Buna ziua. Sunt insarcinata in 7 luni si urmeaza ca in mai putin de 1 saptmana sa intru in prenatal. Din cate am fost informata firma este cea care va trebui sa imi plateasca prenatalul si postnatalul urmand sa isi recupereze mai apoi banii. Ceea ce as dori sa stiu e daca ei sunt obligati sa faca acest lucru sau ma pot amana asa cum fac si cu salariul? mentionez ca salariul nu mi-a fost platit de 2 luni si cum intru in prenatal mi-e ca nici acei bani nu ii voi vedea prea curand.exista vreo posibilitate de a le forta mana sa plateasca la timp si sa nu ma amane cu 2-3 luni asa cum au facut si fac cu salariul in momentul de fata? depind de acesti bani si am nevoie sa ii iau la timp nu cu intarzieri de luni de zile. va multumesc
1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:
Art. 36 - (1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;
… Art. 47
...
(2) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, sãvârşite prin încãlcarea obligaţiilor prevãzute la art. 36 alin.(3):
a) refuzul nejustificat de platã a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronatã a indemnizaţiilor;
... Art. 48 - (1) Contravenţiile prevãzute la art. 47 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la alin. (1) şi (2), cu amendã de la 2.500 lei la 5.000 lei;
... Art. 49. - Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzãtoare se fac de cãtre organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurãri de sãnãtate.
2. Asadar sesizati urgent Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate sa aplice legea, sa-l sanctioneze pe angajator si in felul acesta poate se hotaraste sa va plateasca indemnizatiile de concediu medical.
3. Pentru celelalte probleme cu salariul ar fi bine sa faceti o sesizare la ITM.
Concediu prenatal
monikamona86
Buna ziua ! Dupa cat timp dupa ce i am predat sefei concediul prenatal pe luna aceasta,LEGAL ar trebui sa mi dea banii pe concediu,eu intru in concediu cu ziua ... (vezi toată discuția)