avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu pre-postnatal si concediu de paternitate.
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu pre-postnatal si concediu de paternitate.

Buna ziua, as dori sa stiu, daca eu am intrat in concediu pre-postnatal de sarcina si lauzie de 126 de zile poate si tatal totodata sa ceara concediu de paternitate? sau ori una ori alta?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:22, 12 Octombrie 2015
1. Nu exista concediu de paternitate ci concediu crestere copil (CCC), pana la varsta de 1 an sau 2 ani a copilului, fie ca este luat de mama sau de tatal copilului.

2. Tatal poate solicita CCC dupa ce se termina concediul de maternitate (sarcina si lauzie) al dvs.

3. Daca va referiti la cele 5 zile lucratoare de concediu paternal atunci tatal le poate solicita angajatorului oricand in primele 8 saptamani de la nasterea copilului.

4. Din Legea 210/1999 a concediului paternal:

Art. 1.
(1) Concediul paternal se acordă în condiţiile prevăzute de prezenta lege, în scopul de a asigura participarea efectivă a tatălui la îngrijirea noului-născut.
(2) Tatăl copilului nou-născut are dreptul la un concediu paternal de 5 zile lucrătoare, în condiţiile prevăzute de prezenta lege.

Art. 2.
(1) În cazul în care titularul dreptului la concediu paternal este asigurat în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat, el are dreptul la un concediu paternal plătit de 5 zile lucrătoare.
(2) Concediul paternal se acordă la cerere, în primele 8 săptămâni de la naşterea copilului, justificat cu certificatul de naştere al acestuia, din care rezultă calitatea de tată a petiţionarului.
(3) Indemnizaţia pentru concediul paternal se plăteşte din fondul de salarii al unităţii şi este egală cu salariul corespunzător perioadei respective.

Art. 4.
(1) În cazul în care tatăl copilului nou-născut a obţinut atestatul de absolvire a cursului de puericultură, durata concediului paternal, acordat în condiţiile art. 2, se majorează cu 10 zile lucrătoare.
(2) Tatăl poate beneficia de prevederea cuprinsă la alin. (1) numai o singură dată.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil Ionescu123 Ionescu123 Buna ziua! Va mai deranjez cu o nelămurire. In cazul in care tatal dorește să intre in CCC, acesta trebuie să astepte ca mama sa termine concediul ... (vezi toată discuția)
Concediu tata dupa nasterea copilului GabriellaS GabriellaS Buna ziua, La cate zile de concediu are dreptul tatal, dupa nasterea copilului? Are acest drept si daca firma nu are un Contract Colectiv de Munca? Cererea ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil comandiana84 comandiana84 Buna ziua..Am si eu o intrebare: tatal poate intra in CCC incepand cu data nasterii copilului sau trebuie sa astepte sa treaca cele 42 de zile? Tin sa ... (vezi toată discuția)