avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... leasing sau vanzare-cumparare?
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

leasing sau vanzare-cumparare?

Buna,
va rog sa ma ajutati cu un sfat la o speta. S-a incheiat un contract de vanzare-cumparare avand ca obiect un cap tractor. Se achita o perioada de un an o suma stabilita printr-un scadentar, apoi respectivul cumparator este in imposibilitate de plata. Vanzatorul ia inapoi capul tractor.
Intrebare: contractul de vanzare-cumparare este reziliat capul tractor este luat de catre vanzator inapoi cu toate formalitatile de preluare. Cumparatorul in acest caz mai are de primit inapoi o parte din bani? Avand in vedere ca a achitat o suma considerabila.
Cel mai recent răspuns: Borza , utilizator 11:33, 4 Iulie 2010
De principiu, in cazul rezolutiunii contractului de vanzare cumparare partile sunt repuse in situatia anterioara incheierii contractului, in sensul ca trebuie sa-si restituie una alteia prestatiile. Acum depinde ce clauze sunt incluse in contractul de vanzare cumparare, data fiinda uzura pe care o sufera vehicolul. Trebuie vazut contractul de vanzare cumparare.
In cazul in care contractul nu e vanzare cumparare ci leasing, cumparatorul nu mai primeste nimic din sumele achitate.
In cazul in care este o clauza de reziliere in acest contract ?Vanzatorul nu este obligat sa restituie din suma platita? Adica a platit o suma de ....mii de euro , din aceasta suma sa spunem se opreste o suma pentru uzura masinii dar restul se returneaza? Este un contract de vanzare-cumparare. Cu scadentar, deci se platea in rate. Totusi poate sa fie numit de vanzare cumparare si sa fie de leasing?
multumesc
Ma indoiesc ca e leasing. In acel caz ar fi fost mai multe parti: furnizor/vanzator, proprietar ( firma de leasing) si utilizator ( dvs).
Din ce spuneti dvs. erati proprietar, doar ca pretul era platit in rate. Seamana mai degraba cu un contract de vanzare-cumparare cu pact comisoriu.

Trebuie citit contractul sa putem spune daca vanzatorul returneaza din rate sau avansul.
~ Conținut șters la cerere ~
depinde foarte mult de clauzele ce au fost inserate in acel contract.
daca in contract se stipuleaza ca se restituie sumele achitate, atunci se vor restitui.
rezolutiunea=sanctiune in cazul nerespectarii obligatiilor contractuale asumate.

Alte discuții în legătură

Pactul comisoriu - clauza abuziva, sau nu seldom seldom Buna ziua, Am achitionat in anul 2012 o garsoniera direct de la dezvoltator la pretul de 90.000 euro. Din pacate abia acum am inteles ca in contractul ... (vezi toată discuția)
Promisiune de vânzare- cumparare cu pact comisoriu docco docco As dori sa va cer opinia cu privire la o speta in care sunt direct implicat si care se refera la o promisiune de vanzare-cumparare care contine o clauza care ... (vezi toată discuția)
Pact comisoriu de gradul iv ramona traistaru ramona traistaru Buna ziua, In ian 2009 am semnat un contract de vanzare-cumparare pentru un ap , contract in care este stipulat un pact comisoriu de gradul IV, in sensul ca ... (vezi toată discuția)