avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 609 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... card european de sanatate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

card european de sanatate

Am gasit acest link in care se vorbeste despre "dovada calitatii de asigurat". Pentru pensionari si persoane cu handicap grav (grad I cred ca se numeste), care ar fi aceasta dovada? Cuponul de pensie, respectiv cuponul ptr indemnizatia de handicap ar putea fi aceasta dovada?

As vrea sa merg cu mama, respectiv fratele meu(care e paralizat de la gat in jos) intr-o vacanta pana in Bulgaria.

[ link extern ]
Ultima modificare: Duminică, 20 Iunie 2010
alexandra08, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:11, 23 Iunie 2010
Link-ul nu este valabil. Persoanele care sunt asigurate prin efectul legii sunt cele de la art. 5 din Legea nr. 19/2000.

Poate va editati mesajul si postati un link bun, ca sa-mi dau seama despre ce este vorba.
am editat linkul, mutumesc ptr raspuns
Am gasit toate documentele pe care le cautati pe acelasi site, dar este vorba despre dovada calitatii de asigurat in sistemul de asigurari sociale de sanatate.

Reglementarea legala este art. 20 din Ordinul nr. 617/2007 pentru aprobarea Normelor metodologice privind stabilirea documentelor justificative pentru dobandirea calitatii de asigurat, respectiv asigurat fara plata contributiei.

Art. 20 - (1) Dovada calităţii de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate se realizează printr-un document justificativ - adeverinţă, eliberat de CAS, potrivit fiecărei categorii de persoane, pe baza următoarelor documente:
........................................
f) pentru persoanele cu handicap: act de identitate, certificat de încadrare într-un grad de handicap, declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că nu realizează venituri din muncă, pensie sau alte surse, în afara celor prevăzute de legea prin care li s-a stabilit această calitate;
.........................................
m) pentru persoanele care au calitatea de pensionari, actul de identitate, cuponul mandatului poştal de achitare a drepturilor sau talonul de plată prin cont curent personal deschis la o unitate bancară, din luna anterioară, precum şi declaraţia pe propria răspundere din care să rezulte că nu realizează venituri impozabile, altele decât cele realizate din pensii. În cazul pierderii acestor documente sau până la dobândirea lor, calitatea de pensionar poate fi dovedită cu o adeverinţă eliberată de instituţia plătitoare a pensiei.

Ultima modificare: Duminică, 20 Iunie 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic
cum ar trebui formulata o declaratie pe proprie raspundere din care sa reiasa ca nu realizeaza alte venituri decat cele din pensie?
Declaratie
Subsemnatul...(cu toate datele de indentificare: CNP, domiciliu) declar, pe propria raspundere, sub sanctiunea legii penale cu privire la falsul in declaratii, ca nu am alte venituri in afara pensiei... (de limita de varsta , de invaliditate).
Data... Semnatura...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Coasigurati - obligatoriu adeverinta anaf/primarie Loredana_84 Loredana_84 Buna ziua, In situatia in care un salariat doreste luarea in intretinere a sotiei lui, fara ca aceasta sa aibe venituri proprii, sunt necesare cele 2 ... (vezi toată discuția)
Beneficiu- sistemul de sanatate relu17 relu17 Buna ziua, pentru a lua reteta lunara de la medicul de familie este nevoie sa merg la finante pentru a dovedi ca nu am alte venituri doar pensia? sau se ... (vezi toată discuția)
Adeverinta de asigurat pt notar de la cnas lylyan lylyan Buna ziua Medicul de familie cere pt un notar adeverinta de asigurat eliberata de la Casa de Sanatate Cluj. Intrebarea mea este: Adeverinta se face de catre ... (vezi toată discuția)