Firma doreste sa aplice un proiect pe masura POR 4.3 "sprijinirea microintreprinderilor". Actualmente activitatea se desfasoara intr-o cladire pe care o are in concesiune pana in 2020 (proprietar este familia actionarului firmei). Prin proiect se doreste diversificarea serviciilor firmei, care presupune si reamenajarea / extinderea cladirii.
Sunt eligibile aceste cheltuieli de constructii, sau cladirea trebuie sa treaca in proprietatea firmei ?
Notiunea de concesiune este acceptata in lucrul cu fonduri europene numai in relatia dintre o autoritate publica si un beneficiar privat.
In cazul dvs. se numeste comodat sau inchiriere, indiferent ca dvs. vreti sa-i spuneti concesiune. Mai departe, referiti-va la modificarile Legii 50/1991 aduse de Legea 261/2009 si veti vedea ca in situatia actuala nu puteti obtine o autorizatie de construire definitiva in numele firmei.
Merci de raspuns
Prbl este vb de comodat, in graba nu m-am uitat exact peste contract.
In orice caz .... citand din Legea 261/2009: "Dreptul asupra constructiei si/sau terenului care confera titularului dreptul de a obtine, potrivit legii, din partea autoritatii competente, autorizatia de construire/desfiintare:
1. dreptul real principal: drept de proprietate, uz, uzufruct, superficie, servitute (dobandit prin: contract de vanzare-cumparare, de schimb, de donatie, certificat de mostenitor, act administrativ de restituire, hotarare judecatoreasca);
2. drept de creanta dobandit prin: contract de cesiune, concesiune, comodat, locatiune. Emiterea autorizatiei de construire in baza unui contract de comodat/locatiune se poate face numai pentru constructii cu caracter provizoriu si acordul expres al proprietarului de drept.»"
... sa inteleg ca nu pot face constructii noi (decat cu "caracter provizoriu") dar nici macar amenajari (finisaje, izolatie exterioara, termopane)? Ori acestea sunt imperios necesare pt desfasurarea activitatii propuse prin proiect.
Ideea este ca proprietarul spatiului este chiar familia actionarului microintreprinderii, deci nu cred sa fie vreo prbl sa treaca eventual cladirea in patrimoniul firmei ... dar care e modalitatea cea mai avantajoasa, si care sa nu creeze probleme proiectului? (donatie? aport in natura? vanzare-cumparare exclus, ca bag micro in groapa)
Daca parcurgeti cu atentie Ghidul Solicitantului pentru DMI 4.3, veti vedea ca sunt eligibile numai acele lucrari pentru care este necesara obtinerea unei autorizatii de construire. Daca nu este necesara autorizatia, atunci lucrarile sunt asimilate reparatiilor curente si sunt cheltuieli neeligibile.
Acestea sunt chestiuni de baza care intervin intr-un astfel de proiect, cu un grad de dificultate redus. Din modul cum va loviti de aceste probleme usoare, va recomand sa apelati la ajutor specializat pentru proiect, altminteri riscati sa munciti degeaba. Mai ales ca si unele cheltuieli de consultanta sunt eligibile si e pacat sa pierdeti toti banii pentru niste maruntisuri.
Corect! sunt ch. neeligibile in proiect - cf legii nu este necesara AC in cazul in care nu este afectata structura sau aspectul cladirii insa
practic se cere AC, ca asa "se poarta", ex: termoizolatie cladire + termopane, praf in ochi ca nuanta tencuielii ext. sau dimensiunea golului de geam nu e ca la original, sau X tertipuri. Concluzie: daca e sa faci pe banii tai, iti trebe AC, daca incerci sa o treci ca ch. eligibila in proiect, nu iti trebe AC #-o
merci mult de sfaturi! cat despre proiect momentan sunt doar in stadiu de idei, o sa apelez la consultanta daca se va concretiza ceva.
Fonduri europene
chiojdean
buna,tuturor as dori ceva lamuriri despre accesarea fondurilor europene. sint persoana fizica,detin o anumita suprafata de teren ce as putea sa o destinez ... (vezi toată discuția)
Infiintare fabrica
dacmoto
In prezent am un SRLce are ca obiect de activitate incalataminte pe comanda si reparatii incalataminte cu 3 salariatii, SRL ce este deschis de mai mult de 10 ... (vezi toată discuția)