buna ziua,am o nelamurire in ceea ce priveste mostenirea si donatia...un exemplu daca eu mostenesc in timpul casatorie un imobil am voie sa-l donez fara acceptul sotului?si daca da, care sunt consecintele urmasilor?...uramasii mai pot recupera ceva?ce perioada au la dispozitie?va multumesc anticipat!
Puteti dona imobilul mostenit, fara acordul sotului.
Puteti dona bunurile dvs., fara a depasi cotitatea disponibila, aceasta calculandu-se in functie de gradul de rudenie dintre dvs si mostenitori.
Bunul dobandit prin mostenire in timpul casatoriei nu este bun comun ci bun propriu, deci bunul dvs. propriu si prin urmare nu aveti nevoie de acceptul sotului dvs. sa il donati sau vindeti.- art.31 al.1 lit. b)- c. fam.Urmasii nu mai au nici un drept ca urmare a faptului ca acest bun iese din patrimoniul dvs.- dar ma bine vanzare cumparare si nu donatie. ( aceleasi costuri notariale) .;)
dar daca precizez ca am mostenitori rezervatari?nu prea inteleg legea...adica pot sa donez si ramane asa,dar daca precizez ca am mostenitori rezervatari?ei pot recupera din donatie?
copilului surorii mele...care este diferenta?dintre un strain si un nepot?in cazul unei donatii?legea zice ca in cazul unei donatii cu mostenitori rezervatari lor li se cuvine 2/3 din donatie.nu se aplica si aici?ma puteti lamuri?multumesc
Donatia e sigura?
anonimiu
Buna ziua! Sunt casatorit de 2 ani.Am o casa cumparata inainte de casatorie pe numele meu si un apartament tot pe numele meu cumparat in timpul casatoriei bun ... (vezi toată discuția)