avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 753 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... masa succesorala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

masa succesorala

Buna ziua . As dori sa stiu daca in masa succesorala a bunicii mele pot fi incluse urmatoarele:
1 un teren cumparat ,,pe chitanta de mana ,, in timpul casatoriei cu bunicul meu (1995 ).In 2002 bunica decedeaza ,fara sa perfecteze actele iar in 2005 bunicul meu ,fara alti mostenitori ,le da in judecatata pe vanzatoarele terenului ,obtine o hotarere judecatoreasca (se foloseste aceea chitanta de mana si declaratia vanzatoarelor ca au primit integral banii in 1995 si ca din cauza lor nu s-au perefctat actele )si apoi vinde tot prin judecatorie (a existat un antecontract de v-c in care v era bunicu )In acest moment incercam anularea antecontractului bunic-cumparator pe motiv ca bunica nu a semnat si am introdus un proces de partaf ,tranzactie ?
2 in momentul legii 18/1991 ,bunicii mei fiind casatoriti din 1946 , pe baza cererii bunicului si a registrului agricol din 1959 ,desi ambii bunici au intrat cu pamant in aceasta casatorie si nu s-a facut in nici un fel dovada provenientii terenurilor se emite titlu de proprietate doar pe numele bunicului
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 14:28, 8 Iunie 2007
Bunurile dobandite in timpul casatoriei sunt bunuri comune.Deci bunica are jumatate.Teoretic intra in masa succesorala. Dar...aveti de demonstrat toate astea . Si el vine la dezbaterea succesiunii , alaturi de ceilalti mostenitori , asa ca va putea sa arate ce s-a intamplat cu bunul. In cazul in care , nu mai puteti obtine nulitatea actului tot ar trebui sa-i despagubeasca pe ceilalti mostenitori , conform cotelor.
Incercati sa gasiti un certificat de casatorie al bunicilor. Pe vremea aceea se treceau multe in el, inclusiv averea. Bunicul ar putea sa justifice provenienta intregii suprafete de teren ?Puteti face si o sesizare la Prefectura in legatura cu emiterea titlului de proprietate. Ce s-a intamplat cu procesul in care ati incercat anularea?
Nu inteleg, nu ati dezbatut mostenirea pana in 2005 cand bunicul dv. a obtinut hotararea definitiva prin care i se recunostea dreptul pe acel teren? De ce nu a fost inclus in masa succesorala?

Indiferent cand a fost obtinut dreptul de proprietate, m-ar interesa in baza carui drept? Este o hotarare care tine loc de contract de vanzare-cumparare, avand in vedere ca vanzatoarele nu au vrut sa mearga la notariat? Sau altceva?

Referitor la antecontractul pe care incercati sa-l anulati, cred ca nu obtineti nimic. Daca anulati antecontractul, ce faceti cu hotararea data in baza lui? Trebuie anulata si aceea. Iar cumparatorul este de buna credinta. Adica, daca bunicul a obtinut o hot pe numele sau, instanta care a judecat cererea cu referire la antecontract a cerut inregistrarile de la Cf si acolo bunicul probabil ca aparea singur. Asta si cu necesitatea sigurantei circuitului civil si diminueaza sansele sa reusiti. Prin urmare, in masa succesorala va fi adusa numai contravaloarea acelui teren.
Si atunci, de ce nu va adresati instantei sa cereti suplimentarea masei succesorale ramase dupa bunica dv. cu echivalentul bunului vandut de bunicul dv. in calitate de mostenitor. Mai simplu. Mai rapid. Sanse mai mari.
Cu privire la terenurile reconstituite cf. L 18, de unde stiti ca terenurile pe care s-a facut reconstituirea nu erau doar ale bunicului? Aveti dovezi ca sunt incluse in titlu si terenurile dupa bunica? Care este data eliberarii titlului (pentru ca el trebuie eliberat pe numele tuturor mostenitorilor)?
In functie de informatiile pe care le veti aduce, voi reveni.
MULTUMESC pentru timpul acordat ca sa mi raspunde-ti .Titlul de proprietate emis doar pe numele bunicului a avut la baza doar cererea de reconstituire a dreprului de proprietate si reg agricol din 1959 in conditiile in care bunicii s-au casatorit in 1946. Nimeni din comisia locala nu a verificat (inclusiv declaratia cu martori provenienta terenurilor din partea bunicii sau a bunicului .
In leg cu pct 1 , bunicul dupa decsul bunicii , fara sa se faca succesiunea le-a dat singur in jud. pe vanzatoarele terenului si a obtinut doar pe numele sau o hotarare jud. care tine loc de act autentic de proprietate .In proces s-a folosit chitanta de mana din 1995 , din timpul casatoriei si declaratiile vanzatoarelor ca au primit in1995integral pretul si ca ele au fost cele care nu s-au prezentat la notar .Av care l-a reprezentat pe bunic devine av celui care cumparara pe chitanta de mana terenul de la bunic. In conditiile in care cump. nu era in tara la data semnarii antecontractului ,acesta il da pe bunic in jud si obtine o hot. jud. care tine loc de act de proprietate .Intre data pronuntarii in sedinta publica a hotararii ca bunicul este proprietar si introducerea celui de-al doilea proces trec 5 zile . Cumparatorul nici pana astazi nu are planul cadastral efectuat ,dar cel de al doilea proces are la baza legea 247 cu neandeplinirea obligatiilor unei parti , dar daca nu exista planul cadastral cum se putea u face actele la notar.In cel de al doilea proces exista un antecontract (unde se specifica ca bunicul este necasatorit ) care nu este semnat de bunic. Daca bunicul s-a prezentat in cel de-al doilea proces si a declarat ca a vandut terenul probabil ca i s-a cerut sa se leg. cu un bulatin , buletin pe care scrie casatorit . Cump terenului nu cred ca se poate considera de buna credinta atata timp cat tatal sau este procuratorul vanz initiale ale terenui , cat locuieste in acelasi sat cu bunicul si este prieten coleg de clasa cu copii lui bunicu
Cum stati cu succesiunea la ora asta? Ati fost la notariat pentru dezbatere? E in curs?
Avem deschis un proces in acest sens prin care se incearca aducerea in masa succesorala a tuturor terenurilor

Alte discuții în legătură

Teren acaparat... gigelas gigelas Buna ziua, Bunicul a avut o curte cu o suprafata de cca.2500 mp.care a fost anterior a tatalui sau (strabunicul meu). Dupa decesul strabunicului (strabunica ... (vezi toată discuția)
Mostenire - vanzare mana23 mana23 buna ziua, as vrea sa va prezint o situatie referitor o vanzare fara act in regula (dupa parerea mea). tatal me a decedat acum 3 ani si 6 luni. eu, mama si ... (vezi toată discuția)
Probleme cu o mostenire cami1 cami1 Dupa decesul bunicii mele s-a deschis succesiunea pentru stabilirea impartirii mostenirii acesteia.In masa succesorala sunt incluse mai multe terenuri printre ... (vezi toată discuția)