avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 701 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... conditii concediu paternitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

conditii concediu paternitate

In ce conditii poate un tata sa intre in concediu de paternitate. Am inteles ca acest concediu nu este acelasi cu cel pentru ingrijire copil. Dar pentru ingrijire copil ?

multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters109653 , utilizator 14:59, 22 Iunie 2010
1. Concediul paternal se acorda in conformitate cu dispozitiile Legii nr. 210/1999 – Legea concediului paternal. Dupa cum reiese chiar din titlul actului normativ, beneficiar al acestui concediu este tatal copilului nou-nascut care participa efectiv la ingrijirea acestuia, indiferent daca copilul este nascut din casatorie, din afara casatoriei sau este adoptat de acesta.
2. Potrivit art. 2 alin. (2) din Legea nr. 210/1999, "Concediul paternal se acorda la cerere, in primele 8 saptamani de la nasterea copilului, justificat cu certificatul de nastere al acestuia, din care rezulta calitatea de tata a petitionarului."
3. Durata acestui concediu este de 5 zile lucratoare. Daca tatal copilului nou-nascut a absolvit cursul de puericultura, durata concediului paternal se majoreaza cu inca 10 zile lucratoare, de acest drept tatal beneficiind o singura data.
4. Urmare suspendarii pe aceasta perioada a prestarii muncii de catre salariat, evident ca se suspenda si plata salariului, tatal copilului nou-nascut beneficiind insa de o indemnizatie pentru concediu paternal care se plateste din fondul de salarii si este egala cu salariul corespunzator perioadei respective si se include in veniturile impozabile ale salariatului.
5. Indemnizatia pentru concediul paternal platit, egala cu salariul aferent zilelor lucratoare respective, se calculeaza pe baza salariului brut realizat, incluzand sporurile si adaosurile la salariul de baza.
6. Daca tatal copilului vrea sa intre in CCC pana la 2 ani o poate face in aceleasi conditii ca si mama cu deosebirea ca o poate face din primazi de nastere a copilului (tatal nebeneficiind de concediu de maternitate!?).
Studiati Legea nr. 210/1999 si in ea veti gasi toate detaliile necesare.

Simbotin Remus
Avocat & Mediator

[ link extern ]
Este conditionata intrarea in concediu de paternitate si/sau de ingrijire copil de stagiu de cotizare ?
Ultima modificare: Marți, 22 Iunie 2010
ContSters109653, utilizator
Concediul de partenitate are o durata de 5 zile si se acorda în primele 8 sãptãmâni de la nasterea copilului si nu este acelasi lucru cu concediul de ingrijire al copilului.
Pentru a beneficia de acest drept trebuie sa va duceti la dvs. la serviciu cu certificatul de nastere al copilului, un document care sa demonstreze ca sotia nu este in concediu si cererea de a intra in concediu de crestere a copilului.
Conditia e sa aveti cele 12 luni in campul muncii.

1. Concediul de paternitate (5 zile lucratoare) nu este conditionat de o anumite vechime.
2. CCC pana la 2 ani si indemnizatia aferenta sunt conditionate de obtinerea de venituri profesionale impozabile in cele 12 luni premergatoare nasterii (v. OUG 148/2005 si Normele de aplicare).

maran corina:
La experienta dvs., sa cred ca nu stiati aceste lucruri? Cred ca ati vrut sa ne incercati pe noi(!?).

Alte discuții în legătură

Concediu de paternitate militari nseitan nseitan poate beneficia un militar de concediu de paternitate prelungit daca are atestat de puericultura? daca da in baza carei legi? va multumesc anticipat. (vezi toată discuția)
Zile libere pentru tatici la nasterea copilului bikebike bikebike la cate zile libere are dreptul un tatic dupa nasterea copilului?sunt platite? mentionez ca este angajat la buget,si anume in MAI (vezi toată discuția)
Concediu pre-postnatal si concediu de paternitate. anaborca anaborca Buna ziua, as dori sa stiu, daca eu am intrat in concediu pre-postnatal de sarcina si lauzie de 126 de zile poate si tatal totodata sa ceara concediu de ... (vezi toată discuția)