avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 324 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... diferenta intre pact comisoriu expres de gradul IV si ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

diferenta intre pact comisoriu expres de gradul IV si clauza compromisorie de gradul IV

va rog frumos sa-mi spuneti si mie daca pactul comisoriu expres de gradul IV e aclasi lucru cu clauza compromisorie de gradul IV..daca nu,care-i diferenta dintre pact si clauza?
multumesc
Cel mai recent răspuns: DAYANA_Only , utilizator 23:31, 8 Noiembrie 2011
Pact comisoriu expres


Sinonim - clauza comisorieClauza cuprinsa intr-un contract, prin care partile stipuleaza rezolutiunea lor de plin drept in cazul neexecutarii obligatiilor de catre una din ele.

Legiuitorul nu a reglementat regimul clauzelor comisorii. Sunt interpretate restrictiv si cu mare severitate de practica judiciara. Vointa comuna a partilor de a stipula o astfel de clauza trebuie sa fie declarata fara echivoc in cuprinsul contractului.

In functie de intensitatea efectelor pe care le produc, pactele comisorii pot fi de patru feluri sau grade:

a) Pactul comisoriu expres de gradul I este clauza contractuala prin care partile stipuleaza ca in caz de neexecutare a obligatiilor de catre una din parti contractul va fi rezolvit. O asemenea clauza reproduce intocmai prevederea art.1020 Cod Civil. de aceea, in contractele sinalagmatice este inutila. Rezolutiunea este si ramane judiciara. In schimb, clauza poate avea valoare si eficienta in contractele in care rezolutiunea nu este prevazuta de lege sau este prevazuta restrictiv.

b) Pactul comisoriu expres de gradul II este clauza prin care partile stabilesc ca in cazul in care o parte nu va executa obligatiile, cealalta parte are dreptul sa desfiinteze unilateral contractul. Debitorul insa se va putea libera de datorie prin executarea pana in momentul punerii sale in intarziere. Intr-o asemenea situatie, instanta de judecata sesizata de debitor va putea constata ca, desi obligatia nu a fost executata in termen, totusi a fost executata inainte de a fi fost declarata rezolutiunea de catre creditor.

c) Pactul comisoriu expres de gradul III consta in clauza prin care se prevede ca in cazul in care una din parti nu executa obligatiile sale pana la un anumit termen, contractul este rezolvit de plin drept. Instanta nu este competenta sa acorde termen de gratie debitorului, in contractele civile, si nici sa se pronunte referitor la oportunitatea rezolutiunii. Nu este necesara punerea in intarziere in contractele comerciale si in contractele civile in care legea prevede ca debitorul este de drept in intarziere.

d) Pactul comisoriu de gradul IV este acea clauza contractuala in care partile prevad ca in cazul neexecutarii obligatiilor, contractul se desfiinteaza de plin drept, fara punerea in intarziere a debitorului. Suntem in prezenta celui mai energic pact comisoriu expres. Ajungerea la termen a obligatiei neexecutate are ca efect rezolutiunea contractului de plin drept. Instanta nu poate decat sa constate rezolutiunea. Totusi, creditorul poate opta intre rezolutiunea de plin drept a contractului si obligarea debitorului la executare.


Clauza compromisorie


Acordul partilor unui contract principal, exprimat printr-o stipulatie inserata in cuprinsul acelui contract sau printr-un inscris separat, de a supune litigiile lor ce s-ar putea ivi in legatura cu executarea sau mai curand cu neexecutarea contractului respectiv, unui anumit arbitraj.

Clauza compromisorie este o conventie prin care partile stabilesc ca orice litigiu izvorat din respectivul contract care contine clauza sa fie deferit spre solutionare unei instante arbitrale si nu instantelor judecatoresti.
Nu am auzit sa existe clauze compromisorii de grade diferite.
Pactul comisoriu este clauza contractuala prin care partile stabilesc ca, in cazul neindeplinirii unei oblgiatii contractuale, sanctiunea sa fie desfiintarea contractului.
pactul comisoriu de grad IV este acela care nu mai presupune ca desfiintarea contractului s fie constatata printr-o hotarare judecatoreasca, contractul desfiintandu-se de drept la momentul neindeplinirii respectivei obligatii contractuale de catre partea in culpa.
daca insa va refereati la clauza comisorie de grad IV, atunci probabil ca este o alta denumire a pactului comisoriu si nu exista nicio diferenta intre cele doua notiuni.
diferenta este intre termenii "comisoriu" si "compromis", care se refera la lucruri diferite.
Buna ziua !
Sunt sinonime .
Prin clauza compromisorie inserata intr-un contract partile contractante convin ca eventualele litigii ce se vor ivi intre ele sa fie solutionate pe calea arbitrajului.
Nu exista clauze compromisorii de grade diferite.
Acordul partilor unui contract principal, exprimat printr-o stipulatie inserata in cuprinsul acelui contract sau printr-un inscris separat, de a supune litigiile lor ce s-ar putea ivi in legatura cu executarea sau mai curand cu neexecutarea contractului respectiv, unui anumit arbitraj - CLAUZA COMPROMISORIE.

Clauza contractuala in care partile prevad ca in cazul neexecutarii obligatiilor, contractul se desfiinteaza de plin drept, fara punerea in intarziere a debitorului. Suntem in prezenta celui mai energic pact comisoriu expres. Ajungerea la termen a obligatiei neexecutate are ca efect rezolutiunea contractului de plin drept. Instanta nu poate decat sa constate rezolutiunea. Totusi, creditorul poate opta intre rezolutiunea de plin drept a contractului si obligarea debitorului la executare - PACT COMISORIU DE GRADUL IV.

A nu se confunda cu clauza comisorie care este intr-adevar acelasi lucru cu pactul comisoriu expres!

Alte discuții în legătură

Pact comisoriu de grad 4 criste.viorel criste.viorel daca termenul de plat a urmatoarei transe din contractul de vanzare cumparare care are un pact comisoriu de grad 4 expira si cumparatorul nu poate plati transa ... (vezi toată discuția)
Pact comisoriu de gr. iv irina.comardici irina.comardici Buna ziua, In cazul apecificarii urmatoarei clauze: " contractul va fi reziliat de jure fi fara interventia vreunei instante, notificari de punere in ... (vezi toată discuția)
Pact comisoriu michi michi imi poate da cineva o clasificare a pactelor comisorii I< II >II>IV cu explicatii la fiecare?


Mii de multumiri (vezi toată discuția)