avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 225 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Intra orele suplimentare la calculul pensiei?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Intra orele suplimentare la calculul pensiei?

Buna ziua.
Sunt pensionara, cu pensie anticipata partiala (am iesit la pensie in urma reducerii numarului de salariati). In timpul serviciului, am avut deseori platite ore suplimentare: cate o luna sau 2 sau 3 sau 4 luni consecutive. De asemenea, in intervalul 02.1995 - 01.1997 sunt 24 de luni consecutive cu ore suplimentare. In decizia de pensionare, se mentioneaza ca nu se platesc orele suplimentare, conform articolului 165 din legea nr 263/2010. Articolul face referire la sporuri "cu caracter permanent". Mie mi se pare foarte ambigua notiunea de "permanent": cat inseamna "permanent"? o viata, 100 de ani? 10? 2 ani nu sunt suficienti? Daca ar fi un an sporul de vechime, de exemplu, nu ar fi "permanent"?
Daca ma poate ajuta cineva pe acest forum sa inteleg de ce nu s-au luat in calcul orele suplimentare, mi-ar fi de mare ajutor. De asemenea, poate cineva sa ma sfatuiasca, daca este de folos sa cer recalcularea pensiei pentru a se lua in calcul macar intervalul de 24 de luni, am vreo sansa?
Va multumesc anticipat,
Cristina
Cel mai recent răspuns: CristinaCIC , utilizator 20:38, 15 Martie 2012
Principala problema pe care trebuie sa o determinati este daca pentru aceste ore suplimentare s-a platit contributia la CAS, daca s-a platit aveti o sansa. Personal. nu cred ca s-a retinut, dar este doar o banuiala.
Din pacate nu ma pricep la legislatia anterioara legii 19, valabila incepand cu 2000.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sporul pentru ore suplimentare nu se ia in calcul la pensie pentru ca suma respectiva nu a facut parte din baza de calcul a CAS. In anii 1995-1997 CAS se platea doar asupra salariilor de baza si a sporurilor permanente.
Sporurile permanente reprezinta sporuri care se acorda lunar, pentru anumite conditii de munca. Acestea au fost stabilite prin Legea nr.49/1992:

ART. 3
Legea nr. 3 din 30 iunie 1977 privind pensiile de asigurãri sociale de stat şi asistenta socialã se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:
3. Alineatul 1 al articolului 64 va avea urmãtorul cuprins:
"Contribuţia de 3% pentru pensia suplimentarã se plãteşte, în condiţiile legii, de cãtre toţi salariaţii cuprinşi în sistemul asigurãrilor sociale, pentru sumele încasate drept salarii de baza, la care se adauga:
- sporul de vechime în munca;
- sporul pentru lucrul în subteran, precum şi pentru lucrul pe platformele marine de foraj şi extracţie;
- indemnizaţia de zbor;
- sporul pentru condiţii grele de munca;
- sporul pentru lucrul sistematic peste programul normal;
- sporul pentru exercitarea unei funcţii suplimentare;
- alte sporuri cu caracter permanent prevãzute în contractele individuale de munca, potrivit legii."

In adeverinta de la serviciu scrie ca s-a platit CAS pentru aceste sume.
Unde ati lucrat? Ce loc de munca ati avut? Nu scrieti numele firmei, ci care era obiectul de activitate si functia dvs.
Ultima modificare: Miercuri, 14 Martie 2012
ana-cer, moderator
O intreprindere s.a., programator.
Ultima modificare: Miercuri, 14 Martie 2012
CristinaCIC, utilizator

Alte discuții în legătură

Impozitul pe profit si calcularea punctului de pensie ARKzad ARKzad dupa cat timp de la data in care Ad.Financiare intocmesc regularizarile pentru anul precedent,acestea se aduc la cunostinta contribuabilului?. Legea noua a ... (vezi toată discuția)
Plangere la cedo pensie Liulica Gina Liulica Gina Buna ziua, cer un sfat de la cineva care are experienta in legislatia CEDO. Am iesit la pensie de drept in 2010. am lucrat in proiectare 20 ani timp in care ... (vezi toată discuția)
Prima de concediu adriandinu222 adriandinu222 Va supun atentie urmatoarea speta In institutia noastra se acorda o prima de concediu pentru angajati. Conditiile acordarii acestei prime sunt stipulate in ... (vezi toată discuția)