avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 686 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... cazier judiciar
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

cazier judiciar

cum se poate radia din cazier mentiunea efectuarii unei pedepse cu inchisoarea de 2 ani si 8 luni pt infractiunea de vatamare corporala. Se face radierea dupa trecerea unui anumit termen automat sau trebuie ceruta in instanta? daca trebuie cerut in instanta in ce consta o astfel de interventie ? se solicita martori, marturia victimei , etc?
Cel mai recent răspuns: ContSters135817 , utilizator 16:25, 20 Iunie 2010
Daca s-a implinit termenul de reabilitare, puteti solicita asta instantei. Nu trebuie martori, doar cateva conditii: termenul implinit, plata daunelor ( daca trebuia), existenta dovezilor locurilor de munca in toata perioada de eliberare.

Apoi, cu hotararea de reabilitare ramasa definitiva solicitati serviciului caziere judiciare radierea.
Trebuie sa faceti o cerere de reabilitare, la instanta care a pronuntat sentinta pentru condamnarea respectiva.
Puteti solicita reabilitarea judecatoreasca potrivit dispozitiilor codului de procedura penala..
Art. 494: Instanţa competentă
(1)Competentă să se pronunţe asupra reabilitării judecătoreşti este fie instanţa care a judecat în primă instanţă cauza în care s-a pronunţat condamnarea pentru care se cere reabilitarea, fie instanţa corespunzătoare în a cărei rază teritorială domiciliază condamnatul.
Art. 495: Cererea de reabilitare
(1)Cererea de reabilitare judecătorească se face de condamnat, iar după moartea acestuia, de soţ sau de rudele apropiate. Soţul sau rudele apropiate pot continua procedura de reabilitare pornită anterior decesului.
(2)În cerere trebuie să se menţioneze:
a)adresa condamnatului, iar când cererea este făcută de altă persoană, adresa acesteia;
b)condamnarea pentru care se cere reabilitarea şi fapta pentru care a fost pronunţată acea condamnare;
c)localităţile unde condamnatul a locuit şi locurile de muncă pe tot intervalul de timp de la executarea pedepsei şi până la introducerea cererii, iar în cazul când executarea pedepsei a fost prescrisă, de la data rămânerii definitive a hotărârii şi până la introducerea cererii;
d)temeiurile cererii;
e)indicaţii utile pentru identificarea dosarului şi orice alte date pentru soluţionarea cererii.
(3)La cerere se anexează actele din care reiese că sunt îndeplinite condiţiile reabilitării.
Art. 496: Măsuri premergătoare
(1)Preşedintele instanţei, fixând termenul pentru soluţionarea cererii de reabilitare, dispune citarea petiţionarului şi a persoanelor a căror ascultare o consideră că ar fi necesară, ia măsuri pentru aducerea dosarului în care se găseşte hotărârea de condamnare şi cere o copie de pe fişa cu antecedente penale ale condamnatului.
Art. 497: Respingerea cererii pentru lipsa condiţiilor de formă
(1)Cererea de reabilitare se respinge pentru neîndeplinirea condiţiilor de formă în următoarele cazuri:
a)când a fost introdusă înainte de termenul legal;
b)când lipseşte menţiunea prevăzută în art. 495 alin. 2 lit. a) şi petiţionarul nu s-a prezentat la termenul de înfăţişare;
c)când lipseşte vreuna din menţiunile prevăzute în art. 495 alin. 2 lit. b)-e) şi petiţionarul nu a completat cererea la prima înfăţişare şi nici la termenul ce i s-a acordat în vederea completării.
(2)În cazul prevăzut la lit. a), cererea poate fi repetată după împlinirea termenului legal, iar în cazurile prevăzute la lit. b) şi c), oricând.
Art. 498: Soluţionarea cererii
(1)La termenul fixat instanţa ascultă persoanele citate, concluziile procurorului şi verifică dacă sunt îndeplinite condiţiile cerute de lege pentru admiterea reabilitării. Când din materialul aflat la dosar nu rezultă date suficiente cu privire la îndeplinirea condiţiilor de reabilitare, instanţa dispune completarea materialului de către persoana interesată, iar dacă consideră necesar, cere de la organele competente relaţii cu privire la comportarea celui condamnat.
Potrivit art. 135, alin. 1, lit. a Cod penal cererea de reabilitare o puteti face: "în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de un an până la 5 ani, după trecerea unui termen de 4 ani, la care se adaugă jumătate din durata pedepsei pronunţate", deci dupa 5 ani si 4 luni de la momentul executarii pedepsei, daca intre timp nu ati mai savarsit alte infractiuni..
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Iunie 2010
Mihaela Nevoie, Avocat
Nu s-a precizat daca pedeapsa a fost cu executare sau cu suspendare.
Daca a fost cu executare trebuie sa rezolvati si cu despagubirile.
multumesc pt raspunsuri!
Va rog daca puteti sa-mi spuneti estimativ ce costuri implica aceasta! adica cat ar fi taxa judiciara si eventual tariful avocatului.
Nu exista si o reabilitare de drept dupa trecerea unui anumit termen?
Pedeapsa a fost cu executare.
Despre ce despagubiri e vorba?
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Iunie 2010
s_mari, utilizator

Alte discuții în legătură

Reabilitarea silvano_pirvulescu silvano_pirvulescu Buna ziua am si eu o intrebare pentru dvs am suferit o condamnare de 7 ani pentru infractiunea de talharie,in anul 1993.am ispasit condamnarea si in anul ... (vezi toată discuția)
Stergere din cazierul judiciar Florentina_A Florentina_A Daca cineva are in cazier \"condamnat 2 ani inchisoare cu 64-71 cp, pentru art. 208-209 lit i cp, lit c cp, 76 lit c cp, 83 cp\" si au trecut suficienti ... (vezi toată discuția)
Reabilitarea, dupa noul cod penal valy69 valy69 buna ziua. Se poate invoca prevederile noului cod penal pentru a beneficia de reabilitare ? Concret in speta,condamnare cu inkisoare de 3 ani pentru ... (vezi toată discuția)