avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 379 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... pact comisoriu de gradul IV
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

pact comisoriu de gradul IV

Buna ziua,
In ian 2009 am semnat un contract de vanzare-cumparare pentru un ap , contract in care este stipulat un pact comisoriu de gradul IV, in sensul ca am achitat o anumita suma din val apartamentul , iar pt diferenta au fost stabilite un nr de 36 rate lunare. Din pacate nu toate ratele au fost platite la timp si vanzatorul mi-a tot trimis notificari. Intrebarea mea este, poate desfiinta contractul de vanzare - cumpare ? in conditiile in care in contract este stipulat urmatorul paragraf" partile au convenit incheierea unui pact comisoriu de grad IV cu urmatorul continut: in cazul in care pana la data de 22.01.2012, suma ramasa de plata din pretul vanzarii, nu se achita , prezentul contract va fi reziliat deplin drept fara notificare, somatie sau alta formalitate prealabila din partea vanzatorilor, toate sumele platite de catre cumparator pana la data respectiva ramanand vanzatorilor".
In contract nu este specificat ca daca nu se plateste 1 rata sau ceva de genul acesta si doar termenul final ( 22.01.2012 reprezinta data finala de achitare, dar sunt prevazute rate lunare)
Multumesc,
Cel mai recent răspuns: Mihai Vaduva , Avocat 11:52, 2 Iulie 2010
in conditiile in care in contract este stipulat urmatorul paragraf" partile au convenit incheierea unui pact comisoriu de grad IV cu urmatorul continut: in cazul in care pana la data de 22.01.2012, suma ramasa de plata din pretul vanzarii, nu se achita , prezentul contract va fi reziliat deplin drept fara notificare, somatie sau alta formalitate prealabila din partea vanzatorilor, toate sumele platite de catre cumparator pana la data respectiva ramanand vanzatorilor".

Din punctul meu de vedere , rezolutiunea e operanta la termenul scadent, in caz de neplata, in integralitate, a pretului.
( nu in raport de o rata lunara).
Rezolutiunea conventionala constituind exceptia (regula fiind rezolutiunea judecatoreasca), textele care reglementeaza contractual rezolutiunea conventionala (pactele comisorii) sunt foarte strict interpretate. Asa fiind si raportandu-ne la textul citat, nu vad cum s-ar putea invoca efectele pactului comisoriu inainte de data stabilita de parti.

Aceasta nu inseamna ca vanzatorii nu ar putea cere rezolutiunea judecatoreasca pentru neplata ratelor.

In aceeasi idee cu Ioana Stoica, pactul comisoriu pe care l-ati prezentat nu isi gaseste aplicare decat la data de 20.01.2012, data la care, daca nu s-a achitat pretul integral, contractul de vanzare cumparare se va desfiinta (a se citi rezolutiune) de plin drept, fara interventia instantei de judecata.
Pana la acel moment, contractul va produce efectele specifice.
Vanzatorul nu poate solicita instantei de judecata desfiintarea contractului in baza acestei clauze contractuale.
Dar, mare atentie, daca cumva la data de 20.01.2012, pretul vanzarii nu este achitat in inatregime, rezolutiunea contractului va opera de drept, din chiar aceea zi, fara nicio alta formalitate.
Av. Mihai Vaduva
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pact comisoriu de gradul iv. cum se procedeaza in continuare ? avocat_junior_2010 avocat_junior_2010 Salutare Speta este foarte simpla: avem un contract de vanzare cumparare incheiat pentru un imobil intre A (proprietar) si B (cumparator), care prevede ... (vezi toată discuția)
Pact comisoriu michi michi imi poate da cineva o clasificare a pactelor comisorii I< II >II>IV cu explicatii la fiecare?

Mii de multumiri (vezi toată discuția)
Vanzare apartament cu achitare partiala uditza uditza Am un apartament de vanzare, iar cumparatorul nu are toti banii acum si nu poate nici sa isi ia un credit. Se poate face un contract de vanzare-cumparare in ... (vezi toată discuția)