avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 975 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... o partajare corecta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

o partajare corecta

Suntem 4 frati-2 frati si 1 sora decedati in orase diferite.Mostenim casa parinteasca.Fratele decedat in 2007 a vandut in 1994 100mp din curte.In C.M.i s-a calculat totusi cota din suprafata intreaga mostenita de la parinti dupa care s-a scazut suta de mp.vanduta din cota sa.Primii decedati au avut dezbatuta numai succesiunea dupa bunurile mobile,iar acum C.Fiscal indica proprietatea diminuata cu 100mp.Mentionez ca ei au murit in 1979 si 1986-sora,cand proprietatea era intreaga(iar cumnatul supravietuitor a murit in 1997).Dupa fratele dec. in ’79 s-a calculat (anul acesta) in C.M.Suplim.procent din suprafata initiala intreaga(ca si la fratele dec.in 2007).Dupa cumnatul meu s-a calculat inC.M.Suplim(anul acesta) un procent din ceea ce a ramas dupa vanzare.Putem merge asa la cadastru si la partajare,cu cotele astfel socotite?
Cel mai recent răspuns: clienta noua , utilizator 10:45, 23 Iunie 2010
Daca nu ati avut obiectii cand s-a facut partajarea ultima data nu vad de ce n-ati putea merge.
Nu am facut iesirea din indiviziune.Fratele care a murit in 2007 a locuit in casa parinteasca(in 2 cam.numai).Acum nu mai e nimeni acolo,am facut toate actele de mostenire dupa toti fratii si vrem sa facem cadastrul.Dar nu stiu cum va interpreta cadastrul faptul ca 2 C.M.au ca baza de calcul proprietatea intreaga,iar unul are ca baza de calcul suprafata ramasa dupa vanzare,desi la baza celor 3 C.M. a stat acelasi c.fiscal.De exemplu:12/35 din 300mp este mai putin decat 14/35 din 200mp.Doi notari au considerat ca parintii au lasat cote din intreaga proprietate si cel care a vandut mai are din cota sa doar restul din urma vanzarii.Al treilea notar(cel care a emis C.M.Suplim.dupa cumnatul meu) socoteste procentul din ce a ramas dupa vanzare.Cum sa armonizez cele 3 C.M?
clienta noua a scris:

Nu am facut iesirea din indiviziune.Fratele care a murit in 2007 a locuit in casa parinteasca(in 2 cam.numai).Acum nu mai e nimeni acolo,am facut toate actele de mostenire dupa toti fratii si vrem sa facem cadastrul.Dar nu stiu cum va interpreta cadastrul faptul ca 2 C.M.au ca baza de calcul proprietatea intreaga,iar unul are ca baza de calcul suprafata ramasa dupa vanzare,desi la baza celor 3 C.M. a stat acelasi c.fiscal.De exemplu:12/35 din 300mp este mai putin decat 14/35 din 200mp.Doi notari au considerat ca parintii au lasat cote din intreaga proprietate si cel care a vandut mai are din cota sa doar restul din urma vanzarii.Al treilea notar(cel care a emis C.M.Suplim.dupa cumnatul meu) socoteste procentul din ce a ramas dupa vanzare.Cum sa armonizez cele 3 C.M? Pot sa solicit o rectificare de Certificat de Mostenitor?Unde?
Probabil este prea complicat subiectul?As dori sa ma ajute cineva cu un raspuns pentru care va multumesc anticipat.Sunt 3 C.Mostenitor emise pentru 3 comostenitori ai casei parintesti(fratii mei si sora mea decedata).Un frate a vandut 100mp.Cele 3 C.M.sunt emise in baza aceluiasi C.Fiscal,cuprinzand suprafata diminuata cu 100mp.Unul dintre C.Mostenitor are cotele calculate din ceea ce a ramas dupa vanzare,celelalte 2 C.Most.au cotele calculate din suprafata initiala ramasa de la parinti,iar celui care a vandut i s-a scazut din cota sa 100mp.Daca merg asa la Cadastru,iata cum ar aparea:12/35 din 300,2/35 din 300 si 14/35 din 200!!!.Nu stiu ce sa fac.Oare un C.Most.se poate modifica?Unde?Rationamentul celor 2 notari a fost ca fratii(urmasii lor)mostenesc procent din ce au lasat parintii,iar unuia i s-a scazut din cota sa 100mp.Normal ar fi ca si urmasul surorii mele sa preia cota din cea initiala lasat de parinti surorii mele,nu din 200mp(adica din suprafata diminuata in urma vanzarii).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum poate fi completat un certificat de mostenitor clienta noua clienta noua Intre 3 Certificate de Mostenitor emise pe baza aceluiasi Certificat Fiscal,dar in localitati diferite,exista o diferenta de abordare a masei succesorale.Doua ... (vezi toată discuția)
Succesiune /informatii bluesky1 bluesky1 este vorba despre o situatie mai complicata: fratele mamei a murit acum cativa ani, in urma lui a ramas sotia lui ( nu s -a facut succesiune dupa el), anul ... (vezi toată discuția)
Succesiune mariana.pirosca mariana.pirosca Buna ziua, Dupa decesul mamei am deschis un dosar de succesiune ,singurii mostenitori fiind eu si sora mea . Sora a decedat, succesiunea nefiind finalizata. ... (vezi toată discuția)