avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1008 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Ancheta Penala
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Ancheta Penala

Buna ziua,
acum cateva zile am fost chemat la sectie sa raspund unei declaratii date in potriva mea de catre un individ, care a delapidat firma la care lucra cu o suma destul de mare de bani ,cu care "colaboram" acum mai bine de un an.Eu am fost doar un minuscul "colaborator",el avand si alti "colaboratori"mult mai "grei"ca mine..Din cate am inteles as putea fi anchetat pt. complicitate la delapidare (sunt sigur ca aceasta ar putea fi acuzatia).Sunt hotarat sa colaborez pe deplin cu anchetatori politiei economice.Problema este ca nu numai eu sunt implicat in aceasta problema,alti 5 colegi ai mei sunt in aceeasi masura implicati dar deocamdata doar eu urmeaza sa dau explicatii,nu sunt sigur daca si colegi mei vor fi anchetati...Mentionez ca nu am mai avut de a face cu legea,niciodata,nu am cazier,toate taxele platite la zi...intellegeti!
INTREBARI:
-ce pedeapsa as putea primi pt. infrectiunea mai sus mentionata in conditiile in care voi colabora pe deplin cu anchetatorii si ne avand cazier sau alte probleme cu legea?!
-mi s-ar usura cu ceva eventuala pedeapsa sau as fi privit altfel in cazul in care i-as implica si pe colegii mei care inca nu ia intrebat nimeni nimic cu toate ca in egala masura sunt si ei lafel de implicati in aceasta poveste ca si mine (mentionez ca acesti colegi au venit cu ideea ca daca m-ar ajuta pe mine cu ceva in aceasta ancheta,sa-i implic si pe iei)?!
PS-MENTIONEZ CA NU AM DAT,DEOCAMDATA,NICI O DECLARATIE SCRISA URMAND SA FAC ACEST LUCRU IN MAI PUTIN DE 3 ZILE.

DACA AVETI ALTE IDEI,INTREBARI SAU INDICATII...VA SUNT RECUNOSCATOR ANTICIPAT (VA ASTEPT SI CU EVENTUALE INTREBARI SAU ORICE ALTCEVA...)

MULTUMESC ANTICIPAT!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 19:17, 25 Iunie 2010
este un articol in codul penal , care protejeaza TURNATORII, insa nu se garanteaza nimic.MAi mult, pe parcursul cercetarilor se va stabilii participarea fiecaruia, adica gradul de vinovatie.
In puscarie TURNATORII sunt primiti cu ''atentie''



Dar in esenta, probabil, veti primii o pedeapsa aferenta participarii dvs la infractiune, asta daca se contureaza...insa este foarte posibil sa primiti cu suspendare.
Ultima modificare: Marți, 22 Iunie 2010
pop sorin, utilizator
In ce valoare este prejudiciul la care ati"colaborat" prin "activitatea" dvs ?
Acesta a fost acoperit ?
In ce a constat"colaborarea" dvs la producerea prejudiciului ?
Care ar fi prejudiciul total si care ar fi "colaborarea " colegilor dvs la acesta ?
Eu observ ca sunteti constient ca ati savarsit o fapta ilegala si aveti de gand sa va recunoasteti vina .
Este clar o atitudine onorabila care va va ajuta in dozarea pedepsei , in cazul in care veti fi gasit vinovat .
Complicitatea presupune aplicarea aceleiasi pedepse ca si in cazul autoratului , insa se va tine cont de participatia dvs concreta la savarsirea faptei .
Daca ati beneficiat de vreun folos de pe urma acestei infractiuni , in detrimentul persoanei juridice , o alta conditie care va ajuta , este sa depuneti demersurile necesare in vederea acoperirii prejudiciului creat , in ceea ce va priveste .
Pedeapsa prevazuta de legiuitor , in cazul infractiunii de delapidare este inchisoarea de la 1 la 15 ani .
Lipsa antecedentelor penale , colaborarea cu organele institutionale care ancheteaza cauza si atitudinea sincera in vederea probarii intregii activitati infractionale cat si a tragerii la raspundere penala a tuturor participantilor , va constitui un element important in dozarea pedepsei , aplicarea unei pedepse minime , precum si posibilitatea suspendarii conditionate a executarii . Bineinteles, daca se va proba vinovatia dvs .
Mai inainte de a colabora ar fi bine sa consultati un avocat contracost.Adica sa platiti eventual cu bani , nu cu ani...
Cei de mai sus va spun ceea ce cred ei ca ar fi bine fara a avea date concrete si fara a avea experinta practica.
In general se discuta cu avocatii in astfel de probleme.
Exact ce va spun cei de mai sus spun si anchetatorii celor ce nu vor mai vedea fara gratii lumina zilei...
Fiti istet si nu va legati singur pana nu stiti daca sunteti sau nu vinovat potrivit legii penale.
Parereile neavizate nu trebuie luate in seama.
Cel putin aceasta este parerea mea.Multi oameni au ajuns la inchisoare datorita unor ,,sfaturi" neavenite...
"Eius incumbit probatio illi qui dicit non qui negat" si "Nemo tenetur se ipsum acusare"
-Prezumtia de nevinovatie si dreptul la tacere-

Mai intai de toate nu mai fiti asa de speriat pentru ca iata beneficiati de prezumtia de nevinovatie si, mai ales, de DREPTUL LA TACERE.
Infractiunea de delapidare, art.215 indice (1) C.pen., este o infractiune impotriva patrimoniului care are limitele de pedeapsa de la 1 an la 15 ani. Problema care ar trebui sa va acapareze atentia, este, daca prejudiciul acestei infractiuni este mai mare de 2 miliarde lei vechi, pentru ca daca depaseste aceasta suma, se considera ca fapta a avut consecinte deosebit de grave si limitele de pedeapsa se maresc (incadrare de la 10 la 20 de ani).
Este bine sa stiti ca numai si numai declaratia celuilalt invinuit/inculpat din cauza, de una singura, nu poate duce la condamnarea d-voastra, aceasta proba trebuie coroborata cu altele. Consider ca nu e cazul sa va grabiti sa va condamnati singur doar de dragul de a avea o atitudine sincera, pentru ca aceasta este singura recunoastere pe care o veti avea din partea instantei si care este o circumstanta atenuanta. Invinuitul/inculpatul care va acuza ca i-ati fi fost complice putea foarte bine sa savarseasca fapta si de unul singur fara ca d-voastra sa stiti nimic...ei trebuie sa demonstreze ca fapta s-a desfasurat cu concursul d-voastra, ceea ce nu e deloc usor.
Cu siguranta nu este deloc o idee buna sa ii dati in vileag si pe ceilalti 5 faptuitori deoarece nu va serveste cu nimic din punct de vedere juridic, nu va usureaza situatia ci dimpotriva o ingreuneaza deoarece conform art.75 alin.(1) lit. a) savarsirea faptei de trei sau de mai multe persoane impreuna constituie circumstanta agravanta. Acum intelegeti poate reticenta pe care o am in a va recunoaste fapta, sa spunem ca recunoasteti infractiunea si ca a-ti savarsito impreuna cu ceilalti 6, vi s-ar recunoaste ca circumstanta atenuanta atitudinea sincera dar in concurs cu circumstanta agravanta pe care am expus-o mai sus. In caz de concurs intre circumstante atenuante si circumstante agravante, coborarea sub minimul special nu este obligatorie (art.80 alin.(2) C.pen.).
Oricare ar fi hotararea d-voastra sa nu dati nicio declaratie fara sa fiti asistat de catre un avocat ales. Cei de la politia economica nu au niciun interes sa va usureze situatia si nici nu au ei atributii in a va recunoaste eventuala atitudine sincera, doar instanta de judecata poate acest lucru.
Riscati o condamnare la pedeapsa cu inchisoare de 1 an, maxim 2 ani cu suspendarea conditionata a pedepsei. Cel mai important lucru de care beneficiati este lipsa antecedentelor penale.
Mai mult curaj! Succes!
Ultima modificare: Joi, 24 Iunie 2010
Cristian Cosma, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Fals si uz de fals - din martor in invinuit, consecinte ContSters284213 ContSters284213 Buna ziua Am sa fiu scurta si la obiect: intr un dosar de fals si uz de fals in acte: sunt invinuita ca as fi dat acte faptasului si asta in baza unei ... (vezi toată discuția)
Buna ziua gaby_flo gaby_flo am o intrebare:am fost complice la un furt de telefoane,telefoanele le-am pastrat la prietenul meu in masina si fata care le-a furat ne-a cerut bani si noi am ... (vezi toată discuția)
Inselaciune, fals, uz de fals ContSters125947 ContSters125947 Ce sanse sunt ca dupa aceste acuzatii care se dovedesc sa primesti o pedeapsa cu suspendare sau sub supraveghere? Inselaciunea fiind cu incadrarea 3-15 ... (vezi toată discuția)