererea de executare silita a unui bun devalmas...cerere respinsa pe motiv ca trebuia mai intai sa cer partajul precizez ... (vezi toată discuția)