avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1073 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... RASPUNS -urgent PENSIONARE
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

RASPUNS -urgent PENSIONARE

Mama a primit ieri decizia de pensionare , a avut lucrati 40 de ani si 7 luni - stagiu complet de cotizare, pensionare la limita de varsta !

1. pe decizia de pensionare srie -DREPTURI BANESTI ASIGURAT x lei , acea suma va fi pensia /luna ?

din aceasta suma se trage CAS ?

2. La punctul H in decizie scrie o Motivare ca nu se iau in calcul 4 adeverinte prezentate si nu sunt luate in calcul Sporurile + orele suplimentare daca am retinut bine , oare ce preprezinta asta ?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:31, 21 Septembrie 2014
1. Aceea este pensia mamei dvs. NU se plateste constributia de asigurari sociale.
Pentru pensiile mai mari de 740 de lei, contributia la sistemul de sanatate se percepe doar pentru veniturile ce depasesc aceasta suma.

Art. 296^9 din Codul fiscal prevede:
(1) Pentru persoanele cu venituri din pensii care depășesc 740 lei, prevăzute la art. 296^3 lit. d), baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate datorate bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate o reprezintă numai partea de venit care depăşeşte nivelul de 740 lei.
....

2. Cele 4 adeverinte prezentate de mama dvs la depunerea dosarului de pensie nu au intrat in calculul pensiei, intrucat d.p.d.v. al Casei de pensii probabil acestea nu au fost intocmite corect. Acest lucru poate a afectat cuantumul pensiei mamei dvs.
freeelis,

1. am vorbit cu mama, a verificat adeverintele si sunt gresite - pe una scrie ca a primit spor de fidelitate, spor de vechime si spor de dirigentie si cei de la Casa De pensii spun ca inainte de 1990 conform Decretului 30/ nu existau aceste sporuri - mama mi-a spus ca a luat Spor de Dirigentie, pe alta adeverinta nu scrie ca in 1978 sa platit cu OP CAS,CASS , din cate imi spune mama atunci nu existau OP , pe alta adeverinta scrie ca mama a avut prime si premii si nu stiu din ce motiv nu a fost luata in calcul , pe alta adeverinta scrie ca mama a avut ore suplimentare + spor de toxicitate si iarasi nu a fost luata in calcul !

mama a verificat cartea de munca si nu erau trecute sporurile , maririle de salar , orele suplimentare in 4 locuri unde a lucrat si a cerut adeverinte !

2.
a) sa spunem ca mama are pe decizia de pensionare 1600 ron , atat va lua pensie sau se scade si CAS?
b)tata mi-a spus ca la fratele lui din pensie statul ii ia impozit de 16 % , este adevarat ?

3. Mama stia ca totul este ok si a avut incredere in cei de la salarizare-contabilitate si nu a sesizat nimic . Acuma cand a primit cartea de munca a vazut ca salariile nu erau trecute bine , maririle de salariu nu erau trecute , sporuri la fel si alte probleme.

Cei de la Casa de Pensii erau sa nu ii recunoasca perioada de facultate pentru ca pe diploma de absolvire nu era trecuta forma de zi !

Multumesc.
Si inainte de 1990 au existat prevederi legale cu privire la sporul de vechime, indemnizatii de conducere celor au desfăşurat activitate de diriginte de clasă.
Aici ma refer la Legea 57/1974 .

Anexa 15 a Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, publicate in HG 257/2011, contine reglementarile privind sporurile, indemnizatiile si majorarile de retributii tarifare care, potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, au facut parte din baza de calcul a pensiilor si care se utilizeaza la determinarea punctajului mediu anual.
[ link extern ] /

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

1.În anexa 15 ( sporuri cu caracter permanent) este trecută ... brin brin 1.În anexa 15 ( Sporuri cu caracter permanent) este trecută și dirigenția pentru cei care lucrează/au lucrat în învățământ .Întrebarea este ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare invatamant - pensie Radu Cristian Radu Cristian Buna ziua, Sotia mea urmeaza sa se pensioneze pt. limita de varsta la 01.09.2010 din invatamant. Este angajata la un liceu cu grad definitiv. I s-a eliberat o ... (vezi toată discuția)
Intra orele suplimentare la calculul pensiei? CristinaCIC CristinaCIC Buna ziua. Sunt pensionara, cu pensie anticipata partiala (am iesit la pensie in urma reducerii numarului de salariati). In timpul serviciului, am avut ... (vezi toată discuția)