avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1313 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Ore suplimentare invatamant - pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Ore suplimentare invatamant - pensie

Buna ziua,
Sotia mea urmeaza sa se pensioneze pt. limita de varsta la 01.09.2010 din invatamant. Este angajata la un liceu cu grad definitiv. I s-a eliberat o adeverinta de sporuri de vechime si dirigentie pt. perioada 04.1986- 08.1990 in care sporurile din Cartea de Munca de 4% respectiv 110 lei apar pt. un salariu de 2500 lei variind intre 60 de lei si 104 lei vechimea si amandoua sunt reduse la 1/2 in vacante. Cred ca e mai bine sa nu depuna adeverinta. Dupa 1990 a avut constant venituri suplimentare provenind din ore peste norma, pregatire si examinare cursuri fara frecventa, rar al 13-lea salariu etc. Exista in invatamant si la Casa de Pensii sector 1 tendinta de a nu se lua in calcul orele suplimentare bazandu-se pe confuzia cu statutul celor angajati numai cu plata cu ora, carora nu li s-ar retine cota CAS. Conform Precizarilor nr. 947/10.07.2002 (MMPS) privind aplicarea prevederilor Legii 49/1992, art. 1(c) orele suplimentare nu sunt excluse de la plata CAS, deci potrivit principiului contributivitatii aceste sume trebuie luate in calcul la stabilirea pensiei. Deoarece intrevad probleme atat la obtinerea adeverintei de venituri reale de la liceu cat si la Casa de Pensii, va rog sa ma sfatuiti ce se poate intreprinde pt. a se evita un proces care poate avea ca prim termen 2 ani.
Cu multumiri,
Radu Cristian

Alte discuții în legătură

Raspuns -urgent pensionare FREDU FIN FREDU FIN Mama a primit ieri decizia de pensionare , a avut lucrati 40 de ani si 7 luni - stagiu complet de cotizare, pensionare la limita de varsta ! 1. pe ... (vezi toată discuția)
1.În anexa 15 ( sporuri cu caracter permanent) este trecută ... brin brin 1.În anexa 15 ( Sporuri cu caracter permanent) este trecută și dirigenția pentru cei care lucrează/au lucrat în învățământ .Întrebarea este ... (vezi toată discuția)