avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1212 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... accident rutier, raspundere civila
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

accident rutier, raspundere civila



Buna seara!In data de 22.10.2006 am provocat un accident rutier,accident soldat cu vatamarea grava a unei persoane aflata pe trotuar.Victima a supravietuit dar a avut nevoie de 90 de zile spitalizare fapt ce a dus la deschiderea unui proces penal in baza art.184alin.2si 4C.p.Pe data de 20.06.2007 s-a incheiat procesul cu gasirea mea vinovata,iar sub aspectul laturii civile ,spitalul s-a constituit parte civila cu suma de 11.658,71 ,reprezentind cheltuielile de spitalizare ale victimei .La momentul respectiv instanta a hotarit ca in solidar cu asiguratorul de raspundere civila la plata cheltuielilor de spitalizare.Avocatul care m-a reprezentat a spus ca este raspunderea asiguratorului si nu trebuie sa-mi fac griji.Astazi ,dupa 3 ani de la incheierea procesului am primit o notificare in care mi se spune ca in termen de 15 zile sa platesc suma mai sus specificata,plus dobinda aferenta.Va rog din suflet sa ma sfatuiti ce as putea sa fac,eu nu dispun de banii astia!Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Doinita Stingaciu , Avocat 07:28, 22 Iunie 2010

La data accidentului era in vigoare Ordinul nr, 3116/2005 care prevede:
Art. 46. - La stabilirea despagubirilor pe baza conventiei dintre asigurati, persoanele pagubite si asiguratori, în cazul vatamarii corporale sau al decesului unor persoane, se au în vedere urmatoarele:
1. în caz de vatamare corporala:
a) diferenta dintre veniturile nete ale persoanei vatamate si indemnizatia primita din fondurile persoanei juridice
sau fizice la care salariatul îsi desfasoara activitatea si/sau, dupa caz, din fondurile bugetului asigurarilor sociale
de stat, pe perioada spitalizarii si a concediului medical;
b) venitul mediu lunar net realizat din activitati desfasurate de persoana vatamata, probat cu documente
justificative, în cazul persoanelor care nu au calitatea de salariat;
c) salariul de baza minim brut pe economie, în cazul persoanelor pagubite aflate la data producerii accidentului
în ultimul an de studii sau de calificare;
d) eventualele cheltuieli prilejuite de accident - cheltuieli cu transportul persoanei accidentate, de tratament, de spitalizare, pentru recuperare, pentru proteze, pentru alimentatie suplimentara, conform prescriptiilor medicale -,
probate cu documente justificative, si care nu sunt suportate din fondurile de asigurari sociale prevazute de reglementarile în vigoare;

e) cheltuielile cu îngrijitori pe perioada incapacitatii de munca, daca prin certificatul medical se recomanda acest lucru, însa nu mai mult decât salariul de baza minim brut pe economie;
f) daunele morale: în conformitate cu legislatia si jurisprudenta din România;
Ordinul din 2005 o fi fost bun la vremea procesului, insa acum nu prea mai aveti ce face, daca nu s-a aratat instantei ce plateste asiguratorul si in ce cuantum; depinde ce s-a stabilit de instanta cu privire la persoana care va plati cheltuielile de spitalizare. In mod firesc, tot asiguratorul ar trebui sa le plateasca, insa va trebui sa pierdeti ceva timp pentru a va prezenta acolo, a depune o cerere in acest sens si a incerca solutionarea cazului, pe cale pasnica si sensibilizand reprezentantii celor doua institutii (Nu in ultimul rand, sa vorbiti si cu cei de la spital si sa le prezentati demersurile dvs. ).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Art 184 aliniatul 2 si 4 gigi1985 gigi1985 buna seara, in anul 2007 in februarie am avut un accident soldat cu vatamare corporala din culpa , am fost incadrat la art 184 2 si 4 , partea vatamata are un ... (vezi toată discuția)
Accident. Myyrrella Myyrrella Tatal meu a avut un accident de masina,politia stabilind vina celuilalt conducator.In ziua accidentului nu a fost cu salvarea la spital ,simtindu se aparent ... (vezi toată discuția)
Despagubiri asigurari niky81 niky81 hotararea curti de apel suna cam asa \"Admite recursurile declarate de inculpat , firma de asigurari, partile civile, obliga inculpatul la plata ... (vezi toată discuția)