In cazul apecificarii urmatoarei clauze:
" contractul va fi reziliat de jure fi fara interventia vreunei instante, notificari de punere in intarziere sau orice alta formalitate specifica"- pact comisoriu de gradul IV,
Creditorul obligatiei are optiunea de a mentine contractul?
suntem in prezenta celui mai energic ,celui mai eficace pact comisoriu.
Acesta are cele mai ample efecte juridice .In cazul neexecutarii la termen a obligatiei,contractul este desfacut de plin drept.
Totusi creditorul are posibilitatea intre rezolutiunea de plin drept si mentinerea contractului,punandu-i in vedere debitorului sa execute obligatia fatza de el.
Pactul comisoriu este o clauza contractuala, o conventie accesorie unui contract prin care partile convin rezolutionarea acestuia, in cazul in care una din ele nu-sinexecuta bprestatia asumata.
Stipuland un pact comisoriu expres partile inlocuiesc prin vointa lor declarata actiunea in rezolutiune judiciara cu o clauza rezolutorie conventionala.
Pactul comisoriu de gradul IV se concretizeaza in stipulatia contractuala prin care partile stabilesc ca in cazul neexecutarii obligatiilor, contractul se desfiinteaza de plin drept, fara punerea in intarziere a debitorului. In acest caz simpla implinire a scadentei obligatiei neexecutate este suficienta pentru ca rezolutiunea contractului sa devina operanta. Instanta sesizata nu poate face altceva decat sa constate ca rezolutiunea contractului s-a produs de plin drept.
Totusi creditorului ii ramane libertatea unei optiuni intre a cere instantei sa constate rezolutiuneade plin drept a contractului si a cere ca instanta sa dispuna obligarea debitorului la executarea contractului.
In cazul pactului comisoriu de gradul IV numai creditorul este interesat si indreptatit sa rezolutioneze contractul.
Av.Eva Carbunaru