am o intrebare:am fost complice la un furt de telefoane,telefoanele le-am pastrat la prietenul meu in masina si fata care le-a furat ne-a cerut bani si noi am dat.eu si prietenul meu am declarat ca ea a luat geanta cu telefoanele dar ea ne acuza pe noi.domnul politist care ne-a luat declaratie a zis ca cineva minte si ca trebuie sa ne duca la testul poligraf.noi locuim in provincie,o sa ne duca la poligraf?ce putem pati?
In situatia in care exista contradictii intre declaratiile persoanelor audiate in aceeasi cauza, organul de cercetare penala poate proceda la confruntarea acelor persoane, daca este necesara pentru lamurirea cauzei (art.87 C.pr.pen.). Totusi in situatia in care d-voastra aveti calitatea de invinuit beneficiati de prezumtia de nevinovatie (eius incumbit probatio, illi qui dicit non qui negat) si mai ales de dreptul la tacere (nemo tenetur se ipsum acusare). Ca o expresie a acestor drepturi cu valoare de principiu puteti sa refuzati sa va supuneti procedurii confruntarii si sa mentionati ca va prevalati de dreptul la tacere.
Testul cu poligraf are de asemenea un caracter facultativ, deci nu sunteti obligat sa il efectuati asa cum lasa sa se inteleaga organul de cercetare penala. El nu are valoare de proba in instanta dar poate sa il ajute pe politist sa se indrepte spre o anume concluzie in cercetarea penala pe care o intreprinde. Puteti sa refuzati efectuarea unui asemenea test cu poligraf si sa motivati ca nu vedeti rostul lui in ideea in care nu este admis ca proba in instanta si, deci rezultatul acestuia nu va va putea ajuta sa va demonstrati nevinovatia.
Totusi, din ce ne-ati povestit mai sus d-voastra si prietenul d-voastra ati ales sa aveti o atitudine sincera si sa va recunoasteti participatia si vinovatia la savarsirea infractiunii de furt. Aceasta atitudine sincera va va fi luata in seama de catre instanta ca circumstanta atenuanta la individualizarea pedepsei. Daca ati ales acest drum si doriti sa mergeti mai departe, puteti sa alegeti sa va supuneti testului cu poligraf si procedurii de confruntare.
Atentie! Va invederez faptul ca savarsirea faptei de catre sau mai multe persoane impreuna este circumstanta agravanta conform art.75 lit.a) C.pen..
De-asemenea conform art.27 C.pen. (Pedeapsa in caz de participatie) instigatorul si complicele la o fapta prevazuta de legea penala savarsita cu intentie se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta de lege pentru autor. La stabilirea pedepsei se tine seama si de contributia fiecaruia la savarsirea infractiunii, precum si de dispozitiile referitoare la individualizarea pedepsei (art.72 C.pen.).
Complicele are o contributie indirecta, mediata la savarsirea infractiunii, el efectuand doar actele de sprijinire materiala sau morala. Trageti d-voastra concluziile unde va aflati, ideea e ca nu este obligatoriu sa beneficiati de un regim sanctionator mai usor daca sunteti doar complice.
Succes!
Ancheta penala
k1980
Buna ziua,
acum cateva zile am fost chemat la sectie sa raspund unei declaratii date in potriva mea de catre un individ, care a delapidat firma la care lucra ... (vezi toată discuția)