Buna ziua,
Din pacate nu puteti plati CAS retroactiv.
Pentru a putea plati CAS in afara contractului individual de munca trebuie sa incheiati cu Casa de Pensii un contract de asigurare sociale care are efect din momentul semnarii (nu si retroactiv). Va atasez reglementarea aferenta contractului, reglementare ce apare pe site-ul Casei de Pensii:
"Cu contract de asigurare sociala
Se pot asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, persoanele care se regasesc la art.5 alin.1 din Legea 19/2000 cu modificarile si completarile ulterioare si care doresc sa-si completeze venitul asigurat, precum si persoanele care nu se regasesc in aceste situatii.
Baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale o constituie
venitul lunar asigurat, prevazut in contractul de asigurare, care nu este plafonat nici minim, nici maxim.
Termenul de plata a contributiei de asigurari sociale este lunar, pana la sfarsitul lunii, pentru luna in curs, in caz contrar calculandu-se majorari de intarziere pentru fiecare zi calendaristica de intarziere, pana la data platii inclusiv.
Plata contributiei de asigurari sociale se poate face si anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni, calculata de la data care se face plata.
Contractul de asigurare sociala (anexa 3 la Ordinul MMSSF 340/2001) se incheie in forma scrisa, intre persoana interesata sau mandatarul acesteia, desemnat prin procura speciala, si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa de pensii.
Venitul asigurat inscris in contract poate fi modificat prin depunerea unui act aditional (anexa 6 la Ordinul MMSSF 340/2001), care produce efecte pentru viitor de la data inregistrarii.
Rezilierea contractului de asigurare din initiativa asiguratului se face prin depunerea unui act aditional si produce efecte pentru viitor.
In cazul in care intervin modificari asupra elementelor din contractul de asigurare (nume, venit asigurat, adresa, act identitate) este obligatorie incheierea unui ACT ADITIONAL (anexa 6 la Ordinul MMSSF 340/2001) in termen de 30 de zile de la modificare. Pentru modificari privind identitatea asiguratului se prezinta copie act de identitate.
Actele necesare inregistrarii contractului de asigurare sunt :
- 2 exemplare contract de asigurare (sunt puse la dispozitie de catre casa de pensii)
- copie act identitate
- dosar incopciat
1. In conformitate cu dispozitiile art.5 alin.(2) din Legea nr.19/2000, astfel cum a fost modificat prin OUG nr.91/26.09.2007, se pot asigura in sistemul public pe baza de contract de asigurare sociala, persoanele care se regasesc in situatiile prevazute la alin.(1) si care doresc sa isi completeze venitul asigurat, precum si persoanele care nu se regasesc in situatiile prevazute la alin.(1).
2. Conform prevederilor Legii bugetului asigurarilor de stat se plateste o contributie lunara de asigurari sociale de 31,3% din venitul lunar asigurat. Legea nu prevede un plafon maxim sau minim cu privire la venitul lunar asigurat, stabilirea acestuia fiind la latitudinea persoanei care incheie contractul de asigurare sociala.
3. Contractul de asigurare sociala prevazut la art. 5 alin.(2) din lege, se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei interesate.
4. Plata contributiei de asigurari sociale poate fi efectuata atat de catre titular, cat si de orice alta persoana desemnata de acesta , lunar sau anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.
5. Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.
Dar ce relatie este intre ”venitul asigurat” declarat de persoana asigurata si valoarea punctului de pensie? Adica in ce fel va influenta alegerea sumei reprezentand venitul asigurat pensia viitoare a asiguratului? De pilda, venitul asigurat ar trebui sa fie egal cu salariul mediu brut pe economie pentru ca astfel sa fie realizat integral punctul de pensie? Ar insemna ca valoarea contributiei individuale sa fie 31,3% din cca 1800 RON, deci cam 550 RON/luna. E corect?
1. Cu cat venitul asigurat este mai mare cu atat si punctul de pensie este mai mare.
2. Ati intuit bine dvs.