avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 792 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Nelamurire mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Nelamurire mostenire

buna ziua,am o nelamurire in ceea ce priveste mostenirea si donatia...un exemplu daca eu mostenesc in timpul casatorie un imobil am voie sa-l donez fara acceptul sotului?si daca da, care sunt consecintele urmasilor?...uramasii mai pot recupera ceva?ce perioada au la dispozitie?va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Mihaela Hornea , Avocat 15:44, 19 Iunie 2010
Puteti dona imobilul mostenit, fara acordul sotului.
Puteti dona bunurile dvs., fara a depasi cotitatea disponibila, aceasta calculandu-se in functie de gradul de rudenie dintre dvs si mostenitori.
Bunul dobandit prin mostenire in timpul casatoriei nu este bun comun ci bun propriu, deci bunul dvs. propriu si prin urmare nu aveti nevoie de acceptul sotului dvs. sa il donati sau vindeti.- art.31 al.1 lit. b)- c. fam.Urmasii nu mai au nici un drept ca urmare a faptului ca acest bun iese din patrimoniul dvs.- dar ma bine vanzare cumparare si nu donatie. ( aceleasi costuri notariale) .;)
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Iunie 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
dar daca precizez ca am mostenitori rezervatari?nu prea inteleg legea...adica pot sa donez si ramane asa,dar daca precizez ca am mostenitori rezervatari?ei pot recupera din donatie?
Depinde cui vreti sa donati.Este f important.
copilului surorii mele...care este diferenta?dintre un strain si un nepot?in cazul unei donatii?legea zice ca in cazul unei donatii cu mostenitori rezervatari lor li se cuvine 2/3 din donatie.nu se aplica si aici?ma puteti lamuri?multumesc

Alte discuții în legătură

Care sunt proprietarii? ioana_cristina2004 ioana_cristina2004 Buna ziua! Ma confrunt cu urmatoarea situatie: printr-un act de donatie mi se atribuie un imobil. Eu fiind casatorita as dori sa stiu daca actul va prevede 2 ... (vezi toată discuția)
Donatia e sigura? anonimiu anonimiu Buna ziua! Sunt casatorit de 2 ani.Am o casa cumparata inainte de casatorie pe numele meu si un apartament tot pe numele meu cumparat in timpul casatoriei bun ... (vezi toată discuția)
Donatie redactata gresit ?? anapopana anapopana Buna. Tatal meu (decedat din 2006) i-a lasat in 2004 uneia dintre nepoatele sale (fata uneia dintre fiicele sale) cu act de donatie, o casa si ceva pamant ... (vezi toată discuția)