avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 891 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Promisiune de vânzare- cumparare cu pact comisoriu
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Promisiune de vânzare- cumparare cu pact comisoriu

As dori sa va cer opinia cu privire la o speta in care sunt direct implicat si care se refera la o promisiune de vanzare-cumparare care contine o clauza care am aflat ca se constuie intr-un pact comisoriu. Am incercat fara succes sa gasesc pe Internet o speta similara pentru a ma informa cu privire la situatia mea de facto, insa nu am reusit sa gasesc. De aceea, sper ca cei care pot sa-mi ofere cateva sfaturi utile pentru a decide intr-un fel sau altul cum procedez.

La data de 12.02.2009 am vândut un autoturism, insa cumparatorul mi-a propus sa-mi achite pretul acestuia in rate lunare, pana la data de 30 a lunii (exceptie facand luna februrie, in care plata terbuia efectuata pana la 28.02), până la 30 octombrie 2009, ultima rată şi data la cere trebuie făcut transferul de proprietate. La data incheierii promisiunii de vanzare-cumpărare autoturismul avea numere de inmatriculare provizorii străine, cumpărătorul obligandu-se la plata cheltuielior ocazionate de înmatricularea definitivă în România acestuia precum şi la plata asigurărilor RCA şi Casco etc.
Actul a fost intocmit la un notariat, dar fiindca autoturismul nu era inmatriculat in România, nu s-a putut autetifica ci s-au legalizat doar semnăturile.
In cuprinsul promisiunii exista o fraza pe care o redau exact "În cazul în care promitentul cumpărător va întârzia la plata ratei mai mult de 30 de zile, acesta pierde suma plătită până în acel moment şi este obligat să restituie autoturismul descris mai sus în aceeaşi stare de funcţionare."
Până în prezent am primit de la promitentul cumpărător suma corespunzătoare ratei pe luna februarie precum şi parţial pe luna martie.
Intre timp, autovehiculul a fost inmatriculat pe numele meu, conform convenţiei prestabilite, cheltuielile fiind suportate de către promitentul cumpărător, conform angajamentului luat în promisiunea de cumpărare.
Desi am sunat in nenumărate randuri pentru a-i aminti acestuia despre obligaţia de plata, tot ceea ce am primit au fost doar "promisiuni". Consider ca acesta nu-si va mai indeplini niciodata obligatia de a plati, astfel în cat doresc sa fiu repus in posesia autoturismului.
Din discutiile avute cu persoane din cercul meu relational au rezultat 2 modalitati de rezolvare a situaţiei:
1. fiind proprietar de drept, ma duc pur si simplu si iau autoturismul (am predat masina doar cu o cheie, una rămânând in posesia mea pana la data achitarii integrale a preţului vânzării şi implicit a transferului de proprietate)
2. îl dau în judecată şi apoi mă adresez unui executor judecătoresc pentru reintrarea în posesie a bunui pe care m-am angajat sa-l vand, sau pentru incasarea integrală a preţului vânzării.

Menţionez ca deşi l-am informat telefonic in multe randuri ca depăşit cu multe termenul de plată, nu l-am pus în întârziere până astăzi, cand l-am informat prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire ca eu consider convenţia noastră rezoluţionată şi îi solicit să înapoieze autoturismul. Sunt convins că acesta nu va înapoia autoturismul de bună voie şi nici nu va continua plata ratelor.

V-aş rămâne îndatorat pentru orice sugestie care m-ar putea ajuta în cazul meu.
Vă mulţumesc.

În opinia Dvs. cum ar trebui sa procedez pentru a evita o eventuală înfăţişare în faţa instanţei, care presupune costuri foarte mari din partea mea.
Cel mai recent răspuns: dudu51 , utilizator 16:46, 21 August 2009
Varianta 1 ar fi furt. Chiar daca sunteti proprietar i-ati transferat folosinta. Mai intai reziliati contractul si apoi va adresati unui executor judecatoresc pentru a va primi inapoi bunul.
Ultima modificare: Marți, 9 Iunie 2009
ContSters42249, utilizator
Varianta 1 este exclusa....puteti foarte usor sa fiti acuzat de furt (vezi art 208 cod penal).
Varianta 2 este calea de urmat.
Am inteles ca este vorba despre o promisiune de vanzare-cumparare.
Varianta nr. 2 propusa de dvs. este corecta insa va sfatuiesc sa instituiti si un sechestru judiciar (art.599 c.proc.civ.), nu de alta dar ca sa nu dispara bunul...
Va multumesc foarte mult pentru sugestii pentru sugestii. As putea urma varianta 2 fara a apela la instanta de judecata, situatie a carei rezolvare ar dura cel putin cateva luni de zile, timp in care bunul ar putea să dispară?
Mesajul userului spune limpede:

La data de 12.02.2009 am vândut un autoturism, insa cumparatorul mi-a propus sa-mi achite pretul acestuia in rate lunare


Autoturismul a fost vandut. Userul nu mai este proprietar. Solutia este punerea cumparatorului in intarziere, apoi o actiune in rezolutiune pentru desfiintarea pe cale judecatoreasca a contractului.

Alte discuții în legătură

Rezolutiune sau reziliere TYLER TYLER Buna ziua, tuturor! Ma confrunt cu o situatie: inscrierea intr-un antecontract de vanzare cumparare a unui bun imobil a unor clauze contractuale. Cunoscand ... (vezi toată discuția)
Nerespectare promisiune de vanzare imobil Liviu V. Liviu V. In ce conditii nu mai produce efecte o promisiune de vanzare? A fost incheiata o astfel de promisiune prin care vanzatorul se obliga sa predea apartamentul ... (vezi toată discuția)
Promisiune bilaterala de vanz-cump (avans) Utilizator_2015 Utilizator_2015 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu cateva sfaturi in legatura cu avansul mentionat intr-o promisiune bilaterala de vanzare cumparare (pt cumpararea unui ... (vezi toată discuția)