avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 681 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pact comisoriu de gr. IV
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pact comisoriu de gr. IV

Buna ziua,

In cazul apecificarii urmatoarei clauze:
" contractul va fi reziliat de jure fi fara interventia vreunei instante, notificari de punere in intarziere sau orice alta formalitate specifica"- pact comisoriu de gradul IV,
Creditorul obligatiei are optiunea de a mentine contractul?
Cel mai recent răspuns: irina.comardici , utilizator 12:39, 22 August 2008
suntem in prezenta celui mai energic ,celui mai eficace pact comisoriu.
Acesta are cele mai ample efecte juridice .In cazul neexecutarii la termen a obligatiei,contractul este desfacut de plin drept.
Totusi creditorul are posibilitatea intre rezolutiunea de plin drept si mentinerea contractului,punandu-i in vedere debitorului sa execute obligatia fatza de el.
Pactul comisoriu este o clauza contractuala, o conventie accesorie unui contract prin care partile convin rezolutionarea acestuia, in cazul in care una din ele nu-sinexecuta bprestatia asumata.
Stipuland un pact comisoriu expres partile inlocuiesc prin vointa lor declarata actiunea in rezolutiune judiciara cu o clauza rezolutorie conventionala.
Pactul comisoriu de gradul IV se concretizeaza in stipulatia contractuala prin care partile stabilesc ca in cazul neexecutarii obligatiilor, contractul se desfiinteaza de plin drept, fara punerea in intarziere a debitorului. In acest caz simpla implinire a scadentei obligatiei neexecutate este suficienta pentru ca rezolutiunea contractului sa devina operanta. Instanta sesizata nu poate face altceva decat sa constate ca rezolutiunea contractului s-a produs de plin drept.
Totusi
creditorului ii ramane libertatea unei optiuni intre a cere instantei sa constate rezolutiunea de plin drept a contractului si a cere ca instanta sa dispuna obligarea debitorului la executarea contractului.
In cazul pactului comisoriu de gradul IV numai creditorul este interesat si indreptatit sa rezolutioneze contractul.
Av.Eva Carbunaru
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Diferenta intre pact comisoriu expres de gradul iv si clauza compromisorie de gradul iv billabong billabong va rog frumos sa-mi spuneti si mie daca pactul comisoriu expres de gradul IV e aclasi lucru cu clauza compromisorie de gradul IV..daca nu,care-i diferenta ... (vezi toată discuția)
Intrebare pact comisoriu de grad iv bbogdan bbogdan buna. am si eu o intrebare. intr'un contract de vanzare cumparare am o prevedere de genul: 9. RASPUNDEREA CONTRACTUALA 9.1. Daca vanzatorul nuu ... (vezi toată discuția)
Pact comisoriu de grad 4 criste.viorel criste.viorel daca termenul de plat a urmatoarei transe din contractul de vanzare cumparare care are un pact comisoriu de grad 4 expira si cumparatorul nu poate plati transa ... (vezi toată discuția)