avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 870 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... partaj bunuri si copii dupa divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

partaj bunuri si copii dupa divort

Sunt casatorita de 5 ani si am 2 copii (unul de 4 si unul de 1 an). As vrea sa stiu daca voi avea prioritatea legala de a mi se oferi copiii mie in locul tatalui.
Acum situatia materiala este urmatoarea: eu locuiesc in apartamentul parintilor mei si momentan sunt in concediu pt cresterea celui de al doilea copil.
Sotul meu locuieste in casa parintilor lui pt care are act de mostenire (fiind unicul copil al lor) si are o firma in care a investit si o parte din banii mei (daca se pot considera ca fiind bani personali cei proveniti de la nunta).
Doresc sa ma lamuriti dvs daca in urma divortului voi beneficia de un partaj in care sa fie inclusa si aceasta firma la care lucram amandoi , dar la care doar sotul meu si parintii lui sunt actionari (societatea a fost infiintata in 1994, iar noi ne-am casatorit in 2010).
El ma ameninta ca daca divortez nu voi ramane cu nimic, pt ca m-a convins sa renunt la serviciul meu si sa ma angajeze la firma lor. Practic sotul meu a cumparat pana si autoturismul pe aceasta firma si vreau sa situ ce drepturi imi revin in urma divortului.
Va multumesc
Din titlu reiese ca doriti sa partajati copiii:)

In fine, nu exista o prevedere legala care sa va garanteze incredintarea minorilor, dar, avand in vedere varsta lor frageda, aveti sanse foarte mari.

Si nu prea aveti ce bunuri sa introduceti in masa partajabila, imobilul in nici un caz, pt ca e mostenit doar o parte din firma daca a fost infiintata in timpul casatoriei, daca nu...poate un drept de creanta pt banii dvs. pe care i-ati investit, dar mai trebuie sa si probati.
Faptul ca nu sunteti asociat in firma infiintata in 1994 , sunteti doar angajata si v-ati casatorit d-abia in 2010, sunt slabe sanse sa primiti ceva la partaj.
Doar sa dovediti cu acte si martori ca i-ati imprumutat cu o suma de bani, inainte de casatorie.
Copiii nu se "ofera" ci se incredinteaza si daca sotul nu are ce sa va reproseze in privinta educatiei minorilor, atunci aveti mari sanse sa vi se incredinteze spre crestere si educare. Este important ca minorii ,pentru continuitate si stabilitate in educatie,avand in vedere varsta lor sa locuiasca in imobilul unde au crescut si pana acum.
Multumesc de raspuns.
Cum pot proba acest fapt si anume ca toti banii adunati la nunta noastra i-am pus in contul firmei? Am doar un extras de cont care sa dovedeasca acest lucru. Firma era infiintata de mult cand ne-am castorit, iar eu lucrez aici de 3 ani in calitate de angajat (nu exista o posibilitate sa am drepturi ca si ei daca noi toti am muncit la firma asta si mai ales ca sunt sotia lui?)
Iar cu partea incredintarii copiilor, daca singurul meu venit este doar indemnizatia de la stat si alocatia lor, credeti ca mi se vor incredinta mie? si in conditiile in care ei (el si fam lui care va dori din rasputeri sa-mi ia copiii) pot dovedi ca dispun de venituri mult mai mari decat ale mele?
Va rog din suflet sa-mi mai spuneti daca exista posibilitatea de a obtine o pensie alimentara pt copii care sa ia in calcul toate veniturile reale ale tatalui, nu doar salariul?
Concluzia mea este ca sotul meu a fost destept sa ma convinga ca toate bunurile noastre sa fie cumparate pe firma, pt ca in situatia divortului sa ii ramana lui toate (el afirma cu nonslanata ca toate sunt in proprietatea firmei, dar de fapt sunt ale sale).
Sper sa ma insel intelegand acum ca voi ramane cu 2 copii si fara niciun venit decat ce va dori el sa le dea copiilor, doar pt ca am fost naiva si am avut incredere in el sa ma dedic firmei sale crezand ca este si a mea.
Va multumesc inca o data.
banii de la nunta sunt si ei comuni, daca dovediti ceva cu acel extras de cont, vi se cuvin doar jumatate.
ramane sa dovediti veniturile sotului, pt a beneficia de o pensie mai mare, asa ca poate pana la divort procurati ceva acte in ideea asta
in privinta incredintarii copiilor, nu banii inseamna totul, nu e un criteriu de baza pt a incredinta copiii unuia sau altuia, instanta decide in urma anchetei autoritatii tutelare, marturii despre relatia fiecarui parinte cu minorii, etc
in mesaj ati scris ca v-ati casatorit in 2010, chiar daca ar fi cumparat bunuri pe numele lui, nu le-ati fi impartit, daca erau cumparate inainte de casatorie.
blaga elena a scris:

Multumesc de raspuns.
Cum pot proba acest fapt si anume ca toti banii adunati la nunta noastra i-am pus in contul firmei? Am doar un extras de cont care sa dovedeasca acest lucru. Firma era infiintata de mult cand ne-am castorit, iar eu lucrez aici de 3 ani in calitate de angajat (nu exista o posibilitate sa am drepturi ca si ei daca noi toti am muncit la firma asta si mai ales ca sunt sotia lui?)
Iar cu partea incredintarii copiilor, daca singurul meu venit este doar indemnizatia de la stat si alocatia lor, credeti ca mi se vor incredinta mie? si in conditiile in care ei (el si fam lui care va dori din rasputeri sa-mi ia copiii) pot dovedi ca dispun de venituri mult mai mari decat ale mele?
Va rog din suflet sa-mi mai spuneti daca exista posibilitatea de a obtine o pensie alimentara pt copii care sa ia in calcul toate veniturile reale ale tatalui, nu doar salariul?
Concluzia mea este ca sotul meu a fost destept sa ma convinga ca toate bunurile noastre sa fie cumparate pe firma, pt ca in situatia divortului sa ii ramana lui toate (el afirma cu nonslanata ca toate sunt in proprietatea firmei, dar de fapt sunt ale sale).
Sper sa ma insel intelegand acum ca voi ramane cu 2 copii si fara niciun venit decat ce va dori el sa le dea copiilor, doar pt ca am fost naiva si am avut incredere in el sa ma dedic firmei sale crezand ca este si a mea.
Va multumesc inca o data.

Aveti extrasul de cont pe numele dvs,dar trebuie sa dovediti ca acei bani erau bani personali,cu interogatoriu si cu martori,cu alte acte,care sa se coroboreze cu inscrisul despre care ati facut vorbire
Daca introduceti actiune de divort solicitati si incredintarea copiilor in cerere accesorie,unde va trebui sa dovediti cu acte,martori,interogatoriu si ancheta sociala ca oferiti conditii mai bune de crestere si educare celor doi minori decat tatal lor,din punct de vedere social,moral,material si educational.
Veti solicita si oblligarea sotului la pensie de intretinere,urmand a se solicita veniturile cu care acesta s-a decrat la administratia finaciara pe raza careia se afla societatea

Alte discuții în legătură

Buna seara! am și eu o întrebare,după căsătorie am achiziționat ... bibideea78 bibideea78 Buna seara! Am și eu o întrebare,după căsătorie am achiziționat un apartament impreuna cu sotul.In acea perioada,parintii soțului i au făcut un act de ... (vezi toată discuția)
Divort anik233 anik233 buna ziua vreau neaparat sa divortez din cauza sotului meu alcoolic si violent in casnicie.avem aproape sase ani de casnicie,doi copii minori in varsta de 2 ... (vezi toată discuția)
Vreau sa divortez dupa 19 ani vyyoleta vyyoleta Vreau sa divortez dupa 19 ani de casnicie.ce sanse am sa raman cu 2 copii unul de 17 si unul de 7 ani in aprtament tinand cont de faptul ca el nu are un sa se ... (vezi toată discuția)