avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 572 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu pre si post natal neplatit de angajator
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu pre si post natal neplatit de angajator

Buna Ziua,
Pentru a beneficia de indemnizatia de crestere a copilului(2 ani), sotia platea "din mana" banii catre firma unei cunostinte. Asta s-a intamplat din 2007 pana in 2010, noi fiind plecati din tara mai tot timpul. Suma ajunsese la 520 ron, din care 100 ron era pentru contabila(aflat asta muuuult prea tarziu ca sa mai schimbam ceva). In Iunie 2009, dupa ce am depus documentatia pentru concediul prenatal, ne-a spus ca sotia e singura angajata in firma si ca trebuie sa platim impozitul forfetar pana la scoaterea cartii de munca de la ea, amenintand indirect ca altfel nu va depune concediul prenatal, aceasta ducand la pierderea indemnizatiei. A fost prea tarziu sa mai schimbe locul de munca, deoarece intrase in prenatal la 1 Iunie.
Am platit si forfetarul ei(in jur de 900 ron), insa acum i-au intrat in cont banii de la CAS pe concediile pre si post natale si ea considera ca sunt banii firmei si nu ai angajatei, chiar daca firma era pe zero cu totul.
Precizez, ca am platit darile catre stat inclusiv pe aceste luni de concedii si ca niciodata nu a semnat sotia nici un stat de plata.
Banii de la CAS ai cui sunt? Moral asta, ca de drept apartin firmei..
A doua intrebare e, pot face ceva in privinta asta? Ca ITM ma trimite la politie, politia la ITM, etc.
Va Multumesc Anticipat.
Cel mai recent răspuns: stephanatsea , utilizator 13:29, 23 Iunie 2010
Buna ziua,

Banii pe concediul pre si post natal legal ii revin sotiei dumneavoastra. Daca nu i se platesc adresati-va Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.
Am fost acolo si m-au trimis la ITM.
Art. 49 din OUG 148/2005
Constatarea contraventiilor prevazute la art. 47 si aplicarea amenzilor corespunzatoare se fac de catre organele de control ale CNAS si ale caselor de asigurari de sanatate.

ART. 47
...................................
(2) Constituie contraventii urmatoarele fapte, savarsite prin incalcarea obligatiilor prevazute la art. 36 alin. (3):
a) refuzul nejustificat de plata a indemnizatiilor;
b) calculul si plata eronata a indemnizatiilor;
c) eliberarea certificatelor de concedii medicale, cu nerespectarea prevederilor legale in vigoare.

In Constanta stiu sigur ca se ocupa cei de la casa de sanatate si asa trebuie sa fie in toata tara.
Va Multumesc, pentru raspuns.
Voi merge maine din nou la CAS. Ei mi-au spus ca atat timp cat cineva a semnat pentru ridicarea banilor alocati concediilor, ei nu mai au nimic de facut.
Pai ati spus ca n-a semnat sotia dumneavoastra nimic.
In cazul in care altcineva a semnat puteti face si plangere penala. Iar la CAS faceti o reclamatie scrisa (in doua ex. unul la dvs cu nr. de inregistrare) in care sa specificati si lucrul acesta, si anume semnatura in fals pe statul de plata.

Alte discuții în legătură

Concediu prenatal claudya23 claudya23 buna ziua.am o problema cu angajatorul meu care nu vrea sa imi plateasca concediu prenatal.mentionez k am intrat in concediu prenatal in luna mai.pe data de 6 ... (vezi toată discuția)
Plata concediului prenatal dobosanca dobosanca Buna ziua, Angajatorul (societate comerciala) ar trebui sa plateasca concediul prenatal si postnatal, urmand sa isi recupereze banii de la casa de ... (vezi toată discuția)
Concediul prenatal CLAUDYIA CLAUDYIA sunt insarcinata in 7 luni, ca sa nu am intrerupere pe cartea de munca, am bagat-o la o firma, eu am vrut pe o perioada de 3 luni dar firma respectiva mi-a ... (vezi toată discuția)