avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 489 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... pact comisoriu
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

pact comisoriu

imi poate da cineva o clasificare a pactelor comisorii I< II >II>IV cu explicatii la fiecare?


Mii de multumiri
Rezolutiunea conventionala presupune o neexecutare culpabila a obligatiei asumate de una din parti, iar pactul comisoriu poate fi invocat numai de catre creditorul acestei obligatii. De asemenea, partea indreptatita poate opta intre rezolutiune si a cere executarea silita. Pactele comisorii pot fi stipulate in orice contracte, chiar daca nu sunt sinalagmatice.
In functie de modul lor de redactare, se apreciaza ca exista patru tipuri de pacte comisorii :
1)Clauza care prevede ca, in cazul in care o parte contractanta nu-si va executa obligatiiile, contractul se desfiinteaza. O asemenea clauza in contractele sinalagmatice este inutila. Rezolutiunea este si ramane judiciara .
2)Clauza care prevede ca, in cazul in care o parte contractanta nu-si va executa obligatiile, cealalta parte este indreptatita sa considere contractul ca fiind desfiintat. Rezolutiunea va opera pe baza declaratiei unilaterale de rezolutiune a partii indreptatite. Instanta sesizata de partea care nu si-a executat obligatia, desi nu poate acorda termen de gratie, va putea totusi sa constate ca rezolutiunea nu a avut loc daca partea culpabila a executat obligatia inainte de declaratia de rezolutiune facuta de catre cealalta parte contractanta.
3)Clauza care prevede ca, in cazul in care o parte contractanta nu-si va executa obligatiile, contractul este rezolvit de plin drept. Instanta nu mai are posibilitatea nici sa acorde termen de gratie si nici sa aprecieze asupra oportunitatii pronuntarii rezolutiunii. Rezolutiunea va opera de drept. Este insa necesara punerea in intarziere a debitorului, asa incat, debitorul poate evita rezolutiunea daca executa obligatia tardiv, dar inainte de a fi pus in intarziere.
4)Clauza care prevede ca, neexecutarea culpabila a obligatiilor conduce la desfiintarea contractului, fara a mai fi necesara punerea in intarziere sau vreo alta formalitate.
Trebuie retinut ca, in cazul rezolutiunii conventionale (cu exceptia pactului comisoriu de gradul I ), instanta nu mai pronunta rezolutiunea, ci doar constata, daca este cazul, ca rezolutiunea a operat in temeiul pactului comisoriu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Diferenta intre pact comisoriu expres de gradul iv si clauza compromisorie de gradul iv billabong billabong va rog frumos sa-mi spuneti si mie daca pactul comisoriu expres de gradul IV e aclasi lucru cu clauza compromisorie de gradul IV..daca nu,care-i diferenta ... (vezi toată discuția)
Reziliere aartist aartist Buna-ziua, Contractul incheiat prevede \"Prezentul contract încetează la cererea uneia dintre părţi pentru neexecutarea obligaţiilor de către cealaltă ... (vezi toată discuția)
O speta de la facultate vwx vwx Buna ziua. Sunt student in anul II la Drept in cadrul UB si am intalnit o speta care mi-a pus ceva probleme. Cum nicio explicatie primita pana acum nu a reusit ... (vezi toată discuția)