avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 243 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu postnatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu postnatal

buna ziua. As dori sa ma lamureasca si pe mine cineva. Pt. a beneficia de concediu crestere copil, am bagat cartea de munca la o firma-unde m-am inteles cu patronu sa platesc 4 mil/ luna. In prezent sunt in concediu postnatal si conntabila firmei mi-a zis ca, fiind in concediu postnatal trebuie sa platesc 2 mil/luna, bani pe care trebuia sa-i plateasca angajatorul ( pt. pensie nu stiu de care, pentru accidente, etc.), deoarece eu fiind unicul salariat al firmei respective, angajatorul nu are cum sa-si recupereze acesti bani. Bun, pana aici am inteles, ii platesc si pe aceia 2 mil/luna, dar am intrebat-o daca eu nu primesc nici o indemnizatie pentru concediu de maternitate. I-am explicat ca stiu ca aceasta indemnizatie este suportata integral din bugetul asigurarilor sociale, si normal ar trebui sa primesc si eu ceva, dar raspunsul contabilei a fost: TACEREA. Lamuriti-ma si pe mine, va rog
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:23, 23 Noiembrie 2010
1. Indemnizatia pentru concediul de maternitate se suporta integral de Casa de Asigurari de Sanatate.
2. Contabila firmei stie cum sa recupereze acesti bani.
3. Angajatorul va are la mana fiindca si el si dvs. sunteti, prin cum ati procedat, la marginea legii.
va dau o noutate. Am folosit ceea ce mi-ati spus dv. si raspuns contabila si-a dat demisia de la firma iar patronul s-a suparat pe mine. Este adevarat ca patronul isi recupera banii pe concediu de maternitate in 3 ani
1. Firma va trebui sa aiba un contabil (sau o firma externe de specialitate) ca astfel nu poate functiona.
2. Cred ca patronul exagereaza in ce priveste termenul de recuperare a banilor de la CASS.
3. Luati legatura cu Casa de Asigurari de Sanatate care poate sanctiona pe angajator, conform OUG 158/2005:
Art. 47 - (1) Constituie contravenţii faptele săvârşite prin încălcarea dispoziţiilor art. 6 alin. (3) şi (4).
(2) Constituie contravenţii următoarele fapte, săvârşite prin încălcarea obligaţiilor prevăzute la art. 36 alin. (3):
a) refuzul nejustificat de plată a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronată a indemnizaţiilor;
Art. 48 - Contravenţiile prevăzute la art. 47 se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei şi constituie venituri la Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
Art. 49 - Constatarea contravenţiilor prevăzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzătoare se fac de către organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurări de sănătate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bani concediu prenatal si postnatal AdinaKarina AdinaKarina Buna ziua, Am nascut in septembrie 2011, sunt in al doilea an de crestere al copilului si beneficiez de indemnizatie. Insa, nu am primit inca banii pe ... (vezi toată discuția)
Concediul prenatal si concediul postnatal roxanamartin roxanamartin am si eu o problema.pe data de 5 12 2010 am intrat in concediu prenatal pana pe data de 16 martie 2011.angajatorul mi_a platit doar concediul pt luna decembrie ... (vezi toată discuția)
Cine achita concediul prenatal si concediul postnatal? GAGI GAGI Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti cine are obligatia de a achita unei salariate insarcinate concediul pre si postnatal, angajatorul sau Casa de Sanatate?In ... (vezi toată discuția)