Buna ziua, cer un sfat de la cineva care are experienta in legislatia CEDO.
Am iesit la pensie de drept in 2010. am lucrat in proiectare 20 ani timp in care am primit acord global pentru care s-au platit contribute inafara de cele aferente salariului de baza. Am solicitat CASEI sa ia in calcul la pensie si acordul global pentru care am depus documentele necesare - mi s-a respins cererea. In 2011 am solicitat in instanta si am aratat ca am colegi care s-au judecat la Bucuresti, la Brasov si li s-a aprobat si aceasta recalcularea pensie...mi s-a respins si aceasta cerere . Dupa aparitia deciziei ICCJ nr. 19/2012 am revenit atat la casa (e vorba de Iasi) apoi in instanta- mi s-a respins cererea pe exceptia autoritatii de lucru judecat. Am facut recurs, am aratat RIL-uri in aceaiasi speta nimic. Am solicitat revizuire in baza legii care spune exceptia autoritatii de lucru judecat trebuie sa indeplineasca 3 identitati ori eu am cerut revzuirea in baza altei legi . CE PARERE AVETI AM VREO SANSA LA CEDO?! Este vorba totusi de 20 ani! Multumesc!
Calculul punctajului pensiei se face conform prevederilor legii pensiilor 263/2010 articolele 94-100. Baza de calcul a pensiei este stabilita prin legea pensiilor atfel:
Perioada inainte de 1 aprilie 2001
Baza de calcul a fost stabilita prin legea 3/1977 si nu a fost direct de sumele pentru care s-a platit contributie de asigurari sociale.
In aceasta perioada angajatii nu au platit contributie de asigurari sociale, aceasta a fost platita numai de angajator pentru intreg fondul de salarii. Contributia platita de angajati s-a numit „contributie pentru pensie suplimentara” si pentru aceasta se acorda separat o majorare a punctajelor anuale.
Baza de calcul a pensiei este constituita din salariul tarifar inscris in carnetul de munca si sporurile permanente prevazute in legea 57/1974 modificata prin legea 49/1992.
Sporurile permanente au fost acordate sub forma de procent din salariu tarifar sau ca suma fixa platita pentru diverse compensari.
Mentionez mai jos unele sporuri permanente care intra in baza de calcul a pensiei fara ca lista sa fie limitata la acestea:
1. Sporul de vechime.
2. Sporurile pentru conditiile de munca (grele, toxicitate, etc)
3. Sporul de santier pentru cei care lucrau pe santiere departe de domiciliu.
4. Sporul pentru conducerea formatiilor de lucru.
5. Indemnizatii pentru personalul navigant.
6. Majorarea salariilor pentru cei distinsi cu ordine si medalii.
7. Sporuri acordate angajatilor unor intreprinderi (Romarta, Spitalul Elias, Studiorile Alexandru Sahia, etc..)
8. Sporuri pentru lucru in subteran.
9. Majorarea salariului pentru executarea unei functii suplimentare (sofer-taxator, primitor-distribuitor- gestionar, etc..)
10. Majorare salariu pentru nevazatori.
11. Indemnizatie de conducere.
12. Spor pentru lucru sistematic peste program.
13. Spor pentru lucru de noapte, pe schimburi conform unui grafic.
14. Sporuri pentru lucratorii din invatamant (grade didactice, dirigentie, sef de catedra etc)
15. Majorare salariu pentru profesorii din scolile speciale pentru copii cu deficiente.
16. Indemnizatii acordate lucratorilor din domeniile “Ocrotirea sanatatii” si “Artistic”
17. Spor pentru personalul civil care au lucrat in unitatile militare
Nu fac parte din baza de calcul a pensiei urmatoarele castiguri:
1. Castigurile in acord sau cu bucata.
2. Castigurile pentru plata orelor suplimentare ocazionale.
3. Participarea la beneficii a salariatilor din unitatile economice.
4. Premiile anuale sau din cursul anului pentru realizari deosebite.
5. Recompensele ocazionale primite in unele sectoare de activitate.
6. Diurnele de deplasare.
7. Indemnizatiile de delegare, detasare si transfer.
8. Drepturile de autor.
9. Drepturi primite la desfacerea contractului de munca.
10. Al 13-lea salariu.
11. Alte sporuri care nu au avut caracter permanent
Bine, inteleg, dar nu inteleg de ce unele instante au aprobat colegilor mei din acelasi institut care au iesit la pensie cu un an inainte sau dupa mine RECALCULAREA PENSIEI cu sumele provenite din acord global sau altfel spus de ce s-a acceptat recalcularea pensiei dupa aparitia deciziei ICCJ nr.19/2012???!!! Oricum multumesc mult!
Si eu am iesit la pensie in 2010, si am lucrat si in proiectare. Am castigat in Instanta (Bucuresti) in 2012, dreptul de recalculare prin luarea in considerare a sumelor din acord global si prime.- am invocat decizia ICCJ 19/2012-. Toti colegii mei care au revendicat acest drept in Instanta, atat conform L19 cat si L263, au castigat. Trebuie sa gasiti o cale.
Pensii
sika
Buna ziua,
Va rog sa-mi spuneti de unde se ia valoarea castigului brut folosita la calculul punctajului lunar, intrucat aceasta este diferita de valoarea ... (vezi toată discuția)