avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 896 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Intra orele suplimentare la calculul pensiei?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Intra orele suplimentare la calculul pensiei?

Buna ziua.
Sunt pensionara, cu pensie anticipata partiala (am iesit la pensie in urma reducerii numarului de salariati). In timpul serviciului, am avut deseori platite ore suplimentare: cate o luna sau 2 sau 3 sau 4 luni consecutive. De asemenea, in intervalul 02.1995 - 01.1997 sunt 24 de luni consecutive cu ore suplimentare. In decizia de pensionare, se mentioneaza ca nu se platesc orele suplimentare, conform articolului 165 din legea nr 263/2010. Articolul face referire la sporuri "cu caracter permanent". Mie mi se pare foarte ambigua notiunea de "permanent": cat inseamna "permanent"? o viata, 100 de ani? 10? 2 ani nu sunt suficienti? Daca ar fi un an sporul de vechime, de exemplu, nu ar fi "permanent"?
Daca ma poate ajuta cineva pe acest forum sa inteleg de ce nu s-au luat in calcul orele suplimentare, mi-ar fi de mare ajutor. De asemenea, poate cineva sa ma sfatuiasca, daca este de folos sa cer recalcularea pensiei pentru a se lua in calcul macar intervalul de 24 de luni, am vreo sansa?
Va multumesc anticipat,
Cristina
Cel mai recent răspuns: CristinaCIC , utilizator 20:38, 15 Martie 2012
M-as mira sa fie asa. Si eu am fost programator si in anii '90 faceam programul de calcul salarii la intreprinderea in care lucram, dar CAS-ul era asa cum v-am scris mai sus.

Oricum, legea de acum spune clar:

HG nr. 257/2011, Anexa 15:
Menţiune: Nu sunt luate în calcul la stabilirea punctajului mediu anual întrucât nu au fãcut parte din bazã de calcul a pensiilor, conform legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001:
● formele de retribuire pentru "orele suplimentare" realizate peste programul normal de lucru;


Stiu si eu ca nu intrau orele suplimentare in calculul pensiei suplimentare la nivel de angajat. Dar la nivel de angajator? Unii colegi mi-au spus ca depinde de casa de pensii: unora li s-au adaugat la pensie, altora nu. M-au sfatuit sa cer recalcularea la tribunal. Daca as avea sanse, as incerca, sumele sunt foarte mari, si ar merita. Daca nu sunt sanse, mai bine renunt la idee. As dori un sfat, ce e mai bine sa fac?
Stiu ca exista o hotarare a ICCJ privind orele suplimentare, dar nu stiu daca vi se poate aplica. Cautati pe acest forum ca veti gasi informatii. Mai multe nu stiu.
Va doresc succes!
Va multumesc foarte mult.
Voi incerca sa cer in instanta adaugarea orelor suplimentare. Sunt multe, ar fi fost si mai multe daca nu ar fi aparut calculatoarele personale, asa incat sa pot lucra acasa "munca patriotica".
Sper sa intalnesc pe cineva sa ma ajute sa formulez cererea si sa ma indrume unde sa o depun si ce ar mai trebui eu sa fac.
Inca o data mii de multumiri pentru ajutor si pentru timpul acordat,
Cristina

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozitul pe profit si calcularea punctului de pensie ARKzad ARKzad dupa cat timp de la data in care Ad.Financiare intocmesc regularizarile pentru anul precedent,acestea se aduc la cunostinta contribuabilului?. Legea noua a ... (vezi toată discuția)
Plangere la cedo pensie Liulica Gina Liulica Gina Buna ziua, cer un sfat de la cineva care are experienta in legislatia CEDO. Am iesit la pensie de drept in 2010. am lucrat in proiectare 20 ani timp in care ... (vezi toată discuția)
Prima de concediu adriandinu222 adriandinu222 Va supun atentie urmatoarea speta In institutia noastra se acorda o prima de concediu pentru angajati. Conditiile acordarii acestei prime sunt stipulate in ... (vezi toată discuția)