avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 615 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... plata contributii stat independenta
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

plata contributii stat independenta

Buna ziua,
Am cautat putin pe forum si am citit diferite opinii legate de plata individuala a contributiilor la stat
CAS, Somaj, Contributii pntru pensie.

De curand am ramas fara un loc de munca, de unde am plecat prin demisie.

Am sunat la CAS si mi s-a spus ca trebuie sa platesc si din urma lunile in care nu am lucrat ( totalizand cam un an de cand am terminat)

Poate cineva sa imi spuna care sunt pasii de urmat pentru a-mi plati singura contributiile?

Exista firma care se ocupa cu asa ceva. Sper ca bani de la lichidare sa imi ajunga sa platesc un an de zile de acum inainte toate contributiile.

Mulumesc anticipat pentru informatii...

Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:48, 17 Iulie 2009
Normal este ca angajatorul sa va fi platit aceste conributii, daca ati fi fost in somaj tehnic.
Dar meregeti la CAS etc si va platiti contributiile singur, semnand un contract individual.
1. In conformitate cu dispozitiile art.5 alin.(2) din Legea nr.19/2000, astfel cum a fost modificat prin OUG nr.91/26.09.2007, se pot asigura in sistemul public pe baza de contract de asigurare sociala, persoanele care se regasesc in situatiile prevazute la alin.(1) si care doresc sa isi completeze venitul asigurat, precum si persoanele care nu se regasesc in situatiile prevazute la alin.(1).
Iincepand cu luna februarie 2009, conform prevederilor Legii bugetului asigurarilor de stat, Legea nr. 19/2009, se plateste o contributie lunara de asigurari sociale de 31,3% din venitul lunar asigurat. Legea nu prevede un plafon maxim sau minim cu privire la venitul lunar asigurat, stabilirea acestuia fiind la latitudinea persoanei care incheie contractul de asigurare sociala.
Contractul de asigurare sociala prevazut la art. 5 alin.(2) din lege, se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei interesate.
Plata contributiei de asigurari sociale poate fi efectuata atat de catre titular, cat si de orice alta persoana desemnata de acesta, lunar sau anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.
Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.

Va duceti la Casa de Pensii cu actul de identitate si cu carnetul de munca (daca aveti) si incheiati contractul de asigurare. Totul dureaza o jumatate de ora.
Nu se poate face plata retroactiv ci de la data incheierii cintractului de asigurare.

2. La Casa de Aigurari de Sanatate se va plati o contributie lunara de 10,7% din venitul asigurat. Aici se pare ca va vor cere sa platiti si din urma.

3. Mergeti si la somaj, poate s-au mai schimbat regulile intre timp.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributie asigurari de sanatate c.mihaela c.mihaela Imi poate spune cineva care sunt pasii de urmat in cazul in care esti demis si doresti sa-ti platesti singur contributia la asigurarile de sanatate (si ... (vezi toată discuția)
Plata contributiilor salariale pentru persoane fara loc de munca antonio.georgescu antonio.georgescu Buna ziua, va rog sa ma ajutati si pe mine raspuns la urmatoarele intrebari: daca eu nemaifiind salariat, deci nu realizez venituri si nu am contract de ... (vezi toată discuția)
Acte necesare pentru plata cass florialex florialex Buna ziua, Ce acte sunt necesare pentru plata CAS-ului, avand in vedere ca mama mea nu are serviciu de 7 ani si a platit doar asigurarile sociale. (vezi toată discuția)