sunt insarcinata in 7 luni, ca sa nu am intrerupere pe cartea de munca, am bagat-o la o firma, eu am vrut pe o perioada de 3 luni dar firma respectiva mi-a facut CIM pe perioada nedeterminata. Eu platesc la ei 4 mil/luna la un sal. brut de 7 mil/luna. Acum contabila mi-a cerut de la medicul de familie concediul prenatal( cel de 126 zile), si sa platesc cat sunt in concediu 1.5 mil/luna. In situatia asta,(ca sunt in concediu prenatal, si dupa ce voi naste, in concediu de lauzie) eu nu primesc nici un ban de niciunde.
p.s. Nu e chiar asa, ar trebui sa primiti bani de la firma unde aveti cartea de munca, fiindca, daca aveti toate contributiile platite (si ar trebui sa le aveti), contravaloarea concediului medical o suprta statul, nu firma.
si deci firma (care isi va primi banii de la stat), ar trebui sa va plateasca toate medicalele (pre si post natal).
deci, eu trebuie sa primesc banii de la firma, dar in cazul in care refuza acest lucru, ce ma sfatuiti sa fac. am uitat sa specific ca, cartea de munca este la bucuresti iar eu locuiesc in olt
1. Din OUG 158/2005:
Art. 47 - (1) Constituie contravenţii faptele săvârşite prin încălcarea dispoziţiilor art. 6 alin. (3) şi (4).
(2) Constituie contravenţii următoarele fapte, săvârşite prin încălcarea obligaţiilor prevăzute la art. 36 alin. (3):
a) refuzul nejustificat de plată a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronată a indemnizaţiilor;
c) eliberarea certificatelor de concedii medicale, cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare.
Art. 48 - Contravenţiile prevăzute la art. 47 se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei şi constituie venituri la Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
Art. 49 - Constatarea contravenţiilor prevăzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzătoare se fac de către organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurări de sănătate.
2. Va adresati Casei de Asigurari de Sanatate.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Concediu postnatal
CLAUDYIA
buna ziua. As dori sa ma lamureasca si pe mine cineva. Pt. a beneficia de concediu crestere copil, am bagat cartea de munca la o firma-unde m-am inteles cu ... (vezi toată discuția)