buna ziua.am o problema cu angajatorul meu care nu vrea sa imi plateasca concediu prenatal.mentionez k am intrat in concediu prenatal in luna mai.pe data de 6 iulie am nascut si am mai stat 43 zile in concediu postnatal,adica pana in luna august.in perioada asta eu nu am luat nici un ban de la firma pentru k a zis sa astept sa se deconteze de la cjas.cand s-au decontat banii mi-a dat pe luna mai,iunie si august dar pe luna iulie nu a vrut sa mi de-a mintind k i-am primit.eu nu am semnat nicodata pentru nici un ban si nici nu am vreo hartie la mana k am primit banii.cum as putea dovedi k nu am primit banii si cum as putea sa ii recuperez.mentionez k inainte sa imi de-a banii pe luna august m-a sunat contabila si mi-a zis k au intrat banii pe luna iulie si august,dar k patronul sustine k pe iulie mi i-a dat.cum putea sa mi de-a mai repede cu o luna cand el nu stia ce bani intrau in cont.....va multumesc tare mult si as vrea un raspuns cat mai repede
Concediul pre si post natal se plateste de catre angajator, el uramand ulterior sa-i recupereze de la Casa de Sanatate.Dv trebuia sa va primiti banii pentru concedi medical(pre/post natal) in fiecare luna.Ati dus concedii pentru aceasta perioada?Ati semnat statul de plata?
Tinand cont ca au trecut cele 42 zile post natal obligatorii dupa nastere, ati facut cerere de suspendare CIM pentru a intra in concediu pentru cresterea copilului?
1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:
Art. 36 - (1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;
… Art. 47
...
(2) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, sãvârşite prin încãlcarea obligaţiilor prevãzute la art. 36 alin.(3):
a) refuzul nejustificat de platã a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronatã a indemnizaţiilor;
... Art. 48 - (1) Contravenţiile prevãzute la art. 47 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la alin. (1) şi (2), cu amendã de la 2.500 lei la 5.000 lei;
... Art. 49. - Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzãtoare se fac de cãtre organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurãri de sãnãtate.
2. Asadar sesizati urgent, in scris, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, aceasta va aplica legea, il va sanctiona pe angajator si in felul acesta poate se hotaraste si angajatorul sa va plateasca indemnizatiile de concediu de maternitate.
3. - In ultima instanta puteti da in judecata pe angajator la Tribunalul din judetul in care aveti domiciliul.
- Angajatorul este cel care trebuie sa faca dovada ca v-a platit banii.
multumesc tare mult pentru raspuns....eu stiu k trebuia sa ma plateasca el dar nu a vrut(spunea k nu e obligat si sa astept pana vin banii de la cass)...tinand cont de statu de plata nu mi s-a dat sa semnez nimik.am dus si concediile medicale la timp,am terminat si cu actele pentru indemnizatia de crestere(mi-a si venit prima indemnizatie in luna octombrie)....doar k el nu vrea sa imi de-a banii pe luna iulie(pe restul lunilor mi i-a dat).ce ma deranjeaza mai tare k a vorbit si foarte urat si s-a rastit la mine de parca imi dadea bani din buzunarul lui.
1. Este adevarat ca intati plateste angajatorul din banii lui si apoi ii primeste cand ii trimite CJAS.
2. - Dar asta nu este un motiv sa nu va plateasca indemnizatia, este ilegal cum procedeaza.
- Asa ca nu aveti alta solutie decat sa faceti sesizare la CJAS sau sa dati in juidecata pe angajator.