avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1056 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Penalitati retroactive
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Penalitati retroactive

Este vorba de un contract de inchiriere de echipamente.

Se pot pretinde penalitati de intarziere daca acestea nu au fost facturate, nu s-a emis nici o somatie cu privire la acestea si deci nu este deschisa nici o procedura in sensul impunerii la plata a penalitatilor?

daca da, si daca calcularea si plata penalitatilor se face pe baza urmatorului articol din contract:

"Sa achite la timp toate ratele, conform contractului. In cazul in care ratele datorate nu vor fi achitate in termen de 7 zile calendaristice de la data facturii, Locatorul va percepe o dobanda penalizatoare de 0,15% / zi din valoarea sumei neachitate."

cum se deconteaza sumele achitate, in conditiile in care pe facturi s-au consemnat numai pozitii de "Chiria luna x"?

Este vorba de un contract de inchiriere de echipamente.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Adrian Stoica , Practician in insolventa 21:28, 21 Iunie 2010
chiria pe luna x este rata pe luna x..daca nu sau platit in termenul de 7 zile de la emiterea facturii atunci, incep sa curga penalitatile pana la plata efectiva a acestora.. facturarea penalitatilor se poate face fie pe factura aferenta lunii urmatoare, fie prin factura separata pentru o perioada determinata de timp ..sa zicem 6 luni...
Ultima modificare: Luni, 21 Iunie 2010
Petre Enache, Avocat
Da, pe baza acelui articol din contract, creditorul poate solicita obligarea la plata penalităţilor de întârziere calculate de la data scadentă a facturii. Deci după prima zi de la data scadentă, creditorul poate să vă solicite penalităţi în instanţă fără a fi obligat să le factureze.
Se pot pretinde penalitati de intarziere daca acestea nu au fost facturate, nu s-a emis nici o somatie cu privire la acestea si deci nu este deschisa nici o procedura in sensul impunerii la plata a penalitatilor?

se pot pretinde daca sunt calculate conform contractului si facturate

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalitati danasrl danasrl Buna ziua! Am urmatoarea nelamurire: am un contract de leasing si in contract sunt stipulate penalitati in cuantum de 1% pe zi din valoarea facturii in caz ... (vezi toată discuția)
Penalitati incepand cu ce data cris2279 cris2279 Am sa va redau doua articole dintr-un contract de inchiriere: \"1.Locatarul se obliga a achita chiria lunar in perioada 15-20 ale fiecarei luni pentru luna ... (vezi toată discuția)
Pot sa recuperez chiriile platite in anvans? alice_nicole alice_nicole Ne confruntam cu urmatoarea situatie... Am incheiat un contract de inchiriere in anul 2008 pe o perioada de aproximativ 5 ani, contractul urmand a se incheia ... (vezi toată discuția)