avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 346 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... plata contributie cas "din mana'
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

plata contributie cas "din mana'

buna ziua. am o ruda care nu mai munceste momentan si stiam ca poti plati la casa de pensii personal contreibutia ca sa mearga in continuare vechimea. as dori sa aflu mai exact cum e cu acest lucru. mai este este posibil acest lucru? poti plati cat vrei sau este vreo limita?
Cel mai recent răspuns: Vioreld , utilizator 14:23, 9 Iulie 2009
In conformitate cu dispozitiile art.5 alin.(2) din Legea nr.19/2000, astfel cum a fost modificat prin OUG nr.91/26.09.2007, se pot asigura in sistemul public pe baza de contract de asigurare sociala, persoanele care se regasesc in situatiile prevazute la alin.(1) si care doresc sa isi completeze venitul asigurat, precum si persoanele care nu se regasesc in situatiile prevazute la alin.(1).
Iincepand cu luna februarie 2009, conform prevederilor Legii bugetului asigurarilor de stat, Legea nr. 19/2009, se plateste o contributie lunara de asigurari sociale de 31,3% din venitul lunar asigurat. Legea nu prevede un plafon maxim sau minim cu privire la venitul lunar asigurat, stabilirea acestuia fiind la latitudinea persoanei care incheie contractul de asigurare sociala.
Contractul de asigurare sociala prevazut la art. 5 alin.(2) din lege, se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei interesate.
Plata contributiei de asigurari sociale poate fi efectuata atat de catre titular, cat si de orice alta persoana desemnata de acesta, lunar sau anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.
Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.
Puteti incheia un contract de asigurare sociala cu Casa teritoriala de Pensii, in baza art. 5, alin. (2) si art. 6, alin. (3) si urm. din Legea nr. 19/2000.

Contractul se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la Casa teritoriala de Pensii.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
am inteles, dar mai am o nelamurire: cine stabileste venitul la care se plateste 31.3%? persoana asigurata?
1. Persoana care incheie contractul de asigurare (persoana asigurata) stabileste si suma.
2. Mergeti la Casa de Pensii cu actul de identitate si carnetul de munca (in care vi se vor face inscrierile cu perioada de cotizare) vi se da un formular, il completati si... gata.
multumesc pentru raspusuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie facultativa (asigurare in sistemul public) DAN P DAN P As dori sa ma inscriu facultativ in sistemul public de pensii si as dori sa stiu cat platesc la valoarea de venit asigurat (10.5 sau 31.3) (vezi toată discuția)
Pensionare limita de varsta orber orber Buna ziua! Mama mea este nascuta pe 7 noiembrie 1951. Nu are stagiul complet de cotizare, are o vechime in munca de 26 de ani si 4 luni si a nascut si crescut ... (vezi toată discuția)
Plata contributii stat independenta redcom redcom Buna ziua, Am cautat putin pe forum si am citit diferite opinii legate de plata individuala a contributiilor la stat CAS, Somaj, Contributii pntru ... (vezi toată discuția)