avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 483 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu crestere copil

Buna ziua..Am si eu o intrebare: tatal poate intra in CCC incepand cu data nasterii copilului sau trebuie sa astepte sa treaca cele 42 de zile? Tin sa mentionez ca mama lucreaza dar nu are 6 luni de munca,inplineste 6 luni abia pe 10 ianuarie..
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:51, 21 Decembrie 2015
1. Daca mama copilului nu indeplineste conditiile pentru a beneficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) atunci tatal poate beneficia de CCC incepand cu data nasterii copilului.

2. Daca mama indeplineste conditiile pentru a beneficia de concediu de maternitate atunci tatal va putea beneficia de CCC dupa ce se termina concediul de maternitate dar nu mai devreme de a 43-a zi de la nasterea copilului.

3. Pentru a beneficia de concediu de maternitate mama trebuie sa aiba cel putin o luna lucrata in ultimele 12 luni inainte de luna in care intra in concediul de maternitate.
Multumesc..As mai avea o intrebare : Cele 15 zile libere de care beneficiaza tatal la nasterea copilului se pot lua imediat incepand cu ziua nasterii copilului?
1. Banuiesc ca va referiti la concediul paternal de 5 + 10 zile lucratoare prevazut de Legea 210/1999:

Art. 1. -
(1) Concediul paternal se acordă în condiţiile prevăzute de prezenta lege, în scopul de a asigura participarea efectivă a tatălui la îngrijirea noului-născut.
(2) Tatăl copilului nou-născut are dreptul la un concediu paternal de 5 zile lucrătoare, în condiţiile prevăzute de prezenta lege.

Art. 2. -
(1) În cazul în care titularul dreptului la concediu paternal este asigurat în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat, el are dreptul la un concediu paternal plătit de 5 zile lucrătoare.
(2) Concediul paternal se acordă la cerere, în primele 8 săptămâni de la naşterea copilului, justificat cu certificatul de naştere al acestuia, din care rezultă calitatea de tată a petiţionarului.
(3) Indemnizaţia pentru concediul paternal se plăteşte din fondul de salarii al unităţii şi este egală cu salariul corespunzător perioadei respective.

Art. 4. -
(1) În cazul în care tatăl copilului nou-născut a obţinut atestatul de absolvire a cursului de puericultură, durata concediului paternal, acordat în condiţiile art. 2, se majorează cu 10 zile lucrătoare.
(2) Tatăl poate beneficia de prevederea cuprinsă la alin. (1) numai o singură dată.


2. Asadar acest concediu paternal se poate lua incepand cu data nasterii copilului dar nu mai tarziu de 8 saptamani de la data nasterii copilului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil Lumysss Lumysss Buna ziua, am si eu cateva intrebari legate de acest subiect si am nevoie de ajutorul dumneavoastra. Am un baietel care inplineste 2 ani pe 03.11.2016 si am ... (vezi toată discuția)
La ce concediu are dreptul tatal la nasterea copilului? Elena_76 Elena_76 Buna ziua. Am urmatoarea intrebare: In cazul nasterii unui copil cand mama beneficiaza de concediul de crestere a copilului pana la implinirea varstei de 1 ... (vezi toată discuția)
de câte zile libere beneficiază tatăl la al doilea copil CristianJr CristianJr voi fii tata din nou in ianuarie si as vrea sa stiu daca mai am dreptul la 5 zile libere ca sefii spun ca doar la primul copil am dreptul (vezi toată discuția)