avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 923 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... stergere din cazierul judiciar
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

stergere din cazierul judiciar

Daca cineva are in cazier "condamnat 2 ani inchisoare cu 64-71 cp, pentru art. 208-209 lit i cp, lit c cp, 76 lit c cp, 83 cp" si au trecut suficienti ani, iar dansul nu stia ca are posibilitatea de a cere reabilitarea, cum se procedeaza si ce acte sunt necesare pentru a face demersurile necesare la judecatorie? Atunci cand un om greseste din varii motive (anturaj, teribilism, etc) este pacat sa ramana cu asa ceva pe "C.V.", mai ales ca acum este un om matur si total schimbat. Va multumesc.
Am uitat sa mentionez ca nu beneficiaza de reabilitare de drept.

Imi cer scuze, abia acum am realizat ca am postat mesajul la alta categorie.
Ultima modificare: Joi, 11 Iunie 2009
Florentina_A, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:45, 12 Iunie 2009
Cand a fost condamnat si daca a executat sau nu pedeapsa respectiva?
Daca ati specificat art.83 C.pen. in mesajul initial ar reiesi ca a avut o condamnare cu suspendarea condiţionata a executării pedepsei , ceea ce inseamna ca durata suspendării condiţionate a executării pedepsei constituie termen de încercare pentru condamnat şi se compune din cuantumul pedepsei închisorii aplicate, la care se adaugă un interval de timp de 2 ani.
Dacă condamnatul nu a săvârşit din nou o infracţiune înăuntrul termenului de încercare şi nici nu s-a pronunţat revocarea suspendării condiţionate a executării pedepsei în baza art. 83 şi 84 C.pen., el este reabilitat de drept.
Se pare ca nu a respectat termenul de incercare. Iar la serviciul cazier judiciar mi s-a explicat ca nu beneficiaza de reabilitare de drept, m-am asigurat de acest amanunt. Numai ca nu am posibilitatea sa consult un avocat. Domnul in cauza a avut o tinerete mai zbuciumata,parintii au decedat amandoi cand el era foarte tanar,si socul a fost destul de mare. Acum este altceva, si vreau sa-l ajut, merita. Va multumesc.
in cazul dvs. reabilitarea ar interven i dupa trecerea unu i termen de 5 ani de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare.
Instanta competenta
Art. 494.) - Competenta sa se pronunte asupra reabilitarii judecatoresti este fie instanta care a judecat in prima instanta cauza in care s-a pronuntat condamnarea pentru care se cere reabilitarea, fie instanta corespunzatoare in a carei raza teritoriala domiciliaza condamnatul.
) Art. 493 si 494 sunt reproduse astfel cum au fost modificate prin Legea nr. 45/1993.
Cererea de reabilitare
Art. 495. - Cererea de reabilitare judecatoreasca se face de condamnat, iar dupa moartea acestuia, de sot sau de rudele apropiate. Sotul sau rudele apropiate pot continua procedura de reabilitare pornita anterior decesului. In cerere trebuie sa se mentioneze:
a) adresa condamnatului, iar cand cererea este facuta de alta persoana, adresa acesteia;
b) condamnarea pentru care se cere reabilitarea si fapta pentru care a fost pronuntata acea condamnare;
c) localitatile unde condamnatul a locuit si locurile de munca pe tot intervalul de timp de la executarea pedepsei si pana la introducerea cererii, iar in cazul cand executarea pedepsei a fost prescrisa, de la data ramanerii definitive a hotararii si pana la introducerea cererii;
d) temeiurile cererii;
e) indicatii utile pentru identificarea dosarului si orice alte date pentru solutionarea cererii. La cerere se anexeaza actele din care reiese ca sunt indeplinite conditiile reabilitarii.
Masuri premergatoare
Art. 496. - Presedintele instantei, fixand termenul pentru solutionarea cererii de reabilitare, dispune citarea petitionarului si a persoanelor a caror ascultare o considera ca ar fi necesara, ia masuri pentru aducerea dosarului in care se gaseste hotararea de condamnare si cere o copie de pe fisa cu antecedente penale*) ale condamnatului.

*) A se vedea Legea nr. 7/1972 privind cazierul judiciar, publicata in B. Of., Partea I, nr. 43 din 29 aprilie 1972.
Respingerea cererii pentru lipsa conditiilor de forma

Art. 497. - Cererea de reabilitare se respinge pentru neindeplinirea conditiilor de forma in urmatoarele cazuri:
a) cand a fost introdusa inainte de termenul legal;
b) cand lipseste mentiunea prevazuta in art. 495 alin. 2 lit. a) si petitionarul nu s-a prezentat la termenul de infatisare;
c) cand lipseste vreuna din mentiunile prevazute in art. 495 alin. 2 lit. b)-e) si petitionarul nu a completat cererea la prima infatisare si nici la termenul ce i s-a acordat in vederea completarii. In cazul prevazut la lit. a), cererea poate fi repetata dupa implinirea termenului legal, iar in cazurile prevazute la lit. b) si c), oricand.
Solutionarea cererii

Art. 498. - La termenul fixat instanta asculta persoanele citate, concluziile procurorului si verifica daca sunt indeplinite conditiile cerute de lege pentru admiterea reabilitarii. Cand din materialul aflat la dosar nu rezulta date suficiente cu privire la indeplinirea conditiilor de reabilitare, instanta dispune completarea materialului de catre persoana interesata, iar daca considera necesar, cere de la organele competente relatii cu privire la comportarea celui condamnat.
Situatii privind despagubirile civile

Art. 499. - Cand condamnatul sau persoana care a facut cererea de reabilitare dovedeste ca nu i-a fost cu putinta sa achite despagubirile civile si cheltuielile judiciare, instanta, apreciind imprejurarile, poate dispune reabilitarea sau poate sa acorde, in vederea solutionarii cererii, un termen pentru a achita in intregime sau in parte suma datorata. Acest termen nu poate depasi 6 luni. In caz de obligatie solidara, instanta fixeaza suma ce trebuie achitata, in vederea reabilitarii, de condamnat sau de urmasii sai.
Drepturile acordate partii civile prin hotararea de condamnare nu se modifica prin hotararea data asupra reabilitarii.
Suspendarea examinarii cererii

Art. 500. - Daca inainte de solutionarea cererii de reabilitare a fost pusa in miscare actiunea penala pentru o alta infractiune savarsita de condamnat, examinarea cererii se suspenda pana la solutionarea definitiva a cauzei privitoare la noua invinuire.
Apelul si recursul
Art. 501.) - Hotararea prin care instanta rezolva cererea de reabilitare este supusa apelului, iar hotararea pronuntata de instanta de apel este supusa recursului.
Art. 501 este reprodus astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 45/1993.
Mentiuni despre reabilitare
Art. 502. - Dupa ramanerea definitiva a hotararii de reabilitare, instanta dispune sa se faca mentiune despre aceasta pe hotararea prin care s-a pronuntat condamnarea pentru care s-a admis reabilitarea.
Anularea reabilitarii
Art. 503. - Anularea reabilitarii se hotaraste la cererea procurorului, de catre instanta prevazuta in art. 494. Procedura prevazuta pentru solutionarea cererii de reabilitare se aplica in mod corespunzator si pentru solutionarea cererii de anulare.

@studentica
termenul de reabilitare este de 4 ani , nu de 5 ani .... ;)

@ Florentina_A
Dati-ne mai multe detalii .... daca in termenul de incercare a savarsit o noua infractiune pentru care a fost condamnat, data cand s-a pronuntat prima hotarare etc.
da , termenul este de 4 ani , la care se mai adauga jumatate din cuantumul pedepsei aplicate...adica un an din totalul de 2 ani..:)

Alte discuții în legătură

Radiere mentiuni cazier judiciar EmilianL EmilianL Buna ziua, As dori sa va intreb cum decurge radierea mentiunilor din cazier in situatia urmatoare : persoana a fost condamnata la 3 ani inchisoare cu ... (vezi toată discuția)
Reabilitarea silvano_pirvulescu silvano_pirvulescu Buna ziua am si eu o intrebare pentru dvs am suferit o condamnare de 7 ani pentru infractiunea de talharie,in anul 1993.am ispasit condamnarea si in anul ... (vezi toată discuția)
Reabilitare cazier judiciar Agnes25 Agnes25 In cat timp de la terminarea pedepsei se poate cere reabilitarea cazierului judiciar si care ar fi pasii de urmat pentru asta? Mentionez ca este vorba despre ... (vezi toată discuția)